Nechceme přeladit! (nemáme kam)

Veřejná kampaň na záchranu Radiožurnálu

Nejste přihlášen(a)

#1 7. 1. 2008 16.27

admin
Administrator
Web

Kopie dopisů od posluchaů adresovaných vedení ČRo

Přímo sem, do tohoto vlákna, prosím vkládejte své dopisy, které jste odeslali Radě ČRo, generálnímu řediteli ČRo a ředitelce Radiožurnálu.

Staí kliknout na odkaz vpravo dole „Zaslat příspěvek“, vložit text a kliknout na tlaítko Odeslat (nejprve je nutné se zaregistrovat).

Zveřejněním nikdo nemůže říct, že žádný dopis neexistuje nebo ho nedostal...

Ať je náš hlas slyšet!

#2 7. 1. 2008 17.04

voj.cek
Člen

Re: Kopie dopisů od posluchaů adresovaných vedení ČRo

Vraťte nám radiožurnál !!!

Co se děje? Od Nového roku se stále dívám na displej rádiopřijímae a nechce se mi věřit, že mám naladěných svých oblíbených 93.1. Nemám nic proti Lucii Výborné (kterou podle hlasu poznám a jsem schopen ji zařadit), ale ani proti ostatním novým redaktorům, které sice neznám dle jména, ale jejich projev se na radiožurnál nehodí a jejich neuvěřitelná familiérnost mi opravdu vadí. Stejně reagovala moje manželka, které připadá komentování ZZZ jako výsměch a pořad pro děti základních škol, snad i pro mateřské školy jak píše jeden z přispěvatelů do diskuze přede mnou. Upoutávky na pořady ve stylu televize Nova jsou pod úroveň rádia, které má takovou tradici. Chci Vás tímto požádat, abyste v co nejkratší době vrátili starý dobrý radiožurnál. Opravdu bych nechtěl, aby se ČR1 zařadil do té šedě všech stejných rádií. A hlavně raději zařazení dalších novinek důkladně zvažte.

Zatím pravidelní posluchai ČR1 radiožurnálu

Odpově:

Vážená paní,
Vážený pane,

Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání byl doruen Váš e-mail, který bude předložen Radě na nejbližším možném zasedání, kde Rada rozhodne o dalším postupu. Pokud Rada rozhodne o zpracování analýzy pořadu, proti kterému směřují Vaše výtky, najdete o tom informaci v rámci tiskové zprávy ze zasedání Rady. Tiskové zprávy z jednotlivých zasedání Rady jsou zveřejňovány s minimálním odstupem po skonení zasedání na internetové stránce Rady na adrese http://www.rrtv.cz/.

Za Vaši zprávu děkujeme.

#3 7. 1. 2008 20.34

LD
Člen

Barbora.Tacheci@rozhlas.cz
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vážená paní ředitelko,

právě jsem si doetl Vaše reakce a připomínky na dotazy posluchaů:
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zprav … 07#diskuse

Styl onoho textu mi přesně připomíná Vaši dikci z diskuzního pořadu na ČRo vysílaného dne 30. 12. 2007 v odpoledních hodinách.

Pokuste se pravdivě odpovědět na tyto otázky:

1. Jaká nálada nyní vládne na stanici, kterou pouhý týden řídíte?
   2. Také tuto náladu cítíte i z běžného vysílání Radiožurnálu?
   3. Jaký podíl na této náladě na pracovišti máte vy, paní Tachecí?
   4. Jak hodnotíte reakce těch, kteří Radiožurnál platí, tedy nás posluchaů?
   5. Vyhnat z veřejnoprávního Radiožurnálu Ivana Hoffmana a naopak přivést Halinu Pawlowskou, to myslíte vážně, nebo jde jen o nějaký posilvestrovský vtípek?

Pokud nejste schopna pravdivě na uvedené otázky odpovědět veřejně, zkuste to se skuteně pravdivými odpověmi na tyto otázky alespoň sama sobě.

Pokud toho jste schopna, tak budete vědět, pro si tolik zděšených posluchaů přeje, to co já:

Co nejdříve, prosím, odejděte pracovat na nějaké komerní rááááádio.
Týden s Vámi a Luckou s Halinou posluchaům zcela stail.

Pokud se Vám tento názor zdá jako osamocený, porozhlédněte se po reakcích na internetu:

1.
      Změny na ČRo1 Radiožurnálu - patříte k posluchaům a od 1.1. nevěříte svým uším? Prosím těte dál...
   2.
      Barbora Tachecí vážně škodí vám i lidem ve vašem okolí
   3.
      Vratislav Ansorge: Petice proti změnám v Radiožurnálu
   4.
      Česká média: Proti novému Radiožurnálu vznikla petice
   5.
      Petr Staniek: O všem tady právě aktuálně pánbů s vámi
   6.
      Lidové noviny: Nový Radiožurnál vyprovokoval petici
   7.
      RadioTV.cz: Posluchai se bouří proti novému Radiožurnálu, vznikají petice
   8.
      Ladislav Bittner: Nechceme přeladit! Nemáme kam.

9. http://radiozurnal.kvalitne.cz/

10. http://iprotest.podiv.cz/

...vskutku neradostná bilance názorů na pouhý týden Vašeho ředitelovánísad(((

Tvrdíte o sobě, že nejste arogantní, myslíte si, že jste schopná řídit veřejnoprávní rozhlasovou stanici. Pouhý týden Vám stail k tomu, abyste přesvědila tisíce posluchaů, že je tomu naopak!

Nenite, prosím, práci profesionálů, kteří na Radiožurnálu pracují. Odejděte, prosím, co nejdříve!

#4 7. 1. 2008 22.55

Horáková
Člen

Zasilame oficialni stiznost na kvalitu radiozurnalu ktere vysila od 1 ledna 2008.
Kvalita zpravodajstvi, komentatoru i nekterych pozadu velice utrpela.
Vsechno co bylo kvalitni pi. Tacheci zrusila.
Dobre radio predelala na svoje ˇhloupe radio.ˇ
Prosim, prectete si diskusni prispevky k clanku pi. Tacheci.
Chceme zpet kvalitni radiozurnal i kvalitni komentatory!!!!!     
         Z pozdravem Halina Horakova Brandys nad Labem

(odeslano 3 ledna 2008 info@rozhlas.cz)
  (odeslano 7 ledna 2008 info@rrtv.cz)

#5 8. 1. 2008 9.55

Eva
Člen

Dobrý den,
také já jsem zklamaná z nové podoby Radiožurnálu. Dříve poklidný, příjemný, dobrou atmosféru vyvolávající výraz Radiožurnálu vystřídal rádoby energický, agresivní náboj. Rovněž nové znělky jsou spíše iritující a opakování názvu stanice je nadbytené. Dříve profesionální zpravodajství i profesionálně podané se pomalu mění v honbu za senzacemi. Původní Radiožurnál byl osobitý, takto se obávám, že zapadne do šedi komerních stanic.
Eva Richtrová
Zasláno dne 6.1.2008 na adresu rada-cro@rozhlas.cz.

Dobrý den pane řediteli,
také já jsem zklamaná z nové podoby Radiožurnálu. Dříve poklidný, příjemný, dobrou atmosféru vyvolávající výraz Radiožurnálu vystřídal rádoby energický, agresivní náboj. Rovněž nové znělky jsou spíše iritující a opakování názvu stanice je nadbytené. Dříve profesionální zpravodajství i profesionálně podané se pomalu mění v honbu za senzacemi. Původní Radiožurnál byl osobitý, takto se obávám, že zapadne do šedi komerních stanic.
Je mi líto, že jsem Vám nenapsala už v minulém roce, kdy jsem chtěla innost Radiožurnálu pochválit. Zejména jsem byla nadšena vysíláním Filmžurnálu v době konání Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a pravidelnými programy jako Dva na jednoho, Světem, křížem krážem, Filmžurnál, O kom se mluví, Hudební telegraf, Zdraví, Zápisník zahraniních zpravodajů s redaktory ze zahraniní redakce atd. A te bych o tyto pořady spoleně s ostatními věrnými posluchai měla přijít?
Obdivuji moderátora Vladimíra Kroce, jehož profesionální výkon byl vždy ozdobou vysílání a jeho přehled a přístup dokázal vždy dostat z hostů maximální možné informace a osobitá svědectví. Z jeho výrazu je opravdu cítit láska k vysílání. Te ho bohužel lze slyšet jen v pořadu Nad věcí od 23 hodin.
Doufám, že není nic ztraceno, a dojde ke změně stávajícího vysílání Radiožurnálu. Tuto naději ve mně vyvolává bouřlivá reakce posluchaů, kterou si tu na Diskusních stránkách Radiožurnálu a Petice na http://www.radiozurnal.kvalitne.cz.
Eva Richtrová
Zasláno dne 8.1.2008 na adresu vaclav.kasik@rozhlas.cz.

#6 8. 1. 2008 11.13

Jana Königová
Člen

Vážený pane řediteli Kasíku,

prosím o zvážení možnosti vrátit stanici  ČR 1 - Radiožurnál
podobu kvalitního vysílání, které má jistou jazykovou i obsahovou úroveň.
Jsem pravidelným posluchaem této rozhlasové stanice a opravdu nechci poslouchat modifikaci Frekvence 1.
Vzhledem k tomu, že Radiožurnál je veřejnoprávní stanice, považuji její příklon ke komernímu vysílání za nedůstojný
a těžko pochopitelný.

Děkuji za odpově

Jana Königová

#7 8. 1. 2008 16.45

strawberry
Člen

našel jsem lánek v hospodářských novinách o publicisty jiřího erného

http://ihned.cz/3-22719660-ji%F8%ED+%E8 … 00000_d-3b

#8 8. 1. 2008 19.56

Ignacy M.
Člen

Vážení lenové RRTV,

do vedení veřejnoprávní rozhlasové stanice ČR1 - Radiožurnál byla jmenována
p.Barbora Tachecí, která k 1.1.2008 provedla ve vysílání a také ve složení
redakce rozsáhlé změny. Původní seriózní charakter vysílání byl znien a
nahrazen odpuzujícím bulvárem v nejhorším slova smyslu. Nedovolil bych si
Vás obtěžovat, kdyby se jednalo pouze o můj názor. Ale pobouření je opravdu
masové - bližší informace získáte na www.radiozurnal.cz a http://radiozurnal.kvalitne.cz,
případně iprotest.podiv.cz. To, že na radiozurnal.kvalitne se k protestu od
4. do 8.ledna 2008 připojilo 4000 podpisů, je myslím dostateně výmluvné.

Já osobně jsem svou dříve velmi oblíbenou stanici zcela přestal poslouchat,
protože její poslech je prostě nesnesitelný. Nemá smysl se zde rozepisovat
pro - na etných diskusích na internetu je to řeeno mnohokrát v různých
obměnách. Přesto za ni jako rozhlasový koncesionář musím platit. A paní Tachecí
na stránkách ČRO reaguje na diskusní příspěvky rozhořených přispěvatelů
ve stylu - všechno děláme dobře, budeme to tak dělat dál a vy nevíte, co
je pro vás dobré.

Domnívám se proto, že apely na vedení ČR jsou zbytené. Mám ale pocit, že
něco by se dělat mělo. Nepřísluší mi radit Vám, zda a co máte podniknout.
Možná je všechno záměrem a cíl je zniit veřejnoprávní ČR.

Nicméně dovoluji si požádat Vás, abyste se bu zasadili o uvedení Radiožurnálu
do původního stavu nebo o zrušení koncesionářských poplatků za jeho poslech.
Přestávají být koncesionářskými poplatky a stávají se výpalným.

V dokonalé úctě adresa.

#9 9. 1. 2008 11.18

kubi
Člen

Odpově z ČT (přijata 9. 1. 2008) a původní e-mail z dotazem.

Dobrý den,
tento email sice slouží pro dotazy, podněty a kritiku adresované na web www.ct24.cz , nicméně Vás mohu ubezpeit tím, že ČT si je vážností situace v Radiožurnálu vědoma a dnes jí bude věnována pozornost ve zprávách.
Stížnosti do budoucna adresujte prosím bu konkrétním lidem ze zpravodajství (šéfredaktor apod.), nebo obecně přes divácké centrum. Kontakty jsou zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct/kontakty/index.php
S pozdravem,

Marek Matlovi
portál www.ct24.cz

-------------------------------------------

Dobrý den,

zaskoilo mě, že Česká televize se ve svém zpravodajství, narozdíl od některých jiných médií, nevěnovala situaci na Radiožurnálu a masovým protestům jeho (mnohdy již bývalých) posluchaů. Na serveru iprotest.cz se dokonce objevil dopis zaměstnankyně ČRo 1 volající o pomoc.

Mám skuteně obavy o svobodu slova v České televizi, nebude-li nastalým událostem věnován prostor.

Nerad bych ČT podezříval, že se ve spolupráci s Českým rozhlasem pokouší situaci takzvaně "pohřbít".

Žádám, aby byla veřejnost informována, jak u takto významných událostí ukládá zákon upravující vysílání médií veřejné služby.

S pozdravem

Váš koncesionář
Jakub Ghanem

Editoval kubi (9. 1. 2008 11.19)

#10 10. 1. 2008 6.39

vlads
Člen

Vážení koním.
Vždy, když jsem zapnul rádio, tak mou první starostí bylo ověřit zda se jedná ČRo1 (Radiožurnál). Zvláště když řídím, tak rád poslouchám mluvené slovo, vyvážené zpravodajství, hlavně školený hlas redaktora a ne nějaké rádoby šprýmaře, komiky a jinou jim podobnou havěť (viz.Banánové rybiky, atd.). Jsem zvyklý na sytém, který mi vyhovoval a líbil se mi. Jestli si p.Tachecí myslí, že se posluchai vrátí zpět, pak se pořádně plete. Zane zde působit vzdor a ČRo1 už si nikdo nezapne. Pro "pěkné oi" p.Tachecí  své zvyky měnit nehodlám! Když už mám poslouchat jiné rádoby redaktory, tak si raději přeladím na F1, nebo Impuls.
VŽEN, J SI VS PLATM!!!       J    SI     VS     PLATM!!!                 JE VM TO JASNÉ??
Nakonec už mi zbývá krajní řešení - zruším placení poplatku na rozhlasové vysílání (samozřejmě vymontuju autorádio a nebudu jej používat). 
Vážení KONČM s ČRo .

#11 10. 1. 2008 16.14

Tomáš Šácha
Člen

Dobrý den

Mé svědomí mi porouí připojit se k petici a dát také najevo na další místa, že si také myslím, že Radiožurnál by měl vypadat profesionálně. A to nejlépe tak, jak ještě do konce roku 2007 vypadal. Opravdu ze srdce je mi protivný souasný konzum, který dnes "trí" snad ze všeho. A protože jsem uitelem na základní škole, snažím se děti před ním varovat.

Člověk si uvědomuje, že pro něj něco znamená, až o to přijde !

Takže souhlasím s názory petice (viz. http://iprotest.podiv.cz/text-petice ):

Aby Rada ČRo přezkoumala nové programové schéma, uplatňované od 1.1.2008, které dle našeho názoru neodpovídá § 2 zákona o Českém rozhlasu.
Chceme slyšet informace o podstatném dění, nikoliv bulvární informace o takzvaných “celebritách. Nechceme neustále slyšet výplň, že to, co posloucháme, je “nejlepší, “vaše a podobná klišé bez obsahu, která jen zabírají as důležitým informacím. V tom se Radiožurnál musí odlišovat od komerních stanic, v tom je smysl koncesionářských poplatků a rozhlasu veřejné služby.
Aby se vysílací schéma přiblížilo tomu, které bylo na konci roku 2007, vetně pravidelných specializovaných pořadů s důrazem na obsah a srozumitelnost sdělení, nikoliv na osobní projev moderátora. Chceme moderátory, kteří hovoří neafektovaně a správně esky, jako hovořili ti v roce 2007. Nejlépe ty samé.
Změnu hudební dramaturgie tak, aby ve vysílání zaznělo široké spektrum hudebních skladeb, vetně těch méně známých, nikoli jen malý okruh vybraných hitů z posledních dekád.
Tomáš Šácha

.. odesláno na Barbora.Tacheci@rozhlas.cz; vaclav.kasik@rozhlas.cz; rada-cro@rozhlas.cz; info@rrtv.cz

Editoval Tomáš Šácha (10. 1. 2008 16.47)

#12 11. 1. 2008 17.56

jiri.bures
Člen

E-mail zaslaný řediteli ČRo, provoznímu řediteli ČRo, Radě ČRo 11.1.2008 po nevkusném vystoupení Barbory Tachecí v pořadu ČT24.

Předmět: Barbora Tachecí poškozuje svým chováním dobré jméno ČRo

Dobrý den,

byl jsem konsternován skandálním výstupem ředitelky ČRo1 paní Barbory Tachecí v dnešním ranním vysílání na ČT24 (záznam je dostupný na adrese http://www.ct24.cz/index_view.php?id=247750). Tímto způsobem paní Tachecí poškozuje dobré jméno ČRo, jehož je jednou z vrcholných představitelek.

Projev plný útoných výpadů proti moderátorovi, plný nevkusného znevažování a arogance je v případě vrcholového manažera veřejnoprávní instituce nepřípustné. Nebyla schopná obhájit svou koncepci změn na Radiožurnálu.

Pěkný den.

--
Jiří Bureš

#13 11. 1. 2008 21.25

Kostival
Člen

3.1.2008
Dobrý den, vážený pane řediteli,
dovoluji si Vám zaslat na vědomí dopis, který jsem zaslal "Radě." Protože Vás nechci obtěžovat nad míru nejnutnější, omezuji se na tento akt. Věřím, že jej neponecháte bez povšimnutí už jen proto, že jste jistě obeznámen s průběhem diskuse k předmětné věci na Vašem webu.
S úctou.
Jiří Kostival
# Od: <KostivalJiri@seznam.cz>
# Předmět: Pokles úrovně vysílání stanice Radiožurnál - změna na nevyhovující
# schéma
# Datum: 03.1.2008 19:02:21
# ----------------------------------------(Radě)
# Dobrý den, vážení,
# dovoluji si Vás, jako oban, který povinně přispívá na vysílání veřejnoprávního
# rozhlasu, že jsem velmi nespokojen se souasnou podobou schéma stanice
# Radiožurnál. Jsem přesvěden, že veřejnoprávní instituce by měla pěstovat
# seriózní image, odpovídající jejímu poslání a nikoli realizovat změny ve stylu
# komerních rádií, který mně osobně nevyhovuje. Předpokládám, že nejsem sám, kdo
# se na Vás v této věci obrací, a věřím, že se s celou záležitostí budete vážně
# zabývat.
# Děkuji
# Jiří Kostival
# Praha
V příloze mailu najdete odpově na Vaše připomínky.
S pozdravem
Mgr. René ZAVORAL
ředitel Odboru marketingu a PR
Český rozhlas
Vinohradská 12
120 99 Praha 2
tel.: 22 155 1310
GSM: +420 606 768 610
e-mail: rene.zavoral@rozhlas.cz
děkuji za Vaši reakci na můj mail z 3. 1. 2008 v němž jsem vyjádřil odmítavé stanovisko k novému vysílacímu schématu stanice ČRo 1 - Radiožurnál. S formou a samotným obsahem Vaší odpovědi však spokojen nejsem. Nejde o individuální odpově ve smyslu konkrétní reakce, nýbrž unifikovanou obecnou informaci, která přehledně (sic!) rozvádí to, na co jsem si stěžoval - a co již ve svém lánku struněji vyjádřila nová ředitelka.
Připojený "wordovský" soubor tak nic neřeší a navíc je kocipován "pozoruhodným" způsobem. Zvlášť v této souvislosti oceňuji třeba následující věty: "Pokud jde o změny formální, tedy například konkrétní moderátorské hlasy i zvukové prvky, jejich hodnocení nutně odráží spíše subjektivní pocity. Vždy budou tyto věci otázkou vkusu každého posluchae." To jste opravdu udeřili hřebíek na hlaviku! Skuteně mě ani nenapadlo, že by moje pocity byly v tomto směru objektivní. Již z "definice" to jsou pocity subjektivní. To ale posluchaům sdělovat nemusíte, je to kontraproduktivní (proto píší).
Pokud by to bylo možné, rád bych se s Vámi za tohoto stavu dohodl na toleranci neplacení koncesionářského poplatku. Vím, že je to principielně nezákonné, ale v kompetenci Vaší instituce je takový příspěvek (vhodnou formou) vrátit. Uiním za tím úelem estné prohlášení, že nebudu žádnou stanici ČRo nalaovat, tedy i poslouchat, a svůj slib dodržím. Jistě uznáte, že za takového stavu by bylo v rozporu s dobrými mravy trvat na úhradě předmětného poplatku.
S pozdravem
Jiří Kostival
jediná legální forma jak neplatit rozhlasový poplatek, kteroužto povinnost Vám ukládá Zákon . 348/2005 Sb., o televizních a rozhlasových poplatcích, je napsat estné prohlášení o tom, že nevlastníte žádný rozhlasový přijíma a toto odeslat na oddělení rozhlasovýh poplatků ČRo. Je již pouze na Vás, jak se s tímto řešením vyrovnáte v rovině Vámi zmiňovaných dobrých mravů.
S pozdravem a přáním hezkého dne.
Marek Illiaš
Odbor marketingu a PR
Český rozhlas, Vinohradská 12,  Praha 2, 120 00
tel: 22 155 13 12, email: marek.illias@rozhlas.cz, www.rozhlas.cz
děkuji za vyjádření, nicméně když už si takto - úsměvně - korespondujeme, můžete mně sdělit Váš právní názor, bez ohledu na institut dobrých mravů, jak náš právní řád posuzuje situaci, kdy všechny rozhlasové přijímae nacházející se v mé domácnosti jsou ve vlastnictví někoho, kdo se mnou spolenou domácnost nesdílí?
Upřímně řeeno, mohu fabulovat i jinou situaci, protože, co jsem přeladil z Radiožurnálu na nejposlouchabější stanici Impuls v obýváku a Frakvenci 1 v kuchyni, tak po týdnu prázdných plků a infantilního výskání zjišťuji, že jsem se dostal z bláta do louže. Pokud jde o výběr hudby na kterémkoli rádiu, jde o celkem nepodstatný prvek, protože to co mne opravdu baví mám v obsáhlém soukromém archivu. Nepohodlné je jen to, že budu muset as od asu vyměnit sadu cédéek. Zdraví s nepřetržitým nošením sluchátka na bluetooth si niit nechci.
S pozdravem
Jiří Kostival
§ 3
Poplatník
       (1) Poplatníkem rozhlasového poplatku je fyzická osoba nebo právnická
osoba, která vlastní rozhlasový přijíma. Jestliže drží 4) nebo z jiného
právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá rozhlasový přijíma fyzická osoba nebo
právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.
Více informací jakožto i celé znění zákona naleznete na
www.rozhlasovypoplatek.cz
Děkuji a přeji hezký den.
Marek Illiaš
Odbor marketingu a PR
_______________________________________________________-
Reakce:
Tak to staí, vidím, že jsem na nic objevného nepřišel. Děkuji za Vaši vstřícnost, na podstatě mého rozladění to ovšem nic nemění.
Bute zdráv.
J.K

Editoval Kostival (11. 1. 2008 21.27)

#14 12. 1. 2008 0.20

LD
Člen

Dobré ráno s Barborou Tachecí:
http://www.youtube.com/watch?v=8MA438h-8a4
konflikt v přímém přenosu České televize
kdo byl arogantní?
názor si udělejte sami

Editoval LD (12. 1. 2008 0.21)

#15 12. 1. 2008 22.31

admin
Administrator
Web

Dobrý den,

na co ještě čekáté - až to nebude poslouchat vůbec nikdo.Pomíjím
(i když velmi těžce)znělky,výběr zpráv,hudbu,zrušení pořadů
resp.nové pořady - ale nemohu přeslechnout způsob vyjadřování.I
můj
10-ti letý syn už si všiml,že dislexie je častým hostem Radiožurnálů.Opravdu
si myslím,že na to,aby se celá řada redaktorů (vyjma paní Shánělové)
učila výslovnosti (intonace,důraz,plynulost,akcelerace,atd.) na hlavní
veřejnoprávní stanici,je tato stanice opravdu nevhodná.Má být
vrcholem - není placena jen z reklam.
A k vystoupení Tachecí v ČT 24 ...??? Cybí mi vyjadřovací prostředky.V
podstatě - je mi jí líto.

Jiří Pitucha,Mgr.
Frýdek-Místek

#16 12. 1. 2008 22.35

admin
Administrator
Web

-------- Původní zpráva --------
Předmět: Re: délka Ozvěn dne ve 12hod.
Datum: Sat, 12 Jan 2008 08:05:25 +0100
Od: Barbora Tachecí <Barbora.Tacheci@rozhlas.cz>
Komu: --smazano--
Kopie: <vaclav.kasik@rozhlas.cz>, <rada-cro@rozhlas.cz>

Vážený pane --jmeno--,

děkuji vám za mail - každý názor posluchače je pro mne zajímavou zpětnou
vazbou. Nové vysílací schéma jsem navrhla v návaznosti na struktury hodiny
tak, jak byly pro rok 2007 plánovány. Podle plánu v roce 2007 mají Ozvěny
dne měřit 20 minut. Slyšel-li jste záznam, ve kterém byly Ozvěny dne ve 12
hodin v délce 25 minut, pak to neznamená nic jiného, než že se tvůrci
těchto
Ozvěn dne neřídili plánem Radiožurnálu.

Děkuji za názor a přeji hezký den,

Barbora Tachecí

----- Original Message -----
From: --jmeno--
To: <Barbora.Tacheci@rozhlas.cz>
Cc: <vaclav.kasik@rozhlas.cz>; <rada-cro@rozhlas.cz>
Sent: Friday, January 11, 2008 3:54 PM
Subject: délka Ozvěn dne ve 12hod.

Dobrý den.

Již několikrát (naposled dnes v Dobrém ránu s ČT) jsem slyšel od Vás
slyšel připomínku, že se Ozvěny dne ve 12hod. prodloužily o 10 min. Z
archivu jsem si náhodně stáhnul Ozvěny z 5.10., 5.12., 14.12., 8.1. a
9.1. - všechny mají délku 25min. Chci se zeptat, kde je Vámi avizované
prodloužení?

Děkuji předem za odpověď.
Zdraví --jmeno--

#17 12. 1. 2008 22.42

admin
Administrator
Web

Vážená Rado ČRo,

nesouhlasím s programovými změnami ve vysílání Radiožurnálu, spočívající ve zrušení zejména níže uvedených pravidelných pořadů:

1) Ranní poznámka Ivana Hoffmana,
2) Děti Vám to řeknou,
3) Knihovnička Radiožurnálu,
4) Motožurnál,
5) Ester Kočičková,
6) Světem křížem, krážem,
7) Vytočte nás,
8) Vstupy meteoroogů,
9) Sportovní přehled,
10) Ekonomický magazín,
atd.

jakož i „odejitím“ zejména níže uvedených redaktorů a spolupracovníků Radiožurnálu

1) Kroc,
2) Hoffman,
3) Odstrčilová,
4) Ziliziová,
5) Lejpová,
6) Kudrna,
7) Lutovský,
8) Chlum,
9) Sladký,
10) Kapic,
11) Kouba,
12) Takáč,
13) Lutovský,
14) Klusáková,
15) Dudek,
16) Sochor,
17) Kabrhelová,
18) Rozkošný,
atd.

Jsem přesvědčen o tom, že programové změny provedené současným vedením Radiožurnálu (paní Tachecí) byly provedeny  v rozporu s Kodexem Českého rozhlasu (dále jen "Kodex"), a tedy i zákonem č. 484/1991 Sb. o Českém rozhlasu, když jednou ze zásad vyplývajících z Kodexu je mimo jiné
Rozšiřování posluchačského výběru tím, že poskytuje nabídku programových služeb, jež provozovatelé vysílání s licencí běžně neposkytují.
Nepovyšuje kritérium sledovanosti pořadů nad jejich kvalitu.
jakož i  čl. 2 Kodexu označeném Posluchač na prvním místě, bod 2.3., dle kterého

Český rozhlas dbá při naplňování zákonem a Kodexem uloženého závazku služby veřejnosti o uspokojení potřeb obyvatele - rozhlasového posluchače.

Za tímto účelem systematicky a pravidelně analyzuje údaje o potřebách a přáních jednotlivých posluchačských skupin i o tom, jak odvysílané pořady hodnotí. Každé programové rozhodnuti s výjimkou programových rozhodnutí, která se vztahují k vysílání pro menšiny a k vysílání menšinových žánrů, musí přihlédnout k výsledkům takto prováděných reprezentativních výzkumů, přičemž se ovšem uplatňuje výrazně odlišný způsob v zadávání a vyhodnocování dostupných dat oproti provozovatelům rozhlasového vysílání s licencí, a to především zacílením na kvalitativní ukazatele.

Současná „bulvarizace“ zpravodajských pořadů je pak jednoznačně v rozporu s čl. 6 Kodexu, když Český rozhlas je povinen

Zprostředkovávat informace ve zpravodajských a publicistických pořadech. Český rozhlas poskytuje posluchačům informace důležité pro jejich všestrannou orientaci a svobodné utváření názorů.

Zařazení a pořadí informací ve zpravodajské agendě celoplošných stanic se řídí
předpokládaným vlivem na život obyvatel České republiky, u regionálního vysíláni
vlivem na život obyvatel kraje. Při editoriálním rozhodování však nelze opomíjet
mezinárodní vlivy a vztahy, které působí napříč státy, kontinenty či kulturami.

Zpravodajství a aktuální publicistika v tomto smyslu ukazují Českou republiku a její regiony v rámci evropského a světového dění.

Dále poukazuji na tu skutečnost, že noví moderátoři (Výborná, Bílek atd.) a jejich jazykový projev nenaplňuje požadavky uvedené v čl. 16 Kodexu a i z tohoto důvodu je Kodex porušován.

V neposlední řadě bych pak rád poukázal na další zásadu na které je postaven Kodex, a to na pracovnících Českého rozhlasu, kteří se podílejí na vysílání služby veřejnosti a kteří

musí splňovat vedle odborných požadavků také požadavky mravní. Odpovědnost těch, kteří oslovují statisíce lidí, je mimořádná i tím, že je stvrzována v nepřetržitém procesu a za všech objektivních i subjektivních okolností.

Bohužel po shlédnutá dnešního pořadu Dobré ráno s ČT a rozhovoru s paní ředitelkou Tachecí si nejsem jist, zda právě ona je schopna tuto zásadu naplnit.   

S vědomím skutečností výše uvedených tímto žádám Radu ČRo, aby na svém jednání, které bylo svoláno na 30.1.2008, vydala v souladu s ustanovením § 8 písm g) zákona č. 484/2001 doporučení týkající se programové nabídky tak, aby opět byly ze strany Českého rozhlasu plněny úkoly veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání a plněny zásady vyplývající z Kodexu Českého rozhlasu, tak jak tomu bylo před 1.1.2008.

S pozdravem

Jakub Kraus

#18 12. 1. 2008 22.49

admin
Administrator
Web

Liberec 11.ledna 2008

Pane řediteli,

nikdy jsem veřejné instituci nepsal. Změny ve schematu a charakteru vysílání Radiožurnálu mne nutí abych to poprvé v životě udělal. Nevěřím, že patřím k menšině posluchačů, kterým se "nová" podoba nelíbí, v mém okolí je to nejen většina, ale všichni. Místo korektního zdroje informací a názorů s kultivovaným jazykovým projevem poskytujete nyní za peníze koncesionářů podle mého názoru špatné poloamatérské "komerčně znějící", pro mne neposlouchatelné, rádio, jakých jsou v éteru již desítky. Žádám abyste vrátili Radižurnálu jeho schéma a podobu, které mělo před 31.12.2007, odstranili bulvárnost a o tomto kroku veřejnost informovali.

Bývalý posluchač Radižurnálu, ČRO 1.

ing. Ivan ---

#19 12. 1. 2008 22.50

admin
Administrator
Web

Vážený pane řediteli Zavorale,

děkuji za odpověď na můj e-mail, který jsem poslal před několika dny generálnímu řediteli a Radě Českého rozhlasu. Bohužel na některé moje připomínky jsem v něm odpovědi nenašel. V přiloženém dokumentu jsou argumenty, které jsou zveřejněny na internetových stránkách nespokojených posluchačů RŽ.      Těšil jsem se dnes na vystoupení ředitelky RŽ paní Barbory Tachecí  v programu Dobré ráno na ČT v očekávání, že využije příležitostí, osloví nespokojené posluchače, bude se snažit srozumitelně vysvětlit své záměry a vyzve je k trpělivosti a ujistí je, že se bude snažit všechny věcné připomínky a návrhy ke zkvalitnění RŽ se svými spolupracovníky řešit. Nic takového ke škodě Českého rozhlasu (a dokonce i své), neudělala. 
Vy, jako osoba zodpovědná v Českém rozhlase za komunikaci s veřejností jste s takovým vystoupením spokojen. To skutečně chcete naštvat lidi tak, aby je nejaktivnější kritici dostali do ulice? Něco takového skutečně Český rozhlas potřebuje?
Raději bych psal v příznivějším tónu, ale o současném vysílání Radiožurnálu a veřejném televizním vystoupení jeho ředitelky, bohužel nemohu. Hlavně, že jste Vy rozhlasáci sami s tím, jaké vysílání v současné době produkujete, spokojeni.

S pozdravem

Jaroslav Hlaváček, Karviná

-----Original Message-----
From: Marek Illiaš
Sent: Friday, January 11, 2008 11:53 AM
To: jaroslav-hlavacek
Subject: Reakce na stížnost na ČRo 1 - Radiožurnál

Vážená paní, vážený pane,

děkujeme za Váš mail i za zájem o Český rozhlas.

V příloze mailu najdete odpověď na Vaše připomínky.

S pozdravem

Mgr. René ZAVORAL

#20 15. 1. 2008 12.51

admin
Administrator
Web

Výkřik plátce rozhlasového poplatku – nad novým Radiožurnálem.

Ve své roli koncesionáře si připadám jako nevolník. Mou povinnosti je platit, přitom do toho co dostanu nemám co mluvit a moje zájmy zjevně nikdo nechrání. Změny na Radiožurnálu se mi jeví jako krajně násilné a hodnotím je jako zahájení přestavby CRO tím, ze zbouráme a zrušíme to co nejlépe funguje.

Vede mne to i k zamyšlení nad celým CRO. Jednotlivé stanice na sebe programově a tematicky nenavazují, nedoplňují se, v jiných sektorech se zase dubluji a překrývají. Rozhodne postrádám příznaky koordinace, jednotného vedeni a dobrého hospodaření.

Několik náhodně vybraných poznámek:
•       Nebudu už nic dodávat k diskuzi o Radiožurnálu. Bylo v ní a v petičních dopisech asi řečeno vše a diskutovat s pani ředitelkou, která kritizované změny vidí jako "posunuti výš úroveň veřejné služby"
(citát z http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zprava/_zprava/412107)
postrádá veškerý smysl.
•       Téměř celou noc od 0:00 do 5-8:00 vysílá všech 7 kanálů DVB-T B hudbu. Podíl mluveného slova je minimální a seriózního prakticky nulový. Výjimkou by mohla být repríza Leonardo/Vstupte, ale i v tomto poradu je až 50% hudby (proč ??). Co považuji za zcela nesmyslné je, že dva kanály CRO 1 a Rádio Česko přenášejí v noci shodnou modulaci. Na FM není možnost zvolit si program dle vlastního zájmu o mnoho lepší.
•       Docela absurdně mi zní na CRO Leonardo (podle profilu je stanice zaměřená na popularizaci vědy, techniky, přírody, historie a medicíny) slogan: nezkrátíme vám žádnou písničku.
•       Nebylo by třeba možné serioznímu mluvenému slovu vyhradit jednu frekvenci/kanál DVB-T? Co tak například rádiu Česko najít 24 hodinové schéma? Mám zato že bych nebyl jediným posluchačem.
•       Jako pozitivní vidím existenci audio archivu, bez něho by snad dnes CRO ztratil pro mne smysl.

Zamýšlí se někdo z kompetentních a odpovědných nad naznačenými otázkami?

Jan Fojtík

#21 15. 1. 2008 14.25

admin
Administrator
Web

Vážená paní ředitelko,
jsem posluchačem Radiožurnálu, rozhlasové stanice, která mne aktuálně a řemeslně informovala, kultivovaným, mluveným slovem redaktorů provázela a strukturou programu bavila.
Vaší změnou jsem se přestal ve schématu vysílání orientovat, postrádám oblíbené hlasy moderátorů a na vlně se ztratil MŮJ RADIOŽURNÁL a výkřiky obtěžuje VAŠE RÁDIO.
Budu se těšit na informaci, na základě jakého marketingového průzkumu dochází k tomuto necitlivému kroku, o jaká čísla se změny opírají.
Pevně věřím, že Vám vlna záporného ohlasu napomůže v odezvě i korekci dosud provedených změn.
Budu potěšen, pokud se Vám podaří identifikovat očekávání posluchačů a odhalit silné stránky stanice, kterou jste začala řídit.
A prosím, pozdravujte pana Ivana Hoffmana.

Děkuji.

S přátelským pozdravem.

Roman Sahula

#22 15. 1. 2008 14.34

admin
Administrator
Web

> Od: jaroslava.baumrukova
> Komu: <rada-cro>
> Datum: 09.01.2008 21:49
> Předmět: Fwd: Re: Reakce na st
>
Vážená Rado,

nesouhlasím s tím, co se momentálně děje na Radioažurnálu. Přeposílám
část své komunikace s Českým rozhlasem.

Jak můžete připustit, aby se třeba v několika zpravodajských relacích jako
jedna z prvních zpráv objevila upoutávka na film Svatba na bitevním poli.
Skoro bych se vsadila, že tato reklama byla neplacená a navíc nebyla
označená jako reklama. Můžete prosím tuto záležitost prověřit? Jedná se
dnešní, maximálně včerejší ráno. Neříkám, že se ve veřejnoprávním rozhlase
nemají objevovat zprávy z kultury, ale o kulturnosti tohoto filmu (na
základě reklamních ukázek v televizi) mám vážné pochybnosti.

Předem děkuji za prošetření této záležitosti.
J. Baumruková

______________________ Původní zpráva: ________________________
> Komu: <Marek.Illias>
> Datum: 08.01.2008 22:31
> Předmět: Re: Reakce na st
>
Vážený pane Illiasi,

do přehledu některých změn jste zapomněli dát vysmáté počasí. Mužete mi
nějak vysvětlit, co je na počasí ke smání. Nebo snad tvrdíte, že
marketingové výzkumy vám zjevily, že si lidé přejí vysmáté počasí? Jestli
smích a jingly považujete za mluvené slovo, tak se tvrzení, že poměr hudby
a mluveného slova nezměnil, dá i celkem věřit. Také by mě zajímalo, jak
asi
byl representativní výzkum, který vás přiměl zrušit ranní poznámku.

Já jsem tak rozhořčená těmi změnami, že jsem ani jinak odpověď na váš
email zahájit nemohla. Jediné, co je na téhle tristní situaci pozitivní
je, že nespokojenců se změnami v českém rozhlase je i za pár dní nového
roku tolik, že to stálo za vypracování hromadné odpovědi. Nezmám pana
Jiřího Černého, ale to, co dnes píše v Hospodářských novinách v článku:
Tryzna za (nejen) ranní poznámky Ivana Hoffmana, mi mluví z duše. Ne
nadarmo se říká, že potrefená husa se ozve - proto se asi ve vysvětlení
objevuje: " neděláme bulvár, ale modernizaci" Asi tak, jako když se před
časem zmodernizovala Mladá fronta kvůli vyššímu nákladu, že?

Jako koncesionář a pravidelný platič rozhlasových poplatků chci zpátky své
seriozní nevysmáté rádio bez kvízů o počasí, bez jinglů, a více novinářů,
jako je Ivan Hoffman nebo jako byli lidé z české redakce BBC.

děkuji
Jarka Baumruková

> Datum: 08.01.2008 14:56
> Předmět: Reakce na stížnost na ČRo 1 - Radiožurnál
>
>Vážená paní, vážený pane,
>
>děkujeme za Váš mail i za zájem o Český rozhlas.
>
>V příloze mailu najdete odpověď na Vaše připomínky.
>
>S pozdravem
>
>Mgr. René ZAVORAL
>ředitel Odboru marketingu a PR

#23 15. 1. 2008 14.38

admin
Administrator
Web

> Komu: <vaclav.kasik>
> Datum: 12.01.2008 14:24
> Předmět:
>
Dobrý den pane Kasíku,

zdvořile vás žádám o nahrazení paní Tachecí kompetentní osobou. Jako
koncesionářka veřejnoprávního rozhlasu nesouhlasím s tím, aby se na řízení
Radiožurnálu podílela tak arogantní, demagogická a neprofesionální osoba
jako paní Tachecí. Odkazuji například na její vystoupení v Dobrém ránu na
ČT 1 dne 11. ledna a dále na to, jak nekvalitně dnes vypadá vysílání
Radiožurnálu. Jako jeden z argumentů uvádím, že přece nejde o kvantitu
zpravodajství a mluveného slova, ale také o jeho obsahovou a technickou
kvalitu. Časté opakování dvou až tří vět tzv. zpravodajství (typu a
zachvíli si poslechnete, jak G. B navštívil Blízký Východ nebo za okamžik
uslyšíte projev senátorky Clintonové) přece není možné nazývat navýšením
času zpravodajství formou krátkých aktuálních zpráv. Argumentů proč jsem
já, i ostatní dosud posluchači Radiožurnálu, s jeho novou podobou
nespokojena, je celá řada. (V případě potřeby vám ráda pošlu nějaké
internetové odkazy.) A to, že paní Tachecí neustále arogantně prohlašuje,
že ona je spokojená, spokojenost moji a i dalších posluchačů rozhodně
nezvýší, ba naopak.

Děkuji
Jaroslava Baumruková

#24 15. 1. 2008 14.39

admin
Administrator
Web

> Komu: <barbora.tacheci>
> Datum: 12.01.2008 19:04
> Předmět:
>
Vážená paní Tachecí,

v souvislosti s Vaším rozhovorem pro Hospodářské noviny dne 11.1. (Teď, na
Radiožurnálu, mi zadávají úkol koncesionáři, Rada Českého rozhlasu a
generální ředitel. A toto zadání se snažím plnit.) Vám jako platítcí
koncesionář zadávám tento úkol: Modernizujte Radiožurnál, ale zastavte
jeho bulvarizaci a pokles kvality (0). Pokud to nezvládnete, prosím
odejděte. Pokud by to můj soukromý mail uměl, slovo kvalita bych
podtrhla. Místo podtržení použiji následující symbol (0). V Dobrém ránu
na ČT jste dávala readaktorovi přednášku o tom, jak je rozdíl mezi fakty a
názory. Nejsem si úplně jistá, zda sama rozumíte rozdílu mezi kvantitou a
kvalitou, přestože se vyjadřujete ve smyslu: že se nechcete nechat odvádět
od touhy dělat 24 hodin denně kvalitu. Podlete toho bohužel také ta
kvalita
(spíše nekvalita) vypadá, jak do obsahu, tak do formy.

Dále uvádím kopii Vaší odpovědi z HN na otázku
V čem je ta lepší kvalita?
Na Radiožurnálu je víc (0) zpravodajství než dosud. Novinka je ta, že
zpravodajské vstupy z toho, co se děje teď, jdou okamžitě (0 okamžitě -
dříve, tedy za menší počet minut, hodin) do vysílání. Tím posluchač
dostane víc (0) aktuálního zpravodajství i mimo zpravodajské relace. Ještě
víc (0) bylo posíleno zpravodajství v Ranním Radiožurnálu: od 5 do 9 hodin
vedle čtyř (0) zpravodajských relací v hodině vysílá Radiožurnál i čtyři
(0) relace Zelené vlny v každé hodině a čtyři (0) zpravodajské vstupy o
počasí. Nově je do Ranního Radiožurnálu zařazeno pravidelné zpravodajství
o dění v regionech České republiky, které dodávají reportéři z
regionálních rozhlasových stanic Českého rozhlasu. O pět (0) hodin týdně,
z patnácti na dvacet, jsme zvýšili (0) počet pořadů s aktuální
publicistikou. Mám pokračovat? Navíc jsem se pokusila dát Radiožurnálu
know-how moderní stanice v celkovém designu a mechanice vysílání. Její
součástí jsou stálé moderátorské hlasy, čerstvější zvuk, kvalitnější
hudba.

Vidíte, místo odpovědí o kvalitě jste redaktorku zavalila údaji o
kvantitě. A místo fakt (např. v průzkumu posluchači hodnotí zvuk jako
čerstvější a pod.) jste pouze prezentovala své názory či svá přání. Děláte
úplně stejnou věc, kterou jste velmi arogantně vyčítala moderátorovi
Dobrého rána. A v tom je ten problém. Já jako koncesionář a posluchač
Radiožurnálu nestojí o kvantitu v tak mizerné kvalitě (technické - např.
šustící noviny při zpravodajství, i obsahové - řada často se opakujícícíh
krátkých útržků zpráv bez souvislosti, či kvízové výkřiky o počasí. ). A z
ohlasů ostatních posluchačů vím, že takových je nás více. Říkáte, že
spokojení posluchači nemají takovou tendenci se ozvývat. S tím se nedá než
souhlasit. Otázkou názoru zůstavá, kolik takových je a zda převažují nad
nespokojenými. Přijměte tedy úkol od koncesionářky a změřte je objektivním
průzkumem. Jedině tak se posuneme od názorů k Vámi preferovaným faktům.

Další citát Vaší odpovědi z HN
Obrazně řečeno, komerční rádia si mohou dovolit být obsahově Bleskem, ale
my si nemůžeme dovolit být ničím jiným než kombinací Hospodářských novin a
Mladé fronty Dnes.
K tomu já dodávám. Hospodářské noviny - zbožné přání řady posluchačů
včetně mne. Mladá fronta Dnes - smutná lednová realita, proti které se
bouří tisíce posluchačů dřívějšího Radiožurnálu. Když před pár lety z MFD
udělali, to co je z ní dnes, přestoupila jsem na Hospodářské noviny. Po
zrušení českého vysílání BBC bohužel z Radiožurnálu není kam přeladit.
Nestojím o to slyšet prakticky třikrát titulek - před zprávami, na začátku
zpráv a pak jakoby samotnoun zprávu. Neříkám, že HN jsou ideální. Třeba na
rychlosti informací o aktuálních událostech by určitě mohly přidat, ale
pořád je to něco úplně jiného lehce bulvárně zaměřená MFD. A podobně vidím
i původní a ten takzvaně modernější Radiožurnál. Pokud není třetí volba,
rozhodně chci zpátky ten nemoderní Radiožurnál. A tento názor není jen
můj. To je fakt potvrzený několika tisíci posluchačů.

Na závěr se ptám: Co uděláte s úkoly od koncesionářky, paní Tachecí,
vzbuzující velmi silný arogantní dojem? Kdy dostaneme lepší kvalitu,
potvrzenou objektivními měřítky?

Předem děkuji za odpověď
Jaroslava Baumruková

#25 15. 1. 2008 18.45

admin
Administrator
Web

# # ------------ Původní zpráva ------------
# # Od: Barbora Tachecí <Barbora.Tacheci>
# # Předmět: Re: hudební scéna na Radiožurnálu
# # Datum: 12.1.2008 18:02:52
# # ----------------------------------------
# # Vážený pane Vodráku,
# #
# # děkuji vám za další mail. Hudební dramaturgie každého rádia je jejím
# # vnitřním know how, jehož podrobnosti by nebylo rozumné zveřejňovat. Dovoluji
# # si vás v této souvislosti jen upozornit, že zákon neukládá Radiožurnálu
# # žádnou konkrétní hudební dramaturgii.
# #
# # Děkuji za mail a přeji vám hezký den,
# #
# # Barbora Tachecí
# #
# #
# # ----- Original Message -----
# # From: <vondr2>
# # To: "Barbora Tachecí" <Barbora.Tacheci>
# # Sent: Saturday, January 12, 2008 11:12 AM
# # Subject: Re: hudební scéna na Radiožurnálu
# #
# #
# # Dobrý den!
# # 1) Neodpověděla jste mi, proč tedy nejsou do "hudební dramaturgie jako
# # celku" zařazovány také písně v jazycích zemí EU? Vy opravdu umíte zařadit do
# # vysílání z cizojazyčných písní pouze hudební produkci v anglickém
# # jazyce/USA?
# # 2) Mám na mysli zahraniční reportáže ve formě delšího bloku, ne krátké denní
# # zpravodajství. Za tímto reportážním zahraničním několikaminutovým blokem se
# # ozývá zase a opět píseň v jazyce anglickém/USA. To nesvědčí o důkladné
# # přípravě vysílání.
# # Děkuji za doplňující odpověď.
# # Vondrák
# #
# # > ------------ Původní zpráva ------------
# # > Od: Barbora Tachecí <Barbora.Tacheci>
# # > Předmět: Re: hudební scéna na Radiožurnálu
# # > Datum: 12.1.2008 07:06:24
# # > ----------------------------------------
# # > Vážený pane Vondráku,
# # >
# # > děkuji vám za mail - každá reakce od posluchačů je pro mne zajímavou
# # > zpětnou vazbou. Pokud jde o muziku, dovolím si jen upřesnit, že v letošním
# # > roce hrajeme více české hudby, než hrál Radiožurnál v roce loňském. Podle
# # > mého názoru nelze na Radiožurnálu přizpůsobovat písně obsahu přeechozí
# # > reportáže, protože Radiožurnál v průběhu 24 hodin denně o něčem informuje
# # > a kdybychom měli vybírat po každém příspěvku navazující píseň, byla by
# # > zcela narušena hudební dramaturgie jako celek.
# # > Ještě jednou děkuji za mail a přeji hezký víkend,
# # >
# # > Barbora Tachecí
# # >
# # > ----- Original Message -----
# # > From: "vondr" <vondr2>
# # > To: <Barbora.Tacheci>
# # > Sent: Saturday, January 12, 2008 4:16 AM
# # > Subject: hudební scéna na Radiožurnálu
# # >
# # >
# # > Paní ředitelko,
# # > proč je vysílaná hudba-písničky pouze v jazyce českém, "sem tam"
# # > slovenském a potom už jen a jen a jen z produkce USA. Proč se nevysílají
# # > na Radiožurnálu písničky v jazyce zemí EU a třeba i zemí bývalého SSSR?
# # > Moje připomínka směřuje zejména k zahraničním reportážím z různých zemí,
# # > po nichž slyšíme zase jen a jen hudební produkci USA!
# # > S tímto mým námětem jsem se v průběhu roku 2007 obrátil e-mailem již na
# # > pana Pokorného a radu ČRo.
# # > Děkuji Vám za odpověď a současně děkuji za "osvěžení", kterým
# # > Radiožurnál nově prošel.
# # > Vondrák B.

#26 15. 1. 2008 20.22

admin
Administrator
Web

Vážený pane generální řediteli, vážená Rado Českého rozhlasu,

tímto dopisem bych Vám chtěla objasnit, proč jsem přestala poslouchat
ČRo 1 - Radiožurnál. Snad Vám budou moje poznámky ku prospěchu,
budete-li podnikat nějaké kroky k nápravě.

Za prvé prohlašuji, že jsem bývalý Radiožurnál poslouchala často a
byla jsem s jeho kvalitou vesměs spokojena. S nástupem nové ředitelky,
potažmo nové koncepce vysílání, jsem spojovala očekávání, že se
stanice ještě zkvalitní. Bohužel opak je pravdou! Žádná nová koncepce
totiž neexistuje. Pečlivě jsem pročetla vyjádření paní ředitelky z
poslední doby, ale kromě zvyšujícího se počtu minut jednotlivých
pořadů, popř. zavádění ještě většího počtu nových pořadů, jsem
nezaznamenala jakýkoli hlubší nástin koncepce. Počet minut a pořadů
přece nic nevypovídají o jejich náplni a kvalitě! A zavedení zvukových
efektů snad nikdo nebude vydávat za koncepční řešení...

Dalším projevem nekoncepčnosti je podle mě fakt, že paní ředitelka
vůbec nepočítá s cílovou skupinou. Její snahou není ani zvýšení počtu
posluchačů ("Já jsem nikdy neřekla, že nám jde o zvýšení
poslechovosti." ČT 1, Dobré ráno, 11.1.2008), ani spokojenost
dosavadních příznivců Radiožurnálu, ale dokonce ani získání nějaké
konkrétní nové posluchačské skupiny („Jakékoli debaty o posluchačích,
kteří by měli přijít, jsou předčasné." – 9. 1. 2008 www.iDNES.cz).
Její kroky se jeví jako experiment, který by se dal shrnout slovy: "Já
udělám novou stanici a uvidíme, jestli ji někdo bude poslouchat" (toto
není citát). Kdyby se jednalo o soukromé rádio, bylo by nutno ocenit
odvahu takového přístupu. Ve veřejnoprávní sféře se však tento přístup
jeví jako nemístné hazardování.

Konečně mě velmi znepokojuje pokles úrovně moderátorů a tzv.
„zprávařů". Myslím tím jak jazykovou kulturu, tak i všeobecný rozhled
a základy vystupování na veřejnosti. Někdy mám pocit, že poslouchám
nikoli Radiožurnál, nýbrž soukromý hovor dotyčných, a připadám si
nepatřičně. Pokud je toto proklamovaná „moderní forma komunikace"
(Reakce na dotazy a připomínky posluchačů, www.izurnal.cz), proč je
potom prokládána písněmi skupin ABBA, Beatles, Olympic a dalšími
evergreeny, které prověřil čas? I v tomto je nový Radiožurnál
nekoncepční.

Pomineme-li onu „moderní" žoviálnost, nechápu, jak mohou údajní
profesionálové napáchat tolik výslovnostních chyb. Jestliže paní
ředitelka říká: „Objektivně můžeme hodnotit například používání
spisovné češtiny a výslovnost moderátorů a zprávařů – a na této úrovni
s moderátory a zprávaři vedení Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu
soustavně pracuje" (ibid.), neznamená to, doufám, že na chodbě CRo učí
svůj profesionální tým vyslovovat jména evropských prezidentů...

Je mi líto, že paní ředitelka a její podřízení nespí a do noci
přemýšlejí nad zkvalitňováním své stanice. Ale nejspíš si vzali příliš
velké sousto a bylo by lépe, kdyby se dále netrápili a přenechali tuto
práci těm, kdo ji dokáží zvládnout lépe.

S pozdravem   Michaela Otterová

V Praze, dne 15. 1. 2008

#27 15. 1. 2008 21.14

admin
Administrator
Web

Vážená paní ředitelko,

dovolte, abych vyjádřil připomínky k novému vysílacímu schématu ČRo1.
Souhlasím s Vámi, že změny na RŽ byly potřeba, ovšem nečekal jsem, že budou tak zásadní a takového charakteru. V "novém " Radiožurnálu postrádám především živé rozhovory s meteorology ČHMÚ v původní ucelené podobě. Tyto vstupy byly jedinečné svojí zasvěceností a aktuálností o vývoji povětrnostní situace. Obsahovaly většinou i výhled na několik dní, někdy i na celý týden. Každému, kdo se nezajímá o počasí jenom povrchně, poskytovaly cenné a zajímavé údaje. Častokrát jsem ladil RŽ jen na tyto relace, na svých cestách jsem se třeba i vracel k autorádiu, abych vyslechl tento rozhovor. Vím, že tyto relace vysílá i stanice Praha, ale ne v takové míře, jako bývaly na RŽ. Proto si dovoluji požádat Vás o znovuzavedení těchto rozhovorů, alespoň o víkendových dnech, kdy lidé užívají volného času a aktuální informace o vývoji počasí  jistě přijdou vhod.

Druhou věcí, která mně trápí, je hudební formát Radiožurnálu. Mám totiž pocit, že nedošlo ke zkvalitnění hudby, ba právě naopak. Stále převládají ty staré, obehrané, notoricky známé songy, pamatující doby socialismu a stanice Hvězda, které se navíc stále opakují. ( ABBA. Ricci e Poveri, M. Rottrová, Turbo...), z vysílání  jakoby zmizely hudební novinky. Přitom proklamujete, že chcete být moderní stanicí, moderní stanici by tedy měla, mimo jiné samozřejmě, tvořit také moderní, t.j. současná, novinková hudba, která právě "letí". Jsem ročník 1963, ale právě takovou hudbu mám rád. Osobně by mi vyhovovalo něco mezi Radiožurnálem, Evropou 2 a Rádiem Wave. Byl by to mix zasahující snad  většinu generací s příklonem k mladším věkovým skupinám.

Děkuji za pozornost.

Jiří Blažek

#28 16. 1. 2008 16.10

admin
Administrator
Web

From: Karel Michal
Sent: Tuesday, January 15, 2008 1:58 PM
To: 'vaclav.kasik
Cc: 'rada-cro@rozhlas.cz'; 'jaklova@ceska-media.cz'; 'info@rrtv.cz'; 'ministr@env.cz'; 'svobodac@psp.cz'; 'rathd@psp.cz'; 'dolejsj@psp.cz'; 'topolanekm@psp.cz'; 'topfert@senat.cz'; 'stetinaj@senat.cz'; 'mejstrikm@senat.cz'
Subject: 08.01.15. / Radiožurnál - stížnost na kvalitu poskytované veřejné služby

Vážený pane řediteli Kasíku,
s politováním musím konstatovat, že kromě placení koncesionářských poplatků musím ještě plýtvat časem psaním emailů, jako je tento. To svědčí o vážnosti, kterou tomu přikládám.
Za změny v Radiožurnálu bych obecně byl rád, pokud by vedly ke zlepšení služby, kterou dostávám. Pak by i zvyšování poplatků, ke kterému čas od času dochází, mohlo mít smysl. Není tomu tak. Od 1.1.2008 dostávám velmi, velmi špatnou službu, kterou již nechci – přeladil jsem (nejen já, ale i řada lidí v mém okolí). Zřejmě bych se k tomu nevracel, kdybych ještě nezaznamenal  vystoupení paní ředitelky Tachecí v televizi.
Zdůrazňuje fakta, která sama neuvedla. Mimochodem, kdyby mi jako má podřízená – a v manažerské funkci již nějaký čas pracuji - takto prezentovala svou vizi, okamžitě bych ji zbavil manažerské funkce. Nicméně zpět k tomu, co mi vadí (myslím fakta): přeřeknutí jak na běžícím páse, čeština (pokud se to tak vůbec dá nazvat) jak v bulváru, intonace spíše obvyklá v komerčních rádiích pro teenegery a strašné množství upoutávek na sebe sama – to je jen malá ukázka toho, co opravdu nechci za své peníze. Naopak chci jednoduché a jasné informace doplněné o osobní komentáře (kdy vím, kdo a za koho sděluje a se kterými někdy možná nesouhlasím, ale nutí mě to o nich přemýšlet a dělat si vlastní závěry). Kdyby byl ČRo komerční, je v pořádku to, jak si své změny dělá, jako zákazník prostě přeladím a dost. Byla by tu jasné zpětná vazba. Ale já musím platit koncesionářské poplatky, i když mi již neposkytujete žádnou službu. Proto tento email posílám na vědomí také senátorovi za obvod, kam patřím, a také některým poslancům zvoleným za Prahu.
Prosím Vás, zasáhněte. V jiném případě to budu chápat tak, že současný stav ignorujete a jako manažer jste selhal (a pak snad zasáhnou Ti, kteří Vás dosadili – nebo Radiožurnál prodají a už mu nic platit nebudu muset).

Přeji Vám více štěstí při dalším rozhodování o orientaci Radiožurnálu, stejně jako nám posluchačům a koncesionářům radost z jeho poslechu.

S pozdravem

Karel MICHAL

#29 16. 1. 2008 16.21

admin
Administrator
Web

> Komu: <rada-cro@rozhlas.cz>, <vaclav.kasik@rozhlas.cz>, <info@rrtv.cz>
> Datum: 16.01.2008 07:30
> Předmět:
>
Dobrý den,

obracím se na vás se žádostí o změnu ve vysílání Radiožurnálu.

Normálně by asi bylo vhodné obrátit se nejprve na ředitele Radiožurnálu,
tj. v současné době paní Tachecí. Bohužel odpvědi typu: "Děkuji za podnět,
ale já jsem s vysíláním spokojená, rozumíte mi?", které paní Tachecí
rozdává (i mně) mi nepřipadají vhodné a konstruktivní. Proto se tedy
obracím na vás, jako nadřízené a kompetentní orgány, které, doufám, jsou
tu i od toho, aby rozumněly i posluchačům a ne jen paní Tachecí.

Poslouchám pouze Radiožurnál, výjimečně jiné stanice a to pouze
krátkodobě, při cestě autem do práce. Cca 1 měsíčně. Pokud chi poslouchat
oblíbenou hudbu, pustím si CD. Až do nedávna patřily skladby Beatles a
Abba k mým oblíbeným. Muzikál na motivy písní Abba jsem viděla už víckrát.
Od té doby, co se na nás posledních 14 dní snáší záplava písní těchto dvou
skupin, začínám být na tyto skladby alergická. Není přece možné, aby
Radiožurnál opakoval dokola pár hitů starých několik desetiletí.

A když jsem u toho opakování. Ráno poslouchám Radiožurnál cca 2 - 3
hodiny. Musím říct, že mi hodně vadí dokola opakovaná spojení typu: Další
zprávy uslyšíte za 15 minut. Další podrobnosti ve zprávách za chvíli. A
pod. To už pak člověk skoro nadskakuje, když tuto podstatnou a novou
informaci slyší. Také to, že se zprávy pořád dokola opakují, je dost
hrozné. Dnes poslouchám Radiožurnál od 5:15 a o Škrlových jsem slyšela už
minimálně 5x, spíše víckrát.

Můžete s tím prosím něco udělat.

děkuji
Jaroslava Baumruková

#30 17. 1. 2008 14.49

admin
Administrator
Web

Vážení kolegové v občanském odporu,

v příloze posílám mail, který jsem poslal řediteli Kasíkovi (a v kopii i paní Tachecí). Pomůže-li to kampani, rozhodně ho dejte na web. Díky za to, co děláte - vydržte!

Ještě dvě drobné poznámky: příšerná je mj. nová rozcapená DIKCE, které se moderátoři zjevně musí závazně držet. A taky: hlavní pro mě je, aby se vrátilo kvalitní zpravodajství a publicistika. Při písničkách koneckonců můžu rádio i v budoucnu vždycky ztlumit - tak jak jsem to vždycky dělával.

Srdečně zdravím,
Daniel Soukup
(signatář petice)

---------------------------------

17. ledna 2007

Vážený pane řediteli,

za relativně krátkou dobu v čele Radiožurnálu se už Barbora Tachecí stačila projevit jako značně nekompetentní a nesmírně arogantní (viz např. její vystoupení v televizním Dobrém ránu) osoba. K důvodům vysloveným v protestní petici (jejíž jsem též signatářem) pro ilustraci připojuji jeden drobný konkrétnější dodatek – citát z rozhovoru s paní Tachecí v Lidových novinách ze 14. 1. 2008. Tachecí se zde vyslovuje ke změnám v pořadech o knihách a říká: „Přemýšlela jsem o lidech, o kterých vím, že hodně čtou, a napadli mě, s mou asi relativně úzkou znalostí, dva lidi - Michal Horáček a Halina Pawlowská.“ Samotnou neznalost JAKÉHOKOLI současného českého literárního vědce, literárního kritika či jiného profesionála bych jí snad ani nevyčítal (byť už to je na pováženou); ve spojení se skálopevným přesvědčením o správnosti vlastních kroků však vytváří vskutku zničující směs.

Paní Tachecí se již projevila dostatečně, není proto myslím důvod „být trpělivý“ a poskytovat jí další čas. Dovoluji si Vás požádat o její odvolání ze současné funkce, kterou evidentně nezvládá plnit v souladu s požadavky, které nejen já na veřejnoprávní zpravodajsko-publicistickou stanici kladu.

S pozdravem,
Daniel Soukup
(překladatel a VŠ pedagog)

#31 17. 1. 2008 15.16

admin
Administrator
Web

Dobry den,
preposilam emailovou korespondenci s pi Tacheci ze dne 8.1.2008.
Venujte prosim pozornost odpovedi pani tachceci tykajici se
argumentaci  proc
doslo ke zruseni poradu a jejich poctu.
Jakub Kraus

Na své vlastní přání má naštěstí právo každý občan této svobodné země.
Děkuji a přeji hezký den,

Barbora Tachecí

From: "Jakub Kraus" <kraus>
To: "Barbora Tachecí" < Barbora.Tacheci>
Sent: Tuesday, January 08, 2008 4:43 PM
Subject: Re: Radiozurnal

Vážená paní Tachecí,
Počet nespokojených posluchačů je enormní. Myslíme, že podporu nebudete
mít již za několik měsíců.
Krausovi

Barbora Tachecí napsal(a):
> Relevantní bude, kolik posluchačů bude mít Radiožurnál za rok a jak
> budou spokojeni + jakou podporu budu mít u vedení Českého rozhlasu +
> jakou podporu budu mít u Rady Českého rozhlasu.
> Děkuji za mail a přeji hezký den,
> Barbora Tachecí
>
>
> ----- Original Message ----- From: "Jakub Kraus" < kraus>
> To: "Barbora Tachecí" <Barbora.Tacheci>
> Sent: Tuesday, January 08, 2008 4:26 PM
> Subject: Re: Radiozurnal
>
>
>
> Vážená paní Tachecí,
>
> pokud podle Vás výsledek jedné z anket (viz níže) posluchačů  o přijetí
> změn nic neříká, ani protesty posluchačů (viz rekace na strákách
> Radiožurnálu, petice)
> prozradte mi prosim, co tedy bude pro Vás relevantní pro posouzení zda
> změny  byly přijaty či nikoli
>
> Díky
> Krausovi
>
>
>
> Barbora Tachecí napsal(a):
>> Milá rodino Krausova,
>> vy znáte všechny spokojené? Já ne, protože je nezná nikdo. Proto počet
>> spokojených a nespokojených nemůže být faktem. Jediným faktem je, že
>> ti lidé, kteří o své nespokojenosti napsali, jsou nespokojení. A to je
>> mi jistě líto, ale o celkovém přijetí či nepřijetí změn většinou
>> posluchačů to nic neříká.
>> Hezký den,
>>
>> Barbora Tachecí
>>
>> ----- Original Message ----- From: "Jakub Kraus" < kraus>
>> To: "Barbora Tachecí" < Barbora.Tacheci>
>> Sent: Tuesday, January 08, 2008 3:51 PM
>> Subject: Re: Radiozurnal
>>
>>
>> Vážená paní Tachecí,
>> asi tech nepokojených emilu bude preci jen více, viďte.
>> Stejne iluzorní je vsak i to, pokud na základě emailů se domníváte, že
>> počet spokojených posluchačů je stejný, nebo dokonce vyšší, než těch
>> nespokojených. To vbšak jistě víte.
>> Ale kouknete se na novinky.cz, tam  mozna o ty vase iluze prijdete.
>> 60% poslkuchčů z počtu 13.000 nepokojených a jen 10% zmeny vítá..
>> Tolik fakta, ne jen názor.
>> S pozdravem
>> Krausovi
>>
>>
>>
>> Barbora Tachecí napsal(a):
>>> Milá rodino Krausova,
>>> počet tzv. "nespokojených" je vážně číslo iluzorní, když k tomu nemáte
>>> počet "spokojených" a netušíte, kolik nových lidí Radiožurnál se
>>> zájmem sleduje! Jen pro zajímavost vám posílám některé další maily,
>>> které jsme dostala - a berte je, prosím, opět jen jako názor, nikoliv
>>> fakt. Hezký den,
>>> Barbora Tachecí
>>>
>>>
>>>
>>> Vážená paní Tachecí,
>>>
>>> musím velmi ocenit Vaši odvahu pustit se do takové práce, jako je
>>> rozbít starou zatuchlou programovou strukturu radiožurnálu. Dalo se
>>> očekávat, že k novinkám bude velký odpor ze strany posluchačů, protože
>>> jedna generace s tímto rozhlasem zastárla. Je mi po padesátce, ale asi
>>> před dvěma roky jsem radiožurnál přestal poslouchat. Nyní se k němu
>>> vracím. Dovedu si představit i jak těžko se změny dotkly  bývalých
>>> redaktorů. Vše těžkopádné, bez vlastní fantazie, iniciativy,
>>> myšlenkově stále stejně chudé.Hudební doprovod katastrofa. Pro
>>> dnešního člověka, jenom trochu žijícího v dnešní době ( máme rok 2008
>>> ) k neposlouchání. Přeji Vám, jako cílevědomé a schopné manažerce
>>> pevné nervy v řešení problémů s vysíláním i lidmi. Mám ale jednu
>>> připomínku, a to jsou znělky ( asi bylo málo času vše vyřešit k
>>> dokonalosti ). Možná je to ale pouze můj pocit. Nebudu se dále více
>>> rozepisovat. Vím, máte málo času.
>>>
>>> Je to můj první dopis do rozhlasu. Když dovolíte, sdělím Vám za měsíc,
>>> dva svůj názor pozorného posluchače.
>>>
>>> Zdravím Vás a držím pěsti pro štěstí.
>>>
>>> Miloš Okáč
>>>
>>>
>>> Vážená paní ředitelko.
>>>
>>> Radiožurnál jsem míval ve voze naladěn jen k vůli zelené vlně a
>>> vysílání RDS, avšak poslouchal jsem raději CD přehrávač. Stará tvář
>>> stanice působila jakoby to bylo celé předtočené, uniformní, zkrátka
>>> nuda, avšak s výjimkou seriózního zpravodajství.
>>>
>>> Nyní je to 100x lepší, má to dynamiku a drive.
>>>
>>> A ti, kdož Vás kritizují za změny a nový, čerstvý vítr, nechť si
>>> uvědomí, že pomalu končí první dekáda nového tisíciletí. Oni sami však
>>> zůstali v tom tisíciletí starém.
>>>
>>> Přeji Vám hodně úspěchů a pevné nervy.
>>>
>>>
>>>
>>> S pozdravem,
>>>
>>> Váš dříve občasný, v současnosti podstatně častější posluchač
>>>
>>>
>>>
>>> Zbyněk Šabata
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> ----- Original Message -----
>>> To: info@rozhlas.cz
>>> Sent: Monday, January 07, 2008 12:40 PM
>>> Subject: Nový formát Radiožurnálu
>>>
>>>
>>>                                                 Dobrý den,
>>>
>>> .....a mně se to líbí! Má to svižnější kabát, mám rád pana Pokorného a
>>> paní Výborná mi nevadí. Možná, že mně šálil sluch, každopádně se mi
>>> zdá, že co se týče hudby, ubylo Gottů, Vondráčkových a podobných...To
>>> by bylo fajn. A nebojte se víc "přitlačit na pilu", co se hudby týče.
>>> Vždyť Deep Purple, Black Sabbath, nebo třeba Led Zeppelin mají songy,
>>> které by neurazily ani onoho poověstného "typického posluchače
>>> Radiožurnálu"
>>>
>>>                 S pozdravem poplatky platící posluchač ČR1
>>>
>>>                                    Luboš Hanus Pardubice, 45 let
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> ----- Original Message ----- From: "Jakub Kraus" < kraus>
>>> To: "Barbora Tachecí" < Barbora.Tacheci>
>>> Sent: Tuesday, January 08, 2008 3:35 PM
>>> Subject: Re: Radiozurnal
>>>
>>>
>>> Vážená paní,
>>> díky za Vaši odpověď i argumentaci, která je však pro nás
>>> neakceptovatelná.
>>> A nejen pro nás, počet rozhořčených posluchačů mluví za vše.
>>>
>>> A tento fakt je nejzásadnější, nikoli ten, že jste houbařka a lyžařka,
>>> nejezdíte autem, máte ráda příspěvky ze zahraničí a ráda si poslechnete
>>> i jejich reprízu v neděli ve 20:00 ani to,
>>> že máte jinou rytmiku a že trávíte čas u radia od 14,50 do 17,50 v
>>> sobotu a v nedeli, aby jste si dala dohormady Váš oblíbený pořad, který
>>> se vysílal v sobotu po poledni.
>>>
>>> Více jak 3.500 nespokojených posluchačů během několika dnů. Docela
>>> drahý
>>> špás za peníze koncesionářů, nemyslíte ?
>>>
>>> S pozdravem  Krausovi
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> Barbora Tachecí napsal(a):
>>>> Vážená rodino Krausova,
>>>> opět nejprve fakta:
>>>>
>>>> Děti Vám to řeknou - se vysílá každou sobotu a neděli v časech: 14,50
>>>> + 15,50 + 16,50 + 17,50  ve všech časech vždy různé verze - všechny
>>>> verze dohromady pak dávají stopáž původního pořadu Děti vám to řeknou.
>>>>
>>>> Motožurnál - už jsem vysvětlovala, že tak jako houbaři nemají svůj
>>>> vlastní hodinový pořad, ba ani čtenáři knih či lyžaři (což jsou zájmy
>>>> srovnatelné se zájmem o motorismus), nebudou mít ani ti, které zajímá
>>>> motorismus, "svůj" hodinový pořad. Ale protože vím, že jsou tito
>>>> posluchači na tento pořad zvyklí, pravidleně do času 13 -13,30 od
>>>> pondělí do pátku vysíláme pravidelné rubriky pro motoristy, a to
>>>> minimálně 3 denně.
>>>>
>>>> Světem křížem,krážem - byl pořad o cestování po zahraničí, který
>>>> tvořil pan Kroc. Vzhledem k tomu, že pan Kroc už se mnou nechce z
>>>> osobních důvodů dál spolupracovat, požádala jsem pana Skalického,
>>>> taktéž dlouholetého kvalitního redaktora Radiožurnálu, o tvorbu
>>>> příspěvků o cestování, které už začal do vysílání v čase pondělí -
>>>> pátek 12,30-15 zařazovat. Pro zájemce o reportáže ze zahraničí jsem
>>>> pak prosadila, abychom místo jednoho Zápisníku zahraničních zpravodajů
>>>> vysílali na Radiožurnálu tyto Zápisníky DVA - pochopitelně originální.
>>>> Proto dnes tento pořad můžete sledovat jak v sobotu, tak v neděli, v
>>>> oba dny v čase  10-11 hod.
>>>>
>>>> Vytočte nás - byl pořadem, který jako jediný jsem vedle pořadu Ester
>>>> Kočičkové zrušila. Tento pořad jsem zrušila proto, abych měla prostor
>>>> na reprízu unikátního pořadu Zápisník zahraničních zpravodajů.
>>>>
>>>> Knihovnička - byla pořadem, ve kterém 1x v týdnu na prostoru 5 minut
>>>> paní redaktorka Klusáková hovořila o knihách, které jí zaslali
>>>> vydavatelé. Já jsem navrhla, aby o knihách psalo pro Radiožurnál více
>>>> lidí a aby tyto příspěvky rozhodně nekopírovaly objednávku vydavatelů,
>>>> protože rádio veřejné služby tu není od toho, aby plnilo objednávky
>>>> komerční sféry.
>>>>
>>>> Ester Kočičková  - tento pořad jsem zrušila proto, že svojí délkou
>>>> narušoval rytmiku vysílání a bohužel jsem se svými spolupracovníky
>>>> nenašla způsob, jak tento pořad přizpůsobit nové mechanice vysílání.
>>>> Jsem ráda, že se mi to podařilo alespoň u pořadu Děti vám to řeknou.
>>>>
>>>> Ještě jednou děkuji za váš mail a přeji hezký den, ptejte se dál, ráda
>>>> vám odpovím,
>>>>
>>>> Barbora Tachecí
>>>>
>>>> ----- Original Message ----- From: "Jakub Kraus" <kraus>
>>>> To: "Barbora Tachecí" <Barbora.Tacheci>
>>>> Sent: Tuesday, January 08, 2008 2:27 PM
>>>> Subject: Re: Radiozurnal
>>>>
>>>>
>>>> Vážená paní Tachecí,
>>>>
>>>> v prosinci jste vyzvala posluchače, aby z hodnocením, t.j. vyslovením
>>>> svého názoru na chystané změny vyčkali do ledna. Váš názor na změny
>>>> jsme
>>>> předložili a stojíme si za ním.
>>>>
>>>> Pokud ale chcete mluvit též o faktech, tak právě fakta ve svém článku
>>>> účelově zkreslujete, pokud v souvislosti
>>>> o obsahovych změnách mluvíte pouze o pořadu pana Hoffmana.
>>>> Co ostatní pořady ? Děti Vám to řeknou, Motožurnál, Světem
>>>> křížem,krážem, Vytočte nás, Knihovnička, Ester Kočičková  atd.
>>>>
>>>> Dalším faktem je, že již přes 3.500 lidí podpesalo petici proti změnám
>>>> ve vysílání Radiožurnálu, že 60% z 12.000 tisíc čtenářů Novinek
>>>> vyslovilo nesouhlas
>>>> se změnami ve vysílání Radiožurnálu a jen 9% se změny líbí.
>>>>
>>>> Díky za odpověd
>>>> Krausovi
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> Barbora Tachecí napsal(a):
>>>>> Mila rodino Krausova,
>>>>>
>>>>> dovolím si vás opravit: napsala jsem vám, že fakta a názory jsou dvě
>>>>> odlišné kategorie, na čemž se jistě shodneme. A že by bylo účelné
>>>>> tyto
>>>>> dvě kategorie nemíchat. Protože jakmile je začneme míchat, je
>>>>> diskuse,
>>>>> která by mohla být přínosná, k ničemu.
>>>>> Děkuji za mail a přeji hezký den,
>>>>>
>>>>> Barbora Tachecí
>>>>>
>>>>> ----- Original Message ----- From: "Jakub Kraus" < kraus>
>>>>> To: "Barbora Tachecí" <Barbora.Tacheci>
>>>>> Sent: Tuesday, January 08, 2008 1:15 PM
>>>>> Subject: Re: Radiozurnal
>>>>>
>>>>>
>>>>> Barbora Tachecí napsal(a):
>>>>>> My o voze, vy o koze.
>>>>> Jakub a Lenka Krausovi
>>>>>> ----- Original Message ----- From: "Jakub Kraus" < kraus>
>>>>>> To: <Barbora.Tacheci>
>>>>>> Sent: Monday, January 07, 2008 6:18 PM
>>>>>> Subject: Radiozurnal
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Vážená paní,
>>>>>>
>>>>>> i my se přidáváme k nespokojeným posluchačům Radiožurnálu..
>>>>>> Z pozice koncesionáře žádáme vrátit zpět zpravodajský Radiožurnál,
>>>>>> jak
>>>>>> jsme jej znali do 31.12.2007.
>>>>>>
>>>>>> Nechceme svými poplatky financovat stanici, která ztratila svou
>>>>>> specifičnost a za vzor si zřejmě vzala komerční rádia typu F1 a pod.
>>>>>>
>>>>>> S pozdravem
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Jakub a Lenka Krausovi
>>>>>>

#32 18. 1. 2008 14.59

admin
Administrator
Web

Rada ČRo
Vinohradská 12
120 99 Praha 2

V Praze dne 17. ledna 2008

Věc Chování paní B. Tachecí

Vážené dámy a vážení pánové,

změny na ČRo 1 provedené  od. 1. ledna 2008 pod taktovkou paní ředitelky B. Tachecí šokovaly nejen mne, a to zejména v oblasti katastrofálního používání jazyka mateřského novými moderátory, i jejich naprostou neznalostí výslovnosti např. amerických měst, ve kterých se konaly primárky.  ČRo 1 asi není pro takové experimenty zrovna tou nejvhodnější stanicí.

Nebudu se vyjadřovat k dalším novinkám, ale i Vy jistě víte, že jako celek byly odmítnuty naprostou většinou posluchačů veřejnoprávního rozhlasu.

Jedna věc je však na pováženou, a tou je chování paní ředitelky. Konkrétně mám na mysli její vystoupení v Dobrém ránu  ČT. Domnívám se, že  právě tímto svým arogantním, nesoudným, společensky naprosto neúnosným vystoupením nesmírně poškodila dobré jméno ČRo jako celku. A protože věřím, že právě Vaší Radě leží dobré jméno ČRo na srdci, bylo by podle mého názoru vhodné, aby Rada ČRo na nejbližším zasedání doporučila  panu  generálnímu řediteli ČRo, aby jí za toto fatální manažerské selhání, které jednoznačně svědčí o tom, že funkci ředitelky ČRo 1 nezvládla,  neprodleně odvolal.

S pozdravem

Jaroslav Štverák, v.r.
adresa

#33 18. 1. 2008 15.28

admin
Administrator
Web

From: stanislav.ceska [mailto:stanislav.ceska]
Sent: Thursday, January 17, 2008 2:02 PM
To: Rada Rozhlasu
Cc: stanislav.ceska
Subject: Re: Vyjádření nesouhlasu se změnami v Radiožurnálu odp. 2

Dobrý den!
Děkuji za rychlou, nicméně pro mě bohužel očekávanou reakci.
Věřím tomu, že novináři mohli být spokojeni - ostatně jak jsem psal ve svém
mailu, paní Tachecí si umí předcházet ty, na nichž je závislá. Takže až
komicky znělo od bývalé mluvčí IPB neustálé zdůrazňování toho, jakou má
trému před skupinou novinářů. Bylo to okaté, protože bývalá mluvčí velké
banky asi musí zvládat kupu zvědavých kolegů bez nejmenších problémů. Stejně
jsem setřel slzu z oka při vyjádření díků panu gen. řediteli.
Na druhé straně znělo zajímavě zdůrazněné konstatování toho, jak je paní
ředitelka tvrdá na své podřízené, což doprovodila značně nezdvořilým
vyhozením telefonujícího pana Rosenauera, které myslím ukázalo, co asi bude
paní Tachecí za člověka (tedy ne, že by neměla pravdu, taková věc se dá však
vyřídit i zdvořile, s noblesou a třeba i s vtipem).
Problém je však především to, že i tato tisková konference je dle mého
názoru ukázkou manažerského selhání paní Tachecí. Mělo by snad i Radě Čro
být jasné, že posluchači tady nejsou pro rozhlas, nýbrž rozhlas tu je pro
posluchače. A pokud se už rozhodne provádět takové zemětřesení, tak by se
především měl zeptat v nějaké anketě svých (platících!) posluchačů, co by si
přáli. Po té by je měl předem seznámit s tím, co je čeká, a pak změny
postupně provádět. To, co předvedla paní Tachecí, tedy velký třesk, vyhazovy
(či odsunutí) kvalitního personálu, přivedení nepřipravených "hvězd"
privátních rádií a změna "outlooku" Radiožurnálu tak, že už skoro nepoznáte,
že se jedná o snad zatím solidní veřejnoprávní stanici, je skutečně unikum.
A když padnou dotazy, z jakých průzkůmů vycházela, tak nedokáže odpovědět -
ostatně podobně vyhýbavě na tuto otázku odpovídal pan Pokorný dnes na iDnes
odkazy na údajné dlouholeté diskuze v Čro.
Opravdu nechápu, proč se evidentně nepřipravené (a opakuji, o jejich kvalitě
lépe nehovořit) změny musely překotně spouštět od 1.1.2008 - to si paní
ředitelka hojila své ego nebo byla tak zaúkolována?
Takže když vše shrnu, už při jmenování paní Tachecí do funkce jsem se divil,
jak na tuhle ideu při její profesní minulosti Rada a gen. ředitel přišli.
Tedy nemám proti ní nic osobně, tato paní má jistě dobrou kvalifikaci pro
to, co doposud dělala, avšak jako dlouholetěmu posluchači Radiožurnálu mi je
celkem jasné, že pokud paní ředitelka buď nezmění rychle zaměstnavatele nebo
ji někdo neumravní (což je nepravděpodobné), tak z mé doposud milované
stanice nezůstane kámen na kameni a já si budu v autě pouštět CD a doma ráno
a večer pokud budu poslouchat rádio, tak to určitě nebude Radiožurnál. A
možná, že to je cílem, protože terčem reklamy privátních rádií se tak může
stát o pár stovek tisíc posluchačů víc.
S pozdravem,
Stanislav Češka

---- Rada Rozhlasu <radacro@rozhlas.cz> schrieb:
> Vážený pane,
>
>      ještě doplňuji, že dle ohlasů byla TK ze strany většiny
> novinářů hodnocena pozitivně. K personálním záležitostem -
> pan Kudrna přešel na ČRo 2 Praha, pan Kroc nadále
> spolupracuje, s panem Lutonským se jedná, pan Konvalina je
> nyní jako zvláštní zpravodaj v USA a byl dlouhodobě na
> odchodu.
>
> S pozdravem
> JUDr. Ladislav Jíša
> člen Rady ČRo
> =========================================
>
> ------------------------ Původní zpráva -------------------------
> > Vážená rado Českého rozhlasu!
> >
> > Vzhledem k tomu, že se pan generální ředitel Kasík na dnešní
> > tiskové
> > konferenci vyjádřil v tom smyslu, že stojí plně za současným
> > vedením
> > Radiožurnálu, je podle mého názoru spoluzodpovědný za to nepěkné,
> > co se na
> > dnešním Radiožurnálu děje. Proto tento mail neadresuji jemu, ale
> > přímo Vám,
> > i když by mě jeho odpověď samozřejmě zajímala také.
> >
> > Radiožurnál je mým pravidelným společníkem po řadu let. Že se
> > stal trošku
> > konzervativním a potřebuje jisté změny a vývoj je jistě pravda.
> > Ty změny by
> > však měly být evoluční a ne tak bezhlavé, jaké nám předvádí nyní
> > paní
> > Tachecí. To, co se však na mě "vyvalilo v lednu", to byl prostě
> > úděs:
> >
> > 1)       Především se svým stylem (naštěstí prozatím ne zcela
> > obsahem) stalo
> > z Radiožurnálu pitomoučké soukromé rádio - přihlouplé znělky,
> > které mě co
> > pár minut informují, že "poslouchám Radiožurnál" a "vím, kudy
> > kam".
> > Radiožurnál se právě svým "vzhledem" odlišoval od privátních
> > rádií a bylo to
> > dobře dle mého názoru. Teď jsem pouze s údivem prvních pár dní
> > hledal, kde
> > mě pípá mobil, abych zjistil, že to je "inteligentní jingl"
> > Radiožurnálu.
> >
> > 2)       Paní Tachecí dnes na tiskovce vedla krásná slova o tom,
> > jak v
> > Radiožurnálu musí mít přednost zpravodajství - to je jistě
> > správné. Nicméně
> > i doposud bylo přece běžné, že v případě závažné události nebo
> > dopravní
> > nehody bylo normální vysílání přerušeno zvláštním vstupem. Takže
> > opravdu
> > nechápu, proč musí být zrušeny pořady jako Zápisník domácích
> > zpravodajů,
> > Světem křížem krážem, Motožurnál a jiné a nahrazeny bloky
> > moderátorů občas
> > pochybné kvality (jak moderátorů tak i obsahu - námátkou
> > rozhovory L.
> > Výborné, či výkony M. Bílka).
> >
> > 3)       Proč zmizely komentáře I. Hoffmana (to byla špičková
> > dílka, která
> > pro popularizaci rozhlasu udělala víc než celá paní Tachecí),
> > živé rozhovory
> > s meteorology (byly jednak zábavné, avšak především to byly
> > rozhovory s
> > odborníky přes počasí, které se nikde jinde nevyskytovaly)?
> >
> > 4)       Hlavním bohatstvím každé firmy jsou lidé - proč se paní
> > Tachecí
> > zbavuje takových mistrů slova a řemesla jako jsou např. pánové
> > Kudrna, Kroc,
> > Lutonský a v brzké době i pan Konvalina? Že by nedokázali držet
> > krok s
> > duchovní velikostí své nové šéfky?
> >
> > Myslím, že i dnešní tisková konference ukázala v plné nahotě, co
> > je paní
> > Tachecí zač - arogantní a tvrdá žena jdoucí nemilosrdně za svým
> > cílem (tady
> > si kladu otázku o jaký cíl jde - možná zmenšit konkurenci
> > privátním rádiím -
> > možná je pouze tak samolibá a velikášská). Dokáže rovněž pěkně
> > hovořit o
> > svých cílech a dojatě "podkuřovat" těm, na kterých je závislá. V
> > tom není
> > její chování mezi manažery neobvyklé a je to (bohužel) vcelku
> > normální. Tady
> > je však problém v tom, že svou hyperaktivitou ničí až doposud
> > vcelku
> > kvalitní a objektivní sdělovací prostředek, který byl a zatím je
> > u nás
> > výjimkou. A pokud své dílo dokončí a vyrobí tady Rádio Impuls
> > křížené s
> > Frekvencí 1 (nic proti nim nemám avšak také je neposlouchám), tak
> > už se to
> > staré dobré rádio a jeho lidé budou těžko dávat dohromady. Potíž
> > pak bude v
> > tom kam přeladit. Privátních rádií je přehršel - Český rozhlas je
> > však pouze
> > jeden a má jediný Radiožurnál.
> >
> > A pokud mohu vyjádřit své osobní mínění, tak kdyby paní Tachecí
> > odešla z
> > Radiožurnálu k 1. lednu 2008, bylo by to pozdě.
> >
> >
> >
> > S pozdravem
> >
> > Stanislav Češka
> >
> > Brno

#34 18. 1. 2008 23.50

admin
Administrator
Web

Zasílat odpovědi je sice hezké, ale když si Rada ani nepřečte, o co v textu jde, tak mě zaslání takové odpovědi moc nepřesvědčí, ze zájem posluchačů leží někomu na srdci.

Buď se nikdo nenamáhá na dotaz  odpovědět a zkouší "opít rohlíkem" nebo existuje pár vzorů, ale nikdo se ani nenamáhá si dát práci a poslat relevantní model odpovědi. Čárky v kolonce odpovězené dopisy sice přibývají zřejmě pěkným tempem, zato velmi formálně.

JB

> Komu: <rada-cro@cro.cz>
> Datum: 16.01.2008 20:12
> Předmět: Re: ke zm
>
Dobrý den,

děkuji za odpověď. Bohužel se domnívám, že jste mi zaslali nesprávný
dopis.
Zaslala jsem dotaz k hudební skladbě na Radiožurnálu a vy mi odpovídáte
proč byla odstraněna poznámka Ivana Hoffmana.
V závěru vás zdvořile prosím, zda můžete se situací něco udělat a vy mi
píšete, že Rada nemůže nařizovat, ale pouze doporučovat.

Takže ještě jednou prosím, doporučtem, aby hudební skladba Radiožurnálu
byla zpestřena a omlazena. Také prosím doporučte, aby bylo vynecháno níže
popsané opakování stejných upoutávek či nadměrné opakovaná podobné
informace.

děkuji a zdravím
Jarka Baumruková
> Datum: 16.01.2008 18:35
> Předmět: Re: ke změnám programu ČRo 1 Radiožurnál - odp.
>
>Čj. 3/08
>
>
>
>
>
>Vážená paní,
>
>
>
>z pověření Rady ČRo reaguji na Vaši reakci ze dne 15.1.2008
>
>
>
>Rada ČRo podrobně novou koncepci této stanice projednala a je samozřejmé,
že bude průběžně její realizaci vyhodnocovat a to vč. ohlasů a připomínek
posluchačů. Vedení stanice náměty a připomínky posluchačů pozorně
sleduje a tam kde to bude možné, program upraví. Věřte, že vedení ČRo i
Radě ČRo jde o to, aby ČRo 1 Radiožurnál posílil svou pozici
zpravodajsko-publicistické stanice veřejnoprávního rozhlasu.
>
>Pouze chci ještě podotknout - vysílání ČRo je třeba vnímat jako celek -
od náročněji zaměřeného ČRo 3 - Vltava, přes spíše rodinný ČRo 2 - Praha,
zpravodajsko-publicistický ČRo 1 - Radiožurnál až po vysílání stanic
mluveného slova s analytickými komentáři a hlubší publicistikou jako je
ČRo 6 a Radio Česko až po tématicky zaměřené digitální stanice D - dur a
Radio Wave. Vše je doplněno regionálním vysíláním.
>
>Denní komentář typu poznámky Ivana Hoffmana se přesunul do vysílání
Radiofóra mezi 18:00 - 19:00 hod. a střídat se na něm budou významní
novináři celého názorového spektra. Pokud se to osvědčí vrátí se zpět do
ranního času. Jen mimochodem - na monopol Ivana Hoffmana přišlo od
posluchačů množství výhrad.
>
>A s čím zásadně nemohu souhlasit je to, že by současným vysílacím
programem byl ohrožen statut této veřejnoprávní stanice. ČRo 1
Radiožurnál byl v podobě vysílání před 31.12. 2007 koncipován začátkem
90tých let minulého století. Rada ČRo vnímá tuto novou koncepci jako
koncepci nového tisíciletí.
>
>A ještě jedna důležitá poznámka: Rada ČRo není oprávněna programové
koncepce stanic a studií ČRo schvalovat, což mylně uvádějí i někteří
novináři, a proto návrh nové koncepce ČRo1 Radiožurnálu na svém zasedání
19.12.2007 vzala pouze na vědomí. Stejně tak není oprávněna změny
nařizovat, ale pouze doporučovat.
>
>
>
>Jsem přesvědčen o tom, že Vás vysílání ČRo1 Radiožurnálu opět uspokojí.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>S pozdravem
>
>JUDr. Ladislav Jíša
>
>člen Rady ČRo
>
>
>
>
>
>From: "Jaroslava Baumrukova" <jaroslava.baumrukova>
>To: <rada-cro@rozhlas.cz>; <vaclav.kasik>; <info@rrtv.cz>
>Sent: Wednesday, January 16, 2008 7:30 AM
>
>
>Dobrý den,
>
>obracím se na vás se žádostí o změnu ve vysílání Radiožurnálu.
>
>Normálně by asi bylo vhodné obrátit se nejprve na ředitele Radiožurnálu,
tj. v současné době paní Tachecí. Bohužel odpvědi typu: "Děkuji za podnět,
ale já jsem s vysíláním spokojená, rozumíte mi?", které paní Tachecí
rozdává (i mně) mi nepřipadají vhodné a konstruktivní. Proto se tedy
obracím na vás, jako nadřízené a kompetentní orgány, které, doufám, jsou
tu i od toho, aby rozumněly i posluchačům a ne jen paní Tachecí.
>
>Poslouchám pouze Radiožurnál, výjimečně jiné stanice a to pouze
krátkodobě, při cestě autem do práce. Cca 1 měsíčně. Pokud chi poslouchat
oblíbenou hudbu, pustím si CD. Až do nedávna patřily skladby Beatles a
Abba k mým oblíbeným. Muzikál na motivy písní Abba jsem viděla už víckrát.
Od té doby, co se na nás posledních 14 dní snáší záplava písní těchto
dvou
skupin, začínám být na tyto skladby alergická. Není přece možné, aby
Radiožurnál opakoval dokola pár hitů starých několik desetiletí.
>
>A když jsem u toho opakování. Ráno poslouchám Radiožurnál cca 2 - 3
hodiny. Musím říct, že mi hodně vadí dokola opakovaná spojení typu: Další
zprávy uslyšíte za 15 minut. Další podrobnosti ve zprávách za chvíli. A
pod. To už pak člověk skoro nadskakuje, když tuto podstatnou a novou
informaci slyší. Také to, že se zprávy pořád dokola opakují, je dost
hrozné. Dnes poslouchám Radiožurnál od 5:15 a o Škrlových jsem slyšela už
minimálně 5x, spíše víckrát.
>
>Můžete s tím prosím něco udělat.
>
>děkuji
>Jaroslava Baumruková

#35 19. 1. 2008 13.57

Misa
Člen

Věc: Stížnost na silnou bulvarizaci ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu

Ráda bych si tímto stěžovala na vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu po 1.1. 2008. Tuto stanici poslouchám intenzivně několik posledních let a ač mi není ani 30 let, nehodlám akceptovat změny, ke kterým došlo po 1.1. 2008. Jedná se zejména o následující body:
•    silná bulvarizace
•    nekvalitní zpravodajství
•    nepříjemný a často chybný projev nových moderátorů
•    zrušené pořady o zdraví, kultuře, spotřebitelské problematice a mnoho dalších
•    přísun velmi nekvalitních moderátorů a zpravodajů z komerčních rádií
•    časté používání nic neříkajících frází
•    bulvarizace i ve zpravodajství
•    časté chyby i technického charakteru (způsobené pravděpodobně špatnou atmosférou v rozhlase po nástupu nové paní ředitelky a novým nekvalitním personálem)

Předem děkuji za to, že se k mé stížnosti brzo vyjádříte. Očekávám od Vás především plán řešení těchto zásadních problémů. Apeluji na brzké personální změny v Českém rozhlase!

odesláno na:
Rada Českého rozhlasu
Vinohradská 12
120 99  Praha 2

a

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání
Analytický odbor
Škrétova 44/6
120 21   Praha 2

#36 19. 1. 2008 14.53

admin
Administrator
Web

19.1.2008
Vážení členové Rady Českého rozhlasu, vážený pane generální řediteli.
Po vyslechnutí dnešní dopolední debaty na Radiožurnálu ještě teď rozdýchávám, co jsem slyšela z úst paní nové ředitelky.
Děkuji všem, kteří se dovolali, za jejich názory, se kterými se z velké části plně ztotožňuji.
Cožpak jsem sama, koho napadá , jestli ta paní není opravdu nemocná ?  K  tomu by se měli vyjádřit odborníci, myslím teď z řad odborných lékařů, pokud také debatu poslouchali.
Ze všeho, co  se teď děje kolem paní ředitelky, (ono to opravdu tak z její řeči vyplynulo,  že tu vůbec, ale vůbec nejde o Radiožurnál
a pracovní tým,  který byl asi vyházen, ani o další část týmu, který se asi bojí o práci, a už vůbec nejde o nás, posluchače), je mi  smutno. 
Jsem zděšena, znechucena jejími názory a postojem k řešení situace, do které Radiožurnál dostala. Popravdě řečeno, nechtěla bych být ve Vaší situaci, asi bych se styděla. Už dlouho tomu přihlížíte ... a nic se neděje. 
Promiňte mi tu výtku, nemyslím to zle.
Jenom  mám strach.  Děsně mě to totiž připomíná dobu normalizace, ruské nadvlády, prostě dobu   t e m n a   
z minulého století.  Nikoho nezajímá názor druhého, pravda je jen jedna, a to ta Vaše. Kdo má jiný názor, běda mu.  Pokud znovu takoví  lidé ovládnou naše sdělovací prostředky,  b ě d a   n á m, národe.
Nezbude, než se vrátit opět k poslechu Hlasu Ameriky, či Svobodné Evropy.

Český rozhlase, ptám se Tě : si vůbec ještě český ???

Jana Novotná, 52  let

#37 19. 1. 2008 17.26

Petr Novák
Člen

> Od: petr.novak1@centrum.cz
> Komu: <vaclav.zmolik@rozhlas.cz>
> CC: <barbora.tacheci@rozhlas.cz>
> Datum: 19.01.2008 12:10
> Předmět: Mluvci Ministerstva dopravy
>
Vážení,
je mi líto, že Vám nic neříká jméno mluvčího Ministerstva dopravy Karla
Hanzelky, když je to váš bývalý rozhlasový kolega. Další věc - že někdo
podepisuje petici proti nové podobě Radiožurnálu, neznámená to, že chce
Radiožurnál řídit. Takže i kdyby to podepsal samotný ministr dopravy, je
to jen jeho NÁZOR. Petici podepisují občané a občané mají různá
zaměstnání. Z toho vyplývá další věc. Když tam někdo napiše, že je
ředitel, je to jen označení jeho povolání, neznamená to, že proti nové
podobě Radiožurnálu je celá jeho firma. A stejně tak tiskový mluvčí je jen
označení zaměstnání. I kdyby v absurdním případě zamýšlel psát za celé
Ministerstvo dopravy, tak z textu petice ne každý podle jména pozná, že se
jedná právě o mluvčího Ministertva dopravy, čili to pro adresáta petice
nemá žádnou vypovídací hodnotu.

A pokud jste, paní Tachecí, skutečně zadala jeho jméno do Googlu, asi jste
nehledala pečlivě, protože jinak byste objevila i tento článek, který by
Vám jistě mnohé osvětlil:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/t … temid=2355

S pozdravem,

Petr Novák
---
SOS Radiožurnál!!! Nechceme přeladit, nemáme kam!
http://iprotest.podiv.cz

#38 19. 1. 2008 19.42

Tomas
Člen

From: Tomas Vox Novotny [mailto:novott@seznam.cz]
Sent: Thursday, January 17, 2008 5:08 PM
To: vaclav.kasik@rozhlas.cz; rada-cro@rozhlas.cz
Cc: info@rozhlas.cz; Jan.Pokorny@rozhlas.cz; Barbora.Tacheci@rozhlas.cz
Subject: CR1 - Moje radio?!?

Vazeny pane rediteli Ceskeho Rozhlasu pane Ing. Kasiku, Vazena Rado Ceskeho Rozhlasu,
do rozhlasu jsem nikdy nevolal, nepsal a ani se neucastnil internetovych diskusi.
A do konce lonskeho roku jsem si "jen" spokojene poslouchal svuj  CR1 - Radiozurnal a byl jsme s nim spokojeny a dalo by se rici i na nej hrdy.
Ovsem to, co prislo po prvnim lednu 2008 byl sok. Zpocatku jsem si myslel, ze mi nekdo preladil tajne radio, ale pak jsem pochopil, ze se jedna o novou tvar... Cizi tvar, ktera se mi snazi vnutit, ze je muj kamarad, ale tim se mi jeste vice odcizuje. Pokusil jsme se tedy sepsat v cem se mi nove schema libi a v cem ne. Predem se omlouvam za nevyvazenost, ale takto to citim.

Co noveho se mi libi:

- Zruseni souteze po desate hodine dopoledne. Tato soutez se mi nelibila a podle mne nepatrila na verejnopravni stanici.

- Rozhovor se zajimavou osobnosti po desate hodine je take pekny.

Co noveho se mi nelibi:

-Mluveni je podkreslovano znelkami a hudbou, nejsem sice nahluchly, ale i tak mi vadi, kdyz deset sekund pred skoncenim prispevku zacne hrat hudba (nebo naopak prispevek zacina do znelky). Prvne jsme si myslel, ze se rezie spletla a pustila hudbu omylem drive, bohuzel nespletla. Nedovedu si predstavit, jak by mohl prispevkum rozumet nekdo s poruchou sluchu. Nezapomente, ze ne v cele CR je 100% kvalitni prijem a pak uz je to opravdu nesrozumitelne.

- Nesmyslne a neustale opakovane znelky "Vase radio" "Vase zpravodajstvi". To zda je to moje radio nechte prosim posoudit na mne. To, ze se takto podbizeji komercni stanice typu Impuls ci F1 je jejich vec, neposloucham je a neplatim si za ne. Od verejnopravni stanice ocekavam seriozni informace, kvalitni hudbu, pouceni  a  i zabavu. Ne priblble znelky. 

- Narust prereknuti moderatoru a zpravaru. Nevim cim je to zpusobeno, ale tolik prereku, co jsem zaznamenal za prvni tyden tohoto roku, jsem neslysel za cely lonsky rok.

- Znelky, hlavne ty po casovem znameni , jsou hlasite a pusobi na mne stresujicim dojmem. Jsou pry futuristicke, ja bych to oznacil jinak. Radeji bych kdyby v tehlo dobe z radia vyzarovala pohoda a ne stres v podobe kvilejicich zvuku. Jak spravne naznacil jeden z hostu vasi stanice, take nechce misto informaci hluk a ja s nim souhlasim.

- Odstraneni rozhovoru s meteorologem. To byl vydobytek CRo, ktery mu jiste mnoho komercnich stanic zavidelo. Dozvedet se aktualni informace primo od zdroje v nezkreslene podobe a navic noblesni formou s prvky humoru, to bylo opravdu  trumfem verejnopravni stanice.

- "Nelíbí se mi vysílání postavené na třech moderátorech. Proti L.Výborné nic nemám, ale zároveň poslouchat jí od po do pá- to je trochu příliš, stejně tak ostatní moderátory." To napsal jeden Vas posluchac a presne tim vyjadril muj dalsi pocit, akorat bych napsal jmeno vyborneho moderatora pana Pokorneho.  Bramborovy salat s rizkem se mi take po trech dnech preji a jiz se mi z nej pak dela spatne. To same plati i o moderatorech CR1.

- Zruseni poradu Dva na jednoho.
- Zruseni poradu zapisnik domaciho zpravodaje.
- Likvidace Ivana Hoffmana - to je opravdovy Pan Novinar, ktery temer vzdy trefne vystihl danou problematiku s noblesnim nadhledem za kterym se skryva mnoho moudrosti. Kvuli  Ranni poznamce jsem casto pak dobihal vlak, ale ujit jsem si ji nenechal a ucinila me ranni vstavani snesitelnym. V prosinci jsem si dokonce nastavil podcast a zacal si tento porad stahovat. Bohuzel mi to dlouho nevydrzelo.  Nekolikrat byl jeho prispevek napr. kvuli dovolene ci nemoci pana Hoffmana(to nebylo nikdy receno) nahrazeno nekym jinym, ovsem zde se ukazalo, ze na nej bohuzel nikdo nema. Argumentovat tim, ze se musi dat protor i jinym komentatorum a soucasne obsadit vsechny denni bloky v celem tydnu stejnym moderatorem je opravdu vysmechem.
- V nedeli po poledni jsem marne cekal na asi muj nejoblibenejsi porad s Ester Kocickovou a Olafem Lavkou. To je opravdu moc smutne.
- Vadi mi neustale oznamovani, co bude za chvili vysilano, a kdo je moderatorem. To snad staci rici kdyz moderator zahaji vysilani a kdyz ho konci a ne jako na jarmarku vyvolavat jeho jmeno kazdou hodinu ci jeste casteji.
- Proc porad znelkami oznamujete jakou stanici posloucham? Asi proto, ze se nyni neda lehce odlisit od ostatnich komercnich radii... Drive jsem Radiozurnal vzdy na prvni pohled poznal i bez vytrubovani nazvu, ovsem podle kvality a serioznosti.
- Dalsi oblibeny porad Deti vam to reknou Pavliny Volfove se vam take podarilo rozdrobit a to doslova. Tim ztratil na sve zajimavosti a zbyly z nej jen trosky.
- Zruseni Motozurnalu je dalsi z mnoha prehmatu Vasi pani reditelky Tacheci. Jiz jako dite jsem poslouchal Zakrutu, se slzami v ocich jsem vyslechl zpravu, ze po rozdeleni CSFR jiz bude porad pouze Cesky, ale byl nastesti nahrazen Motozurnalem. A pak prisla pani Tacheci...

Mohl bych ve vyctu zmen k horsimu (z meho soukromeho koncesionarskeho pohledu), ale jako ukazka to jiste staci. Co je jiste zajimave je, ze takrka totozne nazory sdili i ostatni posluchaci, coz je mozne se docist na internetove diskuzi na Vasem webu.

Shrnute vzato, vsechny porady, pro ktere CR1 byl mou stale naladenou stanici, ze dne na den zmizely. Zmizeli i oblibeni moderatori s vyjimkou pana Pokorneho. Pribyly spousty vatovitych znelek, ohlasek prispevku, ktere se dozvim az za nekolik minut a celkove pusobi stanice chaoticky.

Velice mi tato situace pripomina  nastup pana reditele Hodace do CT spolu s jeho prisluhovackou pani Bobosikovou, kde nasledovala stavka a nastesti i navrat do puvodnich koleji. Doufam, ze v CRo se Vam podari situaci vyresit klidnejsi cestou bez demonstraci a stavek.

Pokud mam jako koncesionar pravo vyjadrit svuj nazor (ktery Vas obavam se stejne asi nezajima) a pokud CRo 1 Radiozurnal ma byt mim radiem pak Vas pane rediteli zadam o nasledujici:

1) Navrat k puvodnimu schematu z roku 2007
2) Vraceni puvodnich moderatoru a zpravaru
3) Obnoveni zrusenych poradu (alespon vyse uvedenych, nejlepe vsech)
4) Odvolani pani Barbory Tacheci z funkce reditelky a jeji odchod z Rozhlasu s tucnym odchodnym, protoze po tom, co predvedla, si jiste tezko bude hledat dalsi takoveto misto.   

S pozdravem
stale jeste posluchac CRo 1
Mgr. Tomas Novotny
Tabor

#39 20. 1. 2008 18.00

admin
Administrator
Web

Dobrý den.

Žádám RRTV, aby neprodleně reagovala na poslední tři mediální vystoupení B.Tachecí a reakci veřejnosti na ně v diskusích RŽ.

°    chování B.T. v pořadu, poučování "FAKTA a NÁZORY" a následná manipulace s fakty v porovnávání poměru počtu podpisů petice k "8 mil.obyvatel" místo k celkovému počtu posluchačů RŽ.
°    hodnocení svého arogantního útočného chování na dotaz posluchačky ve Volejte ředitelce jako "spokojenost se svým výkonem"

V pořadu Volejte ředitelce:
°    odstranění I.Hoffmana (stejný pohled každý den) - následný slib oslovení pana Velíška - on o tom ale ještě neví - dnes odpoledne mu budu volat versus dotaz diváka na rozpor Hoffman - Velíšek  a obvinění diváka, že to špatně pochopil, že osloví společně další,  při tom on to pochopil dobře, neboť to neřekla.
°    argumentace na absenci vstupů meteorologů ČHMÚ, že je nepříjemné, slyšet každý  den jiný hlas versus každý den jiný komentátor Hoffman a stejný Velíšek.....
°    argumentace na pravidelnost časů Knihovničky, že " knihu si  také neotevíráme  v  19.04  hod, ale když  na ni máme chuť".
°    na konstrukci  "tiskový mluvčí" ministerstva dopravy
°    na tvrzení,  že  "stejný moderátor  ve stejný čas"  je znakem moderního rádia...
°    atd...viz diskuze ŘŽ

RRTV by se měla zabývat názory posluchačů v diskusích RŽ, které jsou vesměs velmi věcné, konkrétní a fundované, na rozdíl od Tachecí. Tato dáma buduje Rádio povrchní, nenáročné, s prvky vymývání mozků, nikoliv moderní, ale konzumní. Její chování je veskrze arogantní povýšenecké, reaguje útočně, pod pláštíkem zdvořilosti a upřímnosti se skrývá toliko faleš.Tato dáma je dle chování, vyjadřování a mimiky pravděpodobně psychicky nemocná paranoidní schizofrenička. Mám pocit, že jako novinářka absolvovala dvě lekce kurzů asertivity a ty teď používá vůči posluchačům Radiožurnálu i novinářům.

Jako manažerka je naprosto neschopná, na veřejnosti se neumí chovat, její argumenty postrádají logiku věci. Hovoří se o dosazení na politickou objednávku. Nikde jsem se nedopídil, že by se konal konkurz, kde by zvítězil její projekt. Žádám ředitele ČRo, aby se za chování Tachecí k nám, posluchačům  omluvil. Slibuji, že udělám všechno pro to, abychom společnými silami zastavili cílenou destrukci veřejnoprávního rádia.

Zdeněk Černý, Česká Třebová

#40 20. 1. 2008 18.12

admin
Administrator
Web

Moc mi chybí ranní vstupy meteorologů. Každý z nich byl tak trochu jiný
a jejich vystoupení kromě meteorologické teorie mělo i kus člověčiny.
Někdy jsem se díky jim i na to psí počasí těšil.

Ing. Vladimír Podhola

#41 20. 1. 2008 20.10

admin
Administrator
Web

Dobrý den.
Jako nespokojený posluchač Radiožurnálu jsem podepsal petici, protože mi vadí, že neslyším Kroce, Klusákovou a Hoffmana.
Dopoledne se při rádiu dá možná žehlit prát a vařit, ale nedá se to poslouchat... To čtení SMSek to je hrůza. To ale není to, co mi zarazilo ze všeho nejvíce. Odejiti byli kvalitní lidé a nahradili je lidé čtvrté cenové skupiny. Klusákovou královna českého snobu a bulváru Pawlovská, odejit byl Hoffman a prostor dostal úlisný svazák Pokorný, který se k posluchačům choval vždy arogantně...Kudrnu s Bílkem srovnávat nebudu, to se ani nedá. A Kroc? To byla vlajková loď Radiožurnálu...! Je potřeba ty špičkové odstranit, aby se podprůměrní stali průměrnými.....pamatuje nato české přísloví: "mezi slepými je jednooký králem"...
To není ale to, proč Vám píšu.
Na netu jsem si pustil záznam Dobrého rána s Barborou Tachecí a jímala mnou hrůza. Ano, redaktor se dopustil několika nepřesných formulací. Pak už jsem mohl ale sledovat jen útočnou nechutnou arogantní Tachecí, která poučovala redaktora a bavila nás, diváky na straně jedné a slušného inteligentního moderátora ČT na straně druhé. To jsou fakta.
Petici podepsalo přes 4000 lidí. To jsou taky fakta.  Ale ne z osmi milionů lidí v této zemi, jak se domnívá p. Tachecí. Tato zem má lidí milionů deset. A nehraje tam roli počet těch, kteří si umějí utvořit vlastní názor. To je mylný názor p.Tachecí. Proti těm 4000 můžeme stavět pouze a jenom počet posluchačů Radiožurnálu. Ten poměr bude trochu jiný, než se domnívá  p.Tachecí. Tomu se říká manipulace s fakty. Nelze tam počítat moje dcery, které sice mají vlastní názor, ale poslouchají maximálně Evropu2 apod. a nějaký Radiožurnál je nezajímá. Tolik  vysvětlení pro paní Tachecí a teď malé doporučení: aby byla zdrženlivější v poučování druhých a nemátla si pojmy s dojmy.
Kdo by si myslel, že paní Tachecí měla v ČT úlet, byl vyveden z omylu, pokud si pustil záznam TK s novináři. I tam byla atmosféra hustá. Prasvědčil se o tom pan Gerbery.....
Musím se přiznat, že takovou "manažerku" jsem v životě neviděl.  Je možné, aby nejposlouchanější rádio reprezentovala nadutá arogantní útočná semetrika? Kladu si otázku, jestli pan ředitel Kasík, je takový - promiňte mi ten výraz - řepan, že mu chování, jakým se prezentuje Tachecí na veřejnosti připadá normální? Nebylo by od věci, kdyby se divákům ČT za svoje chování omluvila.                                                                                                                 Zdeněk Černý, Česká Třebová

#42 20. 1. 2008 21.57

kubisek78
Člen

Není to tedy přímo vedení, ale:

Komu: info@rozhlas.cz
Předmět: 270 kHz

Dobrý den,
nemohli byste na dlouhé vlny 270 kHz pustit místo Rááádiožurnálu raději Rádio Česko? Myslím, že v současné době je pro Rááádiožurnál dlouhých vln škoda (ono je tedy teď pro něj škoda i VKV, protože podobných stanic je tam spousta, to ať je tam raději Radio Wave) a Rádio Česko by tam "sedělo" o mnoho lépe a člověk by měl zase alespoň co poslouchat v autě. Děkuji.

Ing. Petr Kubišta
Slaný

#43 21. 1. 2008 9.24

admin
Administrator
Web

From: Stanislav Češka [mailto:stanislav.ceska]
Sent: Saturday, January 19, 2008 12:53 PM
To: vaclav.kasik
Subject: Stížnost na ředitelku Radiožurnálu a požadavek na její odvolání

Vážený pane generální řediteli!
Teď jsem doposlouchal hodinku s paní Tachecí a to jediné, co to se mnou udělalo, bylo, že se mi zvýšil tlak.
Protože z přiložených mailů zjistíte, podle reakce Rady Čro, že „může jen doporučovat“ (ostatně vím, že tak to v zákoně je), obracím se na Vás jako na jediného kompetentního a za paní Tachecí plně zodpovědného (ostatně sama to dnes zdůraznila a i Vy jste se ke své zodpovědnosti na TK Čro přihlásil) člověka.

Rád bych se zeptal, to skutečně nevidíte aroganci a sebestřednost této paní? Jako na druhý odpovídala na můj dotaz o tom, proč se nezeptala koncesionářů Čro, co by si přáli. Paní ředitelka nám sdělila, že ptát se tisíců lidí je problém a proto se obrátila na Vás a na Radu jako na zástupce nás posluchačů. Takže:
1)       Jak to chápu já, tak zodpovědnost, za ten eintopf, který nám předkládá, háže v podstatě na Vás.
2)       Dost dobře nechápu, jaký je problém v době internetu uspořádat anketu na téma třeba „Jaký Radiožurnál si přejete?. Čro má přece pěkně zpracované internetové stránky, kam není problém takovou anketu umístit a ve vysílání pro ni udělat propagaci. Navíc mohl být formulář ankety umístěn třeba v týdeníku Rozhlas, či formou inzerátu v denících, aby lidé mohli odpovídat i poštou. Pro zpracování byste jistě jako brigádníky mohli získat studenty. Tohle vše paní Tachecí neudělala, protože si ráda „vyslechne naše názory“, jak nám dnes sdělila, nicméně, jak je zřejmé, pak na ně arogantně kašle, protože má o sobě zřejmě pocit, že sama nejlépe ví, co si jako posluchači přejeme.

Ještě pár poznámek k dnešním odpovědím paní Tachecí:
-          tvrdila, že znakem moderního rádia je to, že ve stejný čas nastoupí stejný moderátor. Nevím, kdo tuhle modernost určuje, mně však rozhodně víc vyhovovalo, když se moderátoři střídali, každý byl trochu jiný a vysílání tak bylo jen pestřejší;
-          stejný moderátor paní Tachecí nevadí, i když i ten předkládá své vidění světa, stejný pan Hoffman jí však vadil – že snad v této zemi není člověk, který by měl schopnosti pana Hoffmana pro tvorbu takového minikomentáře (který byl pravidelnou součástí mého vstávání, která mi teď moc chybí) a že pan Hoffman byl naprosto nestranný, to je paní ředitelce také jedno;
-          vždy jsem se těšil na živé rozhovory s meteorology – z rádií snad pouze Čro doposud nabízel informace zprostředkované odborníky, bylo to poučné i zábavné. Výmluva paní Tachecí, že ČHMÚ nebyl schopen zabezpečit stejného meteorologa, je stejně nesmyslná, jako ta se stejným moderátorem. Proč by proboha měl každé ráno mluvit stejný meteorolog. Ty dnešní rozsekané komentované vstupy o počasí jsou hrůza;
-          paní Tachecí tvrdí, že chce tvořit plynulý proud informací, vytvořila však plynulý nepřehledný guláš. Pokud byly pravidelné pořady v pravidelnou dobu, mohl si každý vybrat to, co jej zajímalo a věděl, kdy to uslyší. A i v dobách dřívějších byl institut bleskové zprávy, kterou se pravidelné vysílání v případě nutnosti přerušilo. Takže tady paní Tachecí nic nového se svými aktuálními vstupy nevymyslela;
-          znělky, které „obohatily“ vysílání, jsou skutečně něco příšerného. Je skutečně přínosné, když se dovím, že „vím kudy kam“ a že poslouchám „můj Radiožurnál“, případné když mě nustálé pípání při zprávách nutí hledat, kdy mě pípe mobil, případně jestli teploměr v autě hlásí námrazu. Že poslouchám Radiožurnál bylo totiž ještě do loňska poznat i bez těchto nesmyslných jinglů – dnes se blíží Impulsu nebo Frekvenci 1.
-          zrušení pořadů jako Motožurnál, Zápisník domácích zpravodajů, Magazín pro spotřebitele a mnoha jiných stejně jako vyhazov, či minimalizace moderátorů jako pánové Kudrna, Kroc, Lutonský je možné pouze hodnotit jako výraz arogance paní Tachecí k názorům posluchačů. Místo těchto chytrých lidí, kteří navíc pomáhali i kultivovat naši češtinu (což by mělo být jedno z poslání veřejnoprávního rádia) přišel třeba pan Bílek (jehož Styl je na úrovni alespoň Impulsu) nebo do zpráv paní Causidisová (ta zas má problém zprávy odříkat bez přeřeknutí, jak jsem si zatím všimnul).

Takže závěrem – Radiožurnál byl  po desetiletí mým milovaným společníkem, teď z něho jeho nová šéfka dělá nechutný guláš ve stylu privátních rádií, který možná přiláká pár nových posluchačů, ale nás, co jej máme rádi, tak maximálně přinutí přeladit na Prahu (což však nebude to pravé ořechové). A jako větší problém vidím, že paní Tachecí ve svém budovatelském přesvědčení zbourala to, co se léta vyvíjelo a co se jen těžce bude vracet zpět.
Doufám, že jste si dobře rozmyslel svoji podporu této paní a svoji zodpovědnost za to, co dnes dělá. Obávám se, že oba Čro k jeho pětaosmdesátinám a nám jeho posluchačům dáváte silně zavánějící dárek velmi pochybné kvality.

S pozdravem
Stanislav Češka

#44 21. 1. 2008 12.02

admin
Administrator
Web

Vážení,

poté, co jsem vyslechla dopolední pořad s Barborou Tachecí  v Radiožurnálu dne 19.1.2008, kde tato paní výslovně uvedla, že se
odmítá vrátit ke kvalitě vysílání, kterou Radioožurnál disponoval před r. 2008, z titulu koncesionáře žádám o její odvolání. Kvalita,
to bylo totiž to jedinečné, čím se Radiožurnál od jiných radiových stanic odlišoval, a pokud ředitelka:

− kvalitu vysílání vědomě snížila na úroveň komerčních stanic,
− opětovný návrat alespoň k původní kvalitě vysílání je v rozporu s jejími vizemi,
− v přímých diskuzích arogantně ponižuje posluchače, byť sladce podbízivým způsobem,
− veřejně uráží i  své profesionální kolegy  (viz 11.1.2008 Dobré ráno v ČT1, kde její agresivitě a napadání nemohl i zkušený komentátor čelit, pokud by si chtěl sám zachovat slušnou tvář)

nemá na takovém místě co pohledávat.

Odchod paní Tachecí z Českého rozhlasu je zárukou, že současná devastace veřejnoprávního vysílání, které spolufinancuji, bude zastavena. A doufám, že se vedení Českého rozhlasu zamyslí pro příště velmi důkladněji nad výběrem osob, které hodlá postavit do řídících funkcí. Postavení paní Tachecí do této funkce bylo profesionální chybou, ze které by se měl generální ředitel Českého rozhlasu Vám zodpovídat.

S pozdravem JUDr.Helena Neubertová

#45 21. 1. 2008 14.07

admin
Administrator
Web

Milý pane Havle,

moc mě mrzí, že vám přímý vstup pracovníků HMÚ tak chybí - problém při
stavění inovovaného programu byl ten, že právě tento ústav nebyl schopen
poskytnout jediného člověka, který by posluchače Rž každé ráno informoval. A
protože přílišné střídání hlasů v rádiu neprospívá produktu, tedy vlastnímu
vysílání, rozhodli jsme se, že každé ráno natočíme několikrát během času 5-9
čerstvé informace od odborníků a pak je využijeme v naší vlastní předpovědi,
kterou vysíláme v čase po-pá 5-9 každých 15 minut. Občas do těchto
předpovědí zakomponujeme alespoň krátkou větu v tzv. synchronu od
odborníka - věřte ale, prosím, že faktické infromace vám poskytujeme ve
srovnatelném objemu, jako loni, jen ve více - tedy 4 - relacích v hodině. A
vše, co nám odborníci řeknou, jen tlumočíme naším hlasem.
Moc díky za ohlas a přeji hezký den!

Barbora Tachecí

From: "Jiří Havel" <J.V.havel>
To: <barbora.tacheci>
Sent: Thursday, January 17, 2008 4:06 PM
Subject: počasí

Dobrý den paní ředitelko!
  Poslouchám Radiožurnál pravidelně několik let a díky tomu jsem měl mezi
všemi spolupracovníky i přáteli, kteří se často pohybujeme v terenu  a v
přírodě, nejlepší přehled o počasí. Bylo to zásluhou naprosto
bezkonkurenčních zpráv o počasí, které hlásili přímo zaměstnanci
Hydrometeorologického ústavu. Tak relativně spolehlivou předpověď navysílá
žádné jiné rádio, pochopitelně ani televize. Prosím, prosím nešly by tyto
přímé a podrobné vstupy do programu vrátit. Stačilo by třeba dvakrát ( i
jednou) denně. Pokud jsou tyto zprávy pouze přesunuty na nějakou jinou
hodinu, tak mi ji prosím sdělte.
   S pozdravem    Jiří Havel z Prahy

#46 23. 1. 2008 9.34

ju.
Člen

dopis Kasíkovi a Radě:

Václav Kasík                                                        Praha 22.1.2008                                         
Generální ředitel Českého rozhlasu
Vinohradská 12
120 99 Praha 2

Na vědomí: iprotest.podiv.cz

Věc: Stížnost na kvalitu vysílání ČRo 1 Radiožurnálu     

Vážený pane řediteli,
obracím se na Vás se stížností týkající se změn ČRo 1 – Radiožurnálu po 1. lednu 2008. Poslouchám Radiožurnál denně již několik let a i když jsem k němu měla své výhrady (týkaly se zejména hudby), po stránce mluveného slova byl tím nejkvalitnějším a nejserióznějším rozhlasovým médiem, kterému mohlo svého času konkurovat pouze vysílání BBC.
    Od nového roku je ovšem vše jinak. Velmi mírně se zlepšila hudební produkce (i když stále zůstává v rovině toho nejprůměrnějšího popu, o nějakém vzdělávání v hudební sféře nemůže být ani řeč), ovšem mluvené slovo kleslo o několik úrovní níže.
    Mrzí mne, že Radiožurnál zrušil většinu svých pořadů (mezi mé oblíbené patřil např. Týden ve světě, Děti vám to řeknou, Čteme ze zahraničního tisku, Ranní poznámka Ivana Hofmana), odešli kvalitní moderátoři a  komentátoři (zejména postrádám pana Kroce, Chluma a pana Hofmana), jejichž projev byl skutečně na úrovni. Místo kvalitního seriózního projevu teď z rádia slyším rozjuchané hlasy, které upozorňují na nejnovější až bulvární témata.
Další významnou změnou k horšímu je zásah do zpravodajství. I kdyby paní Tachecí měla pravdu v tom, že je zpravodajství delší (o čemž pochybuji), k čemu nám posluchačům je pár minut navíc, když zprávy jsou informačně prázdné a ploché? Navíc k čemu je zopakování téže krátké povrchní informace několikrát do hodiny – nebylo by lepší zařadit jeden příspěvek, který se tématu věnuje do hloubky?
Velmi mne mrzí, že tak kvalitní zpravodajská stanice, kterou byl do konce roku Radiožurnál, opustil svou doménu (kvalitní a obsáhlé zpravodajství) a vydal se směrem povšechného žvatlání, které můžeme slyšet na všech komerčních stanicích.

Vzhledem k tomu, že podle paragrafu 2 Kodexu Českého rozhlasu je posluchač na prvním místě, věřím, že se nejen prosbou mojí, ale i všech ostatních koncesionářů, budete zabývat.

S pozdravem
titul, jméno, věk

#47 23. 1. 2008 10.22

Miloš Dostál
Člen

Děkuji Vám, paní Jaklová,

sestavíme s manželkou seznam konkrétních nedostatků a připomínek k vysílání RŽ a pošleme je písemně Vaší radě.

S pozdravem

MD

From: Dana Jaklová [mailto:jaklova@ceska-media.cz]
Sent: Tuesday, January 22, 2008 2:18 PM
To: Miloš Dostál
Subject: Re: Protest

Miloš Dostál napsal(a):
> Děkuji Vás za vyčerpávající odpověď i za Vaše ponaučení.
>
> S pozdravem
> Miloš Dostál
>   
Vážený pane Dostále,
Nevím, zda má odpověď byla vyčerpávající. Určitě by se na dané téma, tj zákon o Českém rozhlase, dalo diskutovat dlouze. Nevím ani, zda jsem Vám dala ponaučení. Nemám a neměla jsem v úmyslu nikoho "ponaučovat".
Napsala jsem Vám svou reakci na Váš e-mail, který mě svou formou upřímně překvapil. Znovu opakuji, že pokud chcete obdržet odpověď Rady Českého rozhlasu, zašlete na adresu Rady ČRo svou poštovní adresu.
S pozdravem Dj
> -----Original Message-----
> From: Dana Jaklová [mailto:jaklova@ceska-media.cz]
> Sent: Tuesday, January 22, 2008 12:49 PM
> To: Miloš Dostál
> Subject: Re: Protest
>
> Miloš Dostál napsal(a):
>   
>> Vážená paní Jaklová,
>>
>> protestuji jménem svým a své rodiny proti zaváděným změnám na RŽ.
>> Žádáme okamžité odvolání paní Tachecí a nápravu věcí.
>> Situace je neúnosná. Apelujeme na Vaší odpovědnost za toto medium.
>> Dostojte jí, prosím.
>> Jinak budeme nuceni žádat i Vaše odvolání.
>> Děkujeme.
>>
>> S pozdravem
>>
>> mgr. Miloš Dostál, archivář, 49 let
>> ing. Anna Dostálová, ekonomka, 51 let
>>
>>   
>>     
> Vážený pane Dostále,
> Pokud chcete obdržet odpověď Rady Českého rozhlasu na svůj e-mail,
> prosím, zašlete na Radu ČRo svou poštovní adresu. Rada ČRo zveřejní
> své stanovisko k novému vysílání Radiožurnálu po 30. lednu, kdy má veřejné zasedání.
> Obrátil jste se ale přímo na mě, proto dovolte, abych Vám na Váš mail
> odpověděla.
>
> Rada ČRo podle platného zákona nemůže zasahovat do programových ani
> personálních kroků Českého rozhlasu. V této věci má jasně vymezené
> kompetence. Vyjadřuje se pouze k dlouhodobým programovým koncepcím.
> Koncepci, kterou Radě ČRo po projednání s vedením Českého rozhlasu
> předložila ředitelka Barbora Tachecí, Rada ČRo vzala v prosinci na
> vědomí. Z personálních kroků má Rada ČRo jedinou kompetenci, a to
> jmenovat a odvolávat generálního ředitele ČRo.
> Z toho vidíte, že Rada ČRo nemůže a dokonce podle zákona nesmí
> odvolávat jednotlivé ředitele stanic. Váš požadavek je tedy požadavek
> na generálního ředitele ČRo.
> Nepřísluší mi soudit způsob Vaší stížnosti. Přesto dovolte, abych
> uvedla, že žádat jménem svým a své rodiny můžete samozřejmě cokoli,  i
> odvolání člena managementu veřejnoprávního média, ale nevím, zda si
> skutečně vážně představujete, že by se tak "ve jménu Vás a Vaší rodiny"
> stalo.
> Rada ČRo vyzvala vedení ČRo, aby se stížnostmi a peticí (podle mých
> posledních informací ji podepsalo 7 tisíc lidí) vážně zabývalo. Český
> rozhlas 1 - Radiožurnál má ale 750 tisíc posluchačů. Nemohu předjímat,
> jaké bude rozhodnutí generálního ředitele ve vztahu k vedení
> Radiožurnálu, stejně jako nemohu předjímat, jaké bude vyjádření Rady
> ČRo, která je kolektivním orgánem rozhodujícím na základě hlasování.
> Každopádně Vám mohu sdělit, že Rada ČRo jedná s odpovědností, kterou
> ji ukládá zákon o Českém rozhlase v platném znění (pokud máte zájem,
> najdete ho na webových stránkách ČRo) a ke které ji ve svém mailu vyzýváte.
> Rada ČRo, ale zastupuje, pane Dostále, všechny koncesionáře, nikoliv
> jen Vás a Vaší rodinu a nikoliv jen 7 tisíc petentů. Rada ČRo ze
> zákona dohlíží na využití koncesionářských poplatků ve veřejné službě,
> kterou Český rozhlas poskytuje.
> Rada ČRo sleduje všechny stížnosti, které na její adresu přicházejí,
> monitoruje mediální výstupy k novému vysílání Radiožurnálu a především
> sleduje samotné nové vysílání Radiožurnálu. Rada ČRo dala vedení ČRo
> měsíc na zvážení *konkrétních připomínek* posluchačů k novému vysílání
> a na práci na nové podobně vysílání. K tomu se Rada ČRo vyjádří, jak
> už jsem napsala, po 30. lednu.
> Ve Vaší stížnosti ale konkrétní připomínky a stížnosti nejsou,
> protestujete proti změnám obecně a žádáte okamžité odvolání B.Tachecí.
> A to s poznámkou, že "jinak budete žádat odvolání členů rady". Ano,
> pane Dostále, i na to máte "jménem svým a své rodiny" právo. Je to
> právo, které naše společnost získala po roce 1989. Jsem šťastná, že
> žiji ve společnosti, ve které takové právo máme, ve společnosti, ve
> které se každý můžeme  s v o b o d n ě rozhodnout, zda se k nějakému
> protestu přidáme či nikoliv. Ne tedy jako v minulém režimu, kde se za
> různá odvolávání osob, ale i za jejich smrt protestovalo povinně.
> S přáním všeho dobrého v roce 2008
> Mgr., MgA. Dana Jaklová, místopředsedkyně a tisková mluvčí Rady
> Českého rozhlasu

#48 23. 1. 2008 13.18

J.Řízek
Člen

Dobrý den,
jsem dlouhodobým posluchačem Radiožurnálu, ale od ledna tohoto roku jsem zaregistroval velmi rychle změnu. Nejsem spokojen se změnou moderátorů, kteří mi evokují Frekvenci 1, kterou musím poslouchat, jen když jsem v obchodě nebo na návštěvách, ani s presentací stanice co se týká proklamace samotné stanice a hudebního spektra.
Radiožurnál byla stanice velmi kvalitní, poslouchali jsme ji jako jedinou stanici s přáteli i na horách, ale co se od ledna stala změna, přeladili jsme.
Nemyslím si, že stanice musí mít co nejširší spektrum posluchačů a být pro všechny. Kvůli tomu je to mnoho jiných stanic. Nic se nedá dělat pro všechny a tak kvalitní stanice, jakou byl Radiožurnál, taky nemohla uspokojit všechny. Ne všichni posluchači chtějí moderátory, kteří se příliž nesmějí, kteří používají český jazyk jak se má a mají dobrou úroveň nejen přednesu, ale i takt a cit na co se jak ptát.
Jsem určitým způsobem konzervativní a nerozumím tomu, proč se stanice, kterou nikdo nekritizoval a nehaněl, musela měnit. Možná kvůli penězům..... Už to není jen v politice, že?
Velká škoda.
Ocenil bych návrat k tomu původnímu Radiožurnálu. Tento se mi nelíbí ani trochu.

Děkuji

J.Řízek

#49 24. 1. 2008 13.24

narozny
Člen

Kopie dopisu ředitelům p. Kasíkovi, Zavoralovi a Medkovi a radě ČRo ze 3.1.2008

Vážení páni ředitelé,

vyjadřuji svoji zásadní nespokojenost s programovými a personálními změnami nové ředitelky Radiožurnálu p.Tachecí. Pokud si takto představuje(te) cestu ke zvýšení poslechovosti, pak vezměte jed na to, že pravý opak bude pravdou! Já mám možnost poslouchat chvílemi rádio při práci, a Radiožurnál jsem měl stále v předvolbě jako č. 1. To, že jsem byl občas nucen přepnout, byl výběr hudby (taky věc na samostatnou debatu). Ale pořád to bohatě vyvažovala úroveň moderátorů a témat jejich pořadů! To nyní skončilo. Mdlé hlasy, mdlá témata, bez nápadu, bez jiskry. Pane řediteli, máte představu o dosavadním posluchačstvu? Určitě jsou výrazně zastoupeni středoškoláci a vysokoškoláci. A ty chcete utáhnout tím, kvůli čemu si neladí komerční stanice - laciností, klipovitostí, bezduchostí. V dnešní "konzumní" době je úspěchem veřejnoprávní stanice, když poslechovost neklesá, podbízivost širokému publiku je krátkozraký tah. A co je nejhorší, vymazáním vynikajících redaktorů, jako je pan Hoffman a paní Klusáková, kteří dokážou hovořit ze srdce každému, kdo používá úsudek, je ochoten se zamyslet nad určitými věcmi nebo se chce dostat pod povrch problémů, ztrácí stanice určitého ducha. V rámci boje o pověstný koláč sledovanosti, či poslechovosti zahodíte prakticky jedinou zbraň, co máte: kvalitu, profesionalitu, úroveň. Asi by bylo lepší, kdybyste si nové posluchačstvo vychovali nebo na ně takříkajíc počkali: některé mladé a neklidné určitě jednoho dne omrzí kolovrátky hudby, žvástů a reklam a našli by si  stanici  "klidnější", ale přitom ne nudnou.
Další lapsus: zrušení pořadu pro motoristy! Proč by nemohli mít svůj pořad lidé, kterých je několik miliónů. Vždyť tam získal informace každý, od zapálenců až po nás vyslovené amatéry! Takový pořad si musela denně naladit nemalá část motoristické obce.
Páni  ředitelé, pokud budete čekat na výsledky průzkumu poslechovosti, může dojít k nezvratným škodám; apeluji na Vás, zachraňte ještě, co se dá! Přece sami nežijete s klapkami, v tomto případě, na uších.
                                                                                                    Zdraví a doufá ve Vás Nárožný Vlastimil

#50 24. 1. 2008 18.38

admin
Administrator
Web

Dobrý den,

přeposílám korespondenci s ČRO1. Původně jsem si myslel, že na můj mail do RŽ nikdo neodepíše, ale mile mě překvapilo, že obyčejný koncesionář dostal odpověď. Tedy loajální odpověď, jak jinak. Nemohl jsem mlčet a do dopisu napsal své připomínky. Odpověď už jsem nedostal a těžko dostanu.

Co se dá prosím dělat, aby v ČRO1 byli opět normální lidi. Radiožurnál už neposlouchám, protože tam není co poslouchat.

A veřejné projevy paní Barbory Tachecí mi připadají hodně podobné projevům p. Železného z doby, kdy vedl Novu....

Přeju nám všem normálním posluchačům brzký návrat starého dobrého radiožurnálu....

Ing. Miroslav Nigrín
==================

děkujeme Vám za připomínky k vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu. Věřte, že Vaše podněty a reakce jsou pro nás velmi důležité a že jim věnujeme náležitou pozornost. Program Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu se neměnil již několik let, mění se však samotný rozhlasový trh. Postupný odliv posluchačů ČRo 1 – Radiožurnálu nás vedl k zamyšlení a realizaci řady výzkumů, které se staly podkladem pro novou koncepci ČRo 1 – Radiožurnálu. Modernizace programového schématu se ukázala být jako nezbytná.

Změny, které vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu doznalo od 1. ledna 2008, nevznikly na základě jakékoliv svévole, naopak z exaktních výsledků výzkumů a z nich vyplývajících požadavků ze strany většinových posluchačů.  Všechny změny byly předem konzultovány a schváleny programovým i generálním ředitelem Českého rozhlasu a Rada Českého rozhlasu je vzala na vědomí. V žádném případě nedochází k narušení služby veřejnosti, kterou má Český rozhlas ze zákona poskytovat. Spíše naopak – naším záměrem je posunout výš úroveň veřejné služby, kterou ČRo 1 – Radiožurnál nabízel a nabízí. Po obsahové stránce byla veřejná služba poskytovaná stanicí zpravodajsko-publicistického formátu ještě zvýšena, což dokládá níže uvedený výčet změn, jimiž stanice od začátku roku prošla. Naším cílem je stanice poskytující širší spektrum informací než dosud, rádio, jehož role zpravodajsko-publicistické stanice veřejné služby zůstane pevná a nezpochybnitelná.

Radiožurnál se snaží poskytovat kvalitní zpravodajství, publicistiku a k tomu vysílat hudbu, která neobtěžuje. To, že se po dlouhých letech výrazně obměnila zvuková grafika, že moderátoři a redaktoři používají moderní formu komunikace, běžnou ve všech podobných radiích v Evropě, není komercionalizace, ani bulvarizace, ale modernizace. I po výrazných změnách stylu vysílání zůstal kvalitní, požadavky na veřejnoprávní médium víc než splňující, obsah, v němž jsou výrazně posíleny např. dopravní informace, ekonomické zpravodajství, zprávy z EU, programy pro menšiny, rozšířil se počet vysílacích minut věnovaný duchovní tématice apod.

Je otázkou, co je pod slovem modernizace chápáno. Mně osobně tato modernizace přiblížila ČRO1 ke komerčním stanicím. Na poslech se z reproduktorů ztratila vlídnost a přátelskost mluveného slova.

Pokud jde o změny formální, tedy například konkrétní moderátorské hlasy či zvukové prvky, jejich hodnocení nutně odráží spíše subjektivní pocity. Vždy budou tyto věci otázkou vkusu každého posluchače. Objektivně můžeme hodnotit například používání spisovné češtiny a výslovnost moderátorů a zprávařů – a na této úrovni s moderátory i zprávaři vedení Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu soustavně pracuje.

Ano, co posluchač, to subjektivní názor. Ale s tím musí každá stanice počítat.  Pokud umí z tohoto čerpat a vycházet, tak pak je to velký tah k vítězství. Bohužel, od 1.1.08 to na mě dělá dojem, že si ČRO1 dalo „vlastní gól“. Je dobře, že se používá spisovná čeština, že redaktoři netykají volajícím, že se na této stanici dbá na správné používání jazyka, ale to je přece samozřejmost, kterou musí veřejnoprávní stanice dodržovat.

Vážená paní, vážený pane, dovolte nám, abychom pro Vaši informaci shrnuli některé změny, ke kterým ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu od 1. ledna 2008 došlo:

bylo výrazně posíleno zpravodajství v průběhu dne – prodloužila se polední zpravodajská relace Ozvěny dne o celých 10 minut, v průběhu každé hodiny informují moderátoři o nejdůležitějších čerstvých zprávách a pravidelné zpravodajství každou půlhodinu v průběhu dne je pochopitelně v plném rozsahu zachováno.

Bylo posíleno zpravodajství v ranním proudu: od 5 do 9 hodin vedle 4 zpravodajských relací v hodině vysílá Radiožurnál i 4 relace Zelené vlny v každé hodině a 4 zpravodajské vstupy o počasí.

Nově je do Ranního Radiožurnálu zařazeno pravidelné zpravodajství o dění v jednotlivých regionech České republiky, které dodávají reportéři z regionálních rozhlasových stanic Českého rozhlasu.

Nově je součástí Ozvěn dne ve 12  přehled očekávaných událostí na odpoledne a sport, nově je v Radiofóru v 18 hodin zařazen přehled očekávaných událostí na den příští.

Nově byly do Ozvěn dne v 7, 8, 12 a 18 hodin zařazeny finanční informace.

Byla výrazně posílena původní rozhlasová publicistická tvorba – každý týden vysílá Český rozhlas 1 – Radiožurnál o 5 hodin více publicistických pořadů, než tomu bylo v roce 2007.

Nově vznikají týdně dva Zápisníky zahraničních zpravodajů, tedy dva unikátní pořady složené z reportáží zahraničních zpravodajů Českého rozhlasu.

Nově jsou součástí vysílání pondělí – pátek v čase 12,30 – 15  hod. informace o knihách, filmu a informace pro spotřebitele. Motoristické rubriky jsou pravidelně zařazovány v čase 13 - 13,30 hod. opět denně od pondělí do pátku.

Přibyly dále pravidelné pořady s duchovní tématikou (Doteky víry 2x v týdnu + pořad Kořeny 1x v týdnu).

Nově vznikly pořady o architektuře a stavebnictví, o školství a zdravotnictví.

Nově je na Radiožurnálu kladen velký důraz na zpravodajství z kultury – prolíná se každým dnem a není soustředěno do jediného pořadu. Samozřejmě pořady specializované na kulturu – Týden v kultuře – jsou zachovány, a to dokonce 2 v týdnu.

Všechny pořady zaměřené na menšiny byly zachovány, stejně tak byl pochopitelně zachován pořad specializovaný na problematiku rozvojového světa „3. svět“.

Poměr mluveného slova a hudby se nezměnil.

Ještě bych doplnil další změny, o kterých jste se nezmínil:
zrušení ranní poznámky Ivana Hoffmana
zrušení Motožurnálu
zrušení předpovědi počasí z ČHMÚ

To jsou změny, které vnímám já a které mohou být pro Vás jako subjektivní jednoho posluchače.

Ve Vaší reakci se kriticky vyjadřujete k chybějícím rozhovorům s meteorology v předpovědi počasí Dovolte nám, abychom Vám vysvětlili důvod této změny.

Rozhovory s meteorology byly výraznou složkou zejména ranního vysílání. Vzhledem k jejich četnosti, kdy meteorologové byli vnímáni skoro až jako spolupracovníci Radiožurnálu, bylo nutné, aby u nás vysílali zejména ti hlasově nejdisponovanější, což z pochopitelných důvodů - meteorologové jsou odborníci a mají jiné úkoly - nebylo možné zorganizovat. Nicméně v případě potřeby využíváme v předpovědích počasí jejich hlasy, na kratší ploše, i nadále.

Vím z vlastní zkušenosti, že vysílat naživo do éteru je náročné, ale meteorologové to zvládali výborně. Občas i zábavnou formou, což jen zvýšilo popularitu předpovědí. Současná podoba předpovědí je žalostná. Chybí podstatné informace, vstup je rychle odmluvený. A hlasy meteorologů mají prostor jen na to, aby nám oznámily, že fouká vítr z těch a těch směrů, té a té rychlosti. A pokud je rychlost větru opravdu velká, pak hlasatel/ka to patřičně zdůrazní, podobně jako na komerčních stanicích.

velice si vážíme Vašich kritických připomínek, vzhledem k rozsáhlým programovým změnám ve vysílacím schématu, je však z našeho pohledu poněkud předčasné tyto změny hodnotit, či v tuto chvíli kritizovat drobné nesrovnalosti, příp. nedostatky ve vysílání ČRo 1 – Radiožurnál. Každá změna se musí usadit. Věříme ve vaší trpělivost a shovívavost v následujících několika příštích týdnech, během kterých se vysílání bude formovat a vyvíjet. Vedení Českého rozhlasu novou podobu vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu pečlivě sleduje a zavedení jednotlivých změn analyzuje. S nutným určitým časovým odstupem se pak ke změnám opět vrátí a vyhodnotí je. 

Děkujeme Vám za pochopení a věříme, že Českému rozhlasu 1 – Radiožurnál i celému Českému rozhlasu nadále zachováte svou přízeň.

S úctou

Mgr. René Zavoral
Ředitel Odboru marketingu a PR

V Praze dne 8. prosince 2008

Vím, že je velmi snadné kritizovat a nic neudělat, nebo nenavrhnout. Ale pokud by se dalo vrátit vysílání do podoby roku 2007, opět bych se stal pravidelným posluchačem Radiožurnálu

Přeji Vám ve vaší práci mnoho úspěchů

S přáním pěkného dne

Ing.Miroslav Nigrín

#51 24. 1. 2008 18.51

jiri.bures
Člen

Odpověď na mou stížnost na vystoupení B. Tachecí v pořadu Volejte ředitelce (ČRo1 19.1.2008, 13.00). Obsahem stížnosti bylo: účelová konstrukce s tiskovým mluvčím, porušení Kodexu Českého rozhlasu, přerušení volajícího pro domnělé urážky Rady ČRo, poškozování dobrého jména ČRo ředitelkou Tachecí.

děkujeme za Vaši reakci. Věřte, že Vaše připomínky  a názory jsou pro nás velmi důležité a věnujeme jim náležitou pozornost.

V případě zájmu více informací o problematice nového vysílacího schématu Českého rozhlasu 1 – Radiožurnál můžete nalézt i na internetové adrese http://www.rozhlas.cz/press/rozhlzpravy/_zprava/415190

Zde je k dispozici celý zvukový záznam a tiskové materiály z tiskové konference s Barborou Tachecí ze dne 16. ledna 2008.

S pozdravem

Mgr. René ZAVORAL

Český rozhlas
Vinohradská 12
120 99 Praha 2
tel.: 22 155 1310
GSM: +420 606 768 610
e-mail: rene.zavoral@rozhlas.cz

Suma sumárum: Já o voze, on o koze. Asi nějak nestíhá, když posílá takové prefabrikáty, které jsou mimo mísu.

#52 24. 1. 2008 18.59

gombos
Člen

jiri.bures napsal(a):

Odpověď na mou stížnost na vystoupení B. Tachecí v pořadu Volejte ředitelce (ČRo1 19.1.2008, 13.00). Obsahem stížnosti bylo: účelová konstrukce s tiskovým mluvčím, porušení Kodexu Českého rozhlasu, přerušení volajícího pro domnělé urážky Rady ČRo, poškozování dobrého jména ČRo ředitelkou Tachecí.

Stejnou stížnost se chystám také poslat, ale písemně, a pro změnu RRTV (podezření z porušení § 31 vysílacího zákona).

#53 26. 1. 2008 4.32

Jaroslava
Člen

Vážená Rado pro rozhlasové a televizní vysílání !
V minulých 4 letech jsme s mou maminkou pravidelně poslouchaly dvě stanice Českého rozhlasu, a to ČR 2 i ČR 1 Radiožurnál. Bez problémů jsem přelaďovala z ČR 2 ( po dechovce ) na ČR 1 Radiožurnál, abych si poslechla ve 13 hodin Zprávy a po nich hodinový Motožurnál, pak ve 14 hodin zase Zprávy a hned na to obvykle moderátora Jakuba Železného, vždy na aktuální téma , s reakcemi posluchačů prostřednictvím SMS. V sobotu po obědě jsme vždy poslouchaly na Radiožurnálu pořad Děti Vám to řeknou, bylo to vtipné! Hned na to od 13 hodin na ČR 2 hru pro mládež a v neděli na stejné stanici pohádku a pak až do večera ČR 2. Kde jsou ty časy?
Na Radiožurnálu je většina našich oblíbených pořadů zrušena nebo rozkouskována tak, že ztratila poutavost a vtip! Posloucháme tedy ČR 2 a Rádio Impuls, který má přesnější Zprávy než nový Radiožurnál !! Rozmělnění zpráv po 15 minutách na Radiožurnálu vede k jejich povrchnosti , heslovitosti a zprávy pak nemají smysl!
Dopravní zpravodajství nemá být zábavné, nýbrž stručně a přesně informovat o dopravní situaci na konkrétní komunikaci. To nynější Zelená vlna na Radiožurnálu nedovede. Motožurnál poslouchal velký počet motoristů, kterých je v ČR prý přes 6 milionů!
Velmi se přimlouvám za vrácení bývalých pořadů na Radiožurnálu!
S pozdravem Jaroslava Kopecká

#54 26. 1. 2008 12.41

Hluchý pes
Člen

Jirko Bureši, gratuluji ! Tobě odpověděl přímo "Renda" Hnilička alias Zavoral. Neřekl ale nic. To, že Tachecí porušila čísi práva, mu je srdečně jedno. Jaroslavo, mluvíš mi z duše. Ta "nová" koncepce Tachecí totiž žádnou koncepcí není. Jedná se o vysílání bez ladu a skladu, nahodilé a povrchní. Motoristé (je jich jen pár milionů) podle Tachecí jsou jen jednou z okrajových zájmových skupin. Doufám, že jí jednou přijedou zatroubit pod okna !

#55 26. 1. 2008 21.48

Pavel
Člen

Kopie dopisu panu Kasíkovi:

Vážený pane řediteli,

na úvod dopisu bych chtěl zdůraznit, že také já plně souhlasím se všemi body petice, která je zveřejněna na iprotest.podiv.cz a kterou jsem také podpisem podpořil. Tímto dopisem bych chtěl jen osobně upřesnit můj názor na některé změny právě probíhající na Radiožurnálu.
Osobně se domnívám, že to nejcennější, co rozhlasová stanice může posluchačům nabídnout, jsou kvalitní moderátoři. Dobrý manažer rozhlasové stanice by si takové moderátory měl hýčkat a snášet jim modré z nebe, protože právě dobří moderátoři dokážou přitáhnout a udržet očekávané rozhlasové publikum.
Dosud je mi velkou záhadou, proč se z Radiožurnálu najednou vytratili moderátoři typu Kroc, Kudrna, Hoffmann a další, a naopak na jejich místa byli přijati moderátoři pochybných kvalit. Doufám, že i toto bude jednou veřejně vysvětleno.
Protože jsem chtěl zachovat nekonfliktní ráz dopisu, nebudu se vyjadřovat na adresu paní Tachecí, ostatně na Internetu už bylo vyjádřeno dost a věřím, že i jejím nadřízeným také jednou dojde trpělivost. Jedno ale musím okomentovat. V rozhovoru s paní ředitelkou v sobotu 19.1.2008 na Radiožurnálu zazněl od posluchačky dotaz ohledně moderátora Pavla Kudrny. Paní Tachecí odpověděla v tom smyslu (přesnou odpověď si nepamatuji), že podle jejího názoru se Pavel Kudrna hodí spíše na stanici Praha. Tuto odpověď jsem pochopil tak, že o odchodu pana Kudrny rozhodla právě paní Tachecí.
Především jednoznačně nesouhlasím, že pan Kudrna patří na stanici Praha. Podle mého názoru je to vynikající moderátor, který na Radiožurnál patřil a pevně doufám, že co nejdříve opět s dalšími zase patřit bude. A jestli o odchodu pana Kudrny opravdu rozhodla paní Tachecí, je takové rozhodování pro mě – posluchače – naprosto nepřijatelné. V této souvislosti se ptám, kdo vlastně o odchodech původních moderátorů (Kroc, Kudrna, Hoffmann a další) rozhodl?
Co se týká koncepce prováděných změn, podle mého názoru byla pojata velmi nešťastně. Příliš mnoho změn najednou vyvolalo napětí jak mezi posluchači, tak (pokud mám zprávy) i na samotném Radiožurnálu. Vzhledem k velkému ohlasu bude teď těžké analyzovat, které změny by opravdu věci prospěly a které ne. Navíc, jak se ukazuje, změny takového rozsahu byly minimálně konzultovány s posluchači – toto mohu potvrdit, protože Radiožurnál jsem pravidelně poslouchal.
Předesílám, že Radiožurnál především kvůli novým moderátorům již doma neposloucháme. Chtěli jsme více poslouchat Prahu, ale máme tady u Zlína horší signál, takže žádnou seriozní rozhlasovou stanici teď nemáme.
Přimlouvám se proto za urychlené řešení tohoto problému, protože další odklad může - podle mého názoru - znamenat další propad kvality a nenávratnou ztrátu toho dobrého, co by se na Radiožurnálu dalo ještě zachránit.

S úctou

Pavel Novák
Konstruktér 36 let
Zlín

#56 28. 1. 2008 14.42

Miloň
Člen

Včera 27.1.08 jsem odeslal emial na následující adresy:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

From: "Milan Myška" <MilanMyska@email.cz>
To: <info@rozhlas.cz>; <vaclav.kasik@rozhlas.cz>; <barbora.tacheci@rozhlas.cz>; <rada-cro@rozhlas.cz>; <marie.simova@rozhlas.cz>; <rene.zavoral@rozhlas.cz>; richard.medek@rozhlas.cz Sent: Sunday, January 27, 2008 6:00 PM Subject: Neposlouchatelný Radiožurnál

Dobrý den!

Jsem normální myslící občan České republiky. Hradím koncesionářské poplatky a požaduji kvalitní vysílání veřejnoprávního rozhlasu. Prosím Vás, udělejte s vysíláním Radiožurnálu něco!!!!!!!!!!! Nejlépe je vrátit vysílání do podoby roku 2007.Nebudu se rozepisovat, ale souhlasím http://iprotest.podiv.cz/index.php. Jsou nás tisíce a není kam přeladit.

Milan Myška
Vyškov

Zatím přišla následující odpověď (28.1.08):
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Čj. 3/08

Vážený pane,

z pověření Rady ČRo reaguji na Vaši reakci ze dne 27.1.2008

Rada ČRo podrobně novou koncepci této stanice projednala a je samozřejmé, že bude průběžně její realizaci vyhodnocovat a to vč. ohlasů a připomínek posluchačů. Vedení stanice náměty a připomínky posluchačů pozorně sleduje a tam kde to bude možné, program upraví. Věřte, že vedení ČRo i Radě ČRo jde o to, aby ČRo 1 Radiožurnál posílil svou pozici zpravodajsko-publicistické stanice veřejnoprávního rozhlasu.

Pouze chci ještě podotknout - vysílání ČRo je třeba vnímat jako celek - od náročněji zaměřeného ČRo 3 - Vltava, přes spíše rodinný ČRo 2 - Praha, zpravodajsko-publicistický ČRo 1 - Radiožurnál až po vysílání stanic mluveného slova s analytickými komentáři a hlubší publicistikou jako je ČRo 6 a Radio Česko až po tématicky zaměřené digitální stanice D - dur a Radio
Wave. Vše je doplněno regionálním vysíláním.

Denní komentář typu poznámky Ivana Hoffmana se přesunul do vysílání Radiofóra mezi 18:00 - 19:00 hod. a střídat se na něm budou významní novináři celého názorového spektra. Pokud se to osvědčí vrátí se zpět do ranního času. Jen , imochodem - na monopol Ivana Hoffmana přišlo od posluchačů množství výhrad.

A s čím zásadně nemohu souhlasit je to, že by současným vysílacím programem byl ohrožen statut této veřejnoprávní stanice. ČRo 1 Radiožurnál byl v podobě vysílání před 31.12. 2007 koncipován začátkem 90tých let minulého století. Rada ČRo vnímá tuto novou koncepci jako koncepci nového tisíciletí.

A ještě jedna důležitá poznámka: Rada ČRo není oprávněna programové koncepce stanic a studií ČRo schvalovat, což mylně uvádějí i někteří novináři, a proto návrh nové koncepce ČRo1 Radiožurnálu na svém zasedání 19.12.2007 vzala pouze na vědomí. Stejně tak není oprávněna změny nařizovat, ale pouze doporučovat.

Jsem přesvědčen o tom, že Vás vysílání ČRo1 Radiožurnálu opět uspokojí.

S pozdravem

JUDr. Ladislav Jíša, člen Rady ČRo

Editoval Miloň (29. 1. 2008 16.22)

#57 28. 1. 2008 16.13

Miloš Dostál
Člen

Tímhle psaním reagují na všechna ostatní stejným obsahem...
Už jsem to četl několikrát.
Co k tomu říct..?
Snad jen s Friedrichem Nietzschem povzdychnout:
"Lidské, příliš lidské..."
Kladu si jen otázku: Kde a jak budeme žít, když nás takovíto lidé vytlačí z veřejného prostoru? Budem žít v menšinových ghettech? Budeme zakládat podzemní kulturu jako za totality?

M. Dostál

#58 28. 1. 2008 19.33

Hluchý pes
Člen

Miloši, a to netušíš KDO ti tuto odpovědˇnechal napsat a podepsal. ČÍM SE ZABÝVAL PŘED DVACETI LETY.............Budˇrád, že to nevíš.

#59 28. 1. 2008 20.31

Jaroslava
Člen

26.1. jsem zaslala Radě ČR mé připomínky k vysílání Radiožurnálu 2008 a dnes mi přišla tato odpověď, která mne příliš neuspokojila:

Vážená Rado Českého rozhlasu !
V minulých 4 letech jsme s mou maminkou pravidelně poslouchaly dvě stanice
Českého rozhlasu, a to ČR 2 Praha i ČR 1 Radiožurnál s ranní Předpovědí
počasí z úst meteorologa. Bez problémů jsem přelaďovala ze stanice ČR 2 ( po
pořadech Host do domu a Písničky od srdce ) na ČR 1 Radiožurnál, abych si
poslechla ve13 hodin Zprávy a po nich hodinový pořad pro motoristy
Motožurnál, pak ve 14 hodin opět Zprávy a hned na to obvykle moderátora
Jakuba Železného, vždy na aktuální téma, s telefonickými reakcemi
posluchačů a pak i prostřednictvím SMS.
V sobotu po obědě jsme vždy poslouchaly na Radiožurnálu pořad Děti Vám to
řeknou, bylo to vtipné! Hned na to od 13 hodin jsem přeladila na ČR 2
Praha na hru pro mládež . V neděli po dopoledním pořadu na Radiožurnálu
jsme si poslechly Knihovničku Jany Klusákové a pak na stanici Praha pohádku
a pak až do večera ČR 2 Praha. Kde jsou ty časy?
Na Radiožurnálu je většina našich oblíbených pořadů zrušena nebo rozkouskována tak,
že ztratila poutavost a vtip!  Posloucháme tedy ČR 2 a Rádio Impuls,
který má přesnější Zprávy než nový Radiožurnál !! Rozmělnění zpráv po 15 minutách
na Radiožurnálu vede k jejich povrchnosti , heslovitosti a zprávy pak nemají smysl!
Dopravní zpravodajství nemá být zábavné, nýbrž stručně a přesně informovat o
dopravní situaci na konkrétní komunikaci. To nynější Zelená vlna na Radiožurnálu
nedovede. Motožurnál poslouchal velký počet motoristů, kterých je v ČR prý
přes 6 milionů! Velmi se přimlouvám za vrácení bývalých pořadů na Radiožurnálu!
S pozdravem Jaroslava Kopecká

Odpověď Rady Českého rozhlasu na mou reakci k vysílání Radiožurnálu 2008:

Čj. 3/08
Vážená paní,
z pověření Rady ČRo reaguji na Vaši reakci ze dne 26.1.2008

Rada ČRo podrobně novou koncepci této stanice projednala a je samozřejmé, že
bude průběžně její realizaci vyhodnocovat a to vč. ohlasů a připomínek
posluchačů. Vedení stanice náměty a připomínky posluchačů pozorně sleduje
a tam kde to bude možné, program upraví. Věřte, že vedení ČRo i Radě ČRo jde
o to, aby ČRo 1 Radiožurnál posílil svou pozici zpravodajsko-publicistické
stanice veřejnoprávního rozhlasu.

Pouze chci ještě podotknout - vysílání ČRo je třeba vnímat jako celek - od
náročněji zaměřeného ČRo 3 - Vltava, přes spíše rodinný ČRo 2 - Praha,
zpravodajsko-publicistický ČRo 1 - Radiožurnál až po vysílání stanic
mluveného slova s analytickými komentáři a hlubší publicistikou jako je ČRo
6 a Radio Česko až po tématicky zaměřené digitální stanice D - dur a Radio
Wave. Vše je doplněno regionálním vysíláním.

Denní komentář typu poznámky Ivana Hoffmana se přesunul do vysílání
Radiofóra mezi 18:00 - 19:00 hod. a střídat se na něm budou významní
novináři celého názorového spektra. Pokud se to osvědčí vrátí se zpět do
ranního času. Jen mimochodem - na monopol Ivana Hoffmana přišlo od
posluchačů množství výhrad.

A s čím zásadně nemohu souhlasit je to, že by současným vysílacím programem
byl ohrožen statut této veřejnoprávní stanice. ČRo 1 Radiožurnál byl v
podobě vysílání před 31.12. 2007 koncipován začátkem 90tých let minulého
století. Rada ČRo vnímá tuto novou koncepci jako koncepci nového tisíciletí.

A ještě jedna důležitá poznámka: Rada ČRo není oprávněna programové koncepce
stanic a studií ČRo schvalovat, což mylně uvádějí i někteří novináři, a
proto návrh nové koncepce ČRo1 Radiožurnálu na svém zasedání 19.12.2007
vzala pouze na vědomí. Stejně tak není oprávněna změny nařizovat, ale pouze
doporučovat.

S pozdravem
JUDr. Ladislav Jíša
člen Rady ČRo

#60 28. 1. 2008 22.12

Radek Novotný
Člen

Chce se mi jen povzdechnout: a to jsou tak hloupí, že si nespočítají dvě a dvě, že jim nedojde, že mi si to mezi sebou sdělíme, že nás "šidí" jednou opakovanou odpovědí? (Já tu odpověď dostal taky!)

#61 29. 1. 2008 6.54

Horáková
Člen

Dostala jsem stejnou odpoved, maje dcera take !!!!

#62 29. 1. 2008 7.05

Miloň
Člen

28.1.08 jsem obdržel jsem odpověď od pana Zaorala bez nějakého stanoviska s oslovenímm pro všechny:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

děkujeme za Váš e-mail i za zájem o Český rozhlas. V příloze najdete odpověď na Vaše připomínky.

Více informací o problematice nového vysílacího schématu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál můžete nalézt i na internetové adrese http://www.rozhlas.cz/press/rozhlzpravy/_zprava/415190

Zde je k dispozici celý zvukový záznam a tiskové materiály z tiskové
konference s Barborou Tachecí ze dne 16. ledna 2008.

S pozdravem

Mgr. René ZAVORAL

Dále jsem 28.1.08 obdržel další odpověď od paní B. Tacheci (fakta o kvalitě jsem v odpovědi nenašel, a proč jsem byl osloven "Vážená púaní, vážený pane," tp již vůbec nechápu):
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

děkujeme Vám za připomínky k vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu. Věřte, že Vaše podněty a reakce jsou pro nás velmi důležité a že jim věnujeme náležitou pozornost. Program Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu se neměnil již několik let, mění se však samotný rozhlasový trh. Postupný odliv posluchačů ČRo 1 – Radiožurnálu nás vedl k zamyšlení a realizaci řady výzkumů, které se staly podkladem pro novou koncepci ČRo 1 – Radiožurnálu. Modernizace programového schématu se ukázala být jako nezbytná.

Změny, které vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu doznalo od 1. ledna 2008, nevznikly na základě jakékoliv svévole, naopak z exaktních výsledků výzkumů a z nich vyplývajících požadavků ze strany většinových posluchačů.  Všechny změny byly předem konzultovány a schváleny programovým i generálním ředitelem Českého rozhlasu a Rada Českého rozhlasu je vzala na vědomí. V žádném případě nedochází k narušení služby veřejnosti, kterou má Český rozhlas ze zákona poskytovat. Spíše naopak – naším záměrem je posunout výš úroveň veřejné služby, kterou ČRo 1 – Radiožurnál nabízel a nabízí. Po obsahové stránce byla veřejná služba poskytovaná stanicí zpravodajsko-publicistického formátu ještě zvýšena, což dokládá níže uvedený výčet změn, jimiž stanice od začátku roku prošla. Naším cílem je stanice poskytující širší spektrum informací než dosud, rádio, jehož role zpravodajsko-publicistické stanice veřejné služby zůstane pevná a nezpochybnitelná.

Radiožurnál se snaží poskytovat kvalitní zpravodajství, publicistiku a k tomu vysílat hudbu, která neobtěžuje. To, že se po dlouhých letech výrazně obměnila zvuková grafika, že moderátoři a redaktoři používají moderní formu komunikace, běžnou ve všech podobných radiích v Evropě, není komercionalizace, ani bulvarizace, ale modernizace. I po výrazných změnách stylu vysílání zůstal kvalitní, požadavky na veřejnoprávní médium víc než splňující, obsah, v němž jsou výrazně posíleny např. dopravní informace, ekonomické zpravodajství, zprávy z EU, programy pro menšiny, rozšířil se počet vysílacích minut věnovaný duchovní tématice apod.

Pokud jde o změny formální, tedy například konkrétní moderátorské hlasy či zvukové prvky, jejich hodnocení nutně odráží spíše subjektivní pocity. Vždy budou tyto věci otázkou vkusu každého posluchače. Objektivně můžeme hodnotit například používání spisovné češtiny a výslovnost moderátorů a zprávařů – a na této úrovni s moderátory i zprávaři vedení Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu soustavně pracuje.

Vážená paní, vážený pane, dovolte nám, abychom pro Vaši informaci shrnuli některé změny, ke kterým ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu od 1. ledna 2008 došlo:

-    bylo výrazně posíleno zpravodajství v průběhu dne – prodloužila se polední zpravodajská relace Ozvěny dne o celých 10 minut, v průběhu každé hodiny informují moderátoři o nejdůležitějších čerstvých zprávách a pravidelné zpravodajství každou půlhodinu v průběhu dne je pochopitelně v plném rozsahu zachováno.

-    Bylo posíleno zpravodajství v ranním proudu: od 5 do 9 hodin vedle 4 zpravodajských relací v hodině vysílá Radiožurnál i 4 relace Zelené vlny v každé hodině a 4 zpravodajské vstupy o počasí.

-    Nově je do Ranního Radiožurnálu zařazeno pravidelné zpravodajství o dění v jednotlivých regionech České republiky, které dodávají reportéři z regionálních rozhlasových stanic Českého rozhlasu.

-    Nově je součástí Ozvěn dne ve 12  přehled očekávaných událostí na odpoledne a sport, nově je v Radiofóru v 18 hodin zařazen přehled očekávaných událostí na den příští.

-    Nově byly do Ozvěn dne v 7, 8, 12 a 18 hodin zařazeny finanční informace.

-    Byla výrazně posílena původní rozhlasová publicistická tvorba – každý týden vysílá Český rozhlas 1 – Radiožurnál o 5 hodin více publicistických pořadů, než tomu bylo v roce 2007.

-    Nově vznikají týdně dva Zápisníky zahraničních zpravodajů, tedy dva unikátní pořady složené z reportáží zahraničních zpravodajů Českého rozhlasu.

-    Nově jsou součástí vysílání pondělí – pátek v čase 12,30 – 15  hod. informace o knihách, filmu a informace pro spotřebitele. Motoristické rubriky jsou pravidelně zařazovány v čase 13 - 13,30 hod. opět denně od pondělí do pátku.

-    Přibyly dále pravidelné pořady s duchovní tématikou (Doteky víry 2x v týdnu + pořad Kořeny 1x v týdnu).

-    Nově vznikly pořady o architektuře a stavebnictví, o školství a zdravotnictví.

-    Nově je na Radiožurnálu kladen velký důraz na zpravodajství z kultury – prolíná se každým dnem a není soustředěno do jediného pořadu. Samozřejmě pořady specializované na kulturu – Týden v kultuře – jsou zachovány, a to dokonce 2 v týdnu.

-    Všechny pořady zaměřené na menšiny byly zachovány, stejně tak byl pochopitelně zachován pořad specializovaný na problematiku rozvojového světa „3. svět“.

-    Poměr mluveného slova a hudby se nezměnil.

velice si vážíme Vašich kritických připomínek, vzhledem k rozsáhlým programovým změnám ve vysílacích schématu, je však z našeho pohledu poněkud předčasné tyto změny hodnotit, či v tuto chvíli kritizovat drobné nesrovnalosti, příp. nedostatky ve vysílání ČRo 1 – Radiožurnál. Každá změna se musí usadit. Věříme ve vaší trpělivost a shovívavost v následujících několika příštích týdnech, během kterých se vysílání bude formovat a vyvíjet. Vedení Českého rozhlasu novou podobu vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu pečlivě sleduje a zavedení jednotlivých změn analyzuje. S nutným určitým časovým odstupem se pak ke změnám opět vrátí a vyhodnotí je. 

Děkujeme Vám za pochopení a věříme, že Českému rozhlasu 1 – Radiožurnál i celému Českému rozhlasu nadále zachováte svou přízeň.

S úctou

Barbora Tachecí
ředitelka Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál
V Praze dne 8. prosince 2008

Programové schéma
Všední dny

Zprávy
•    ráno každých 15 minut, 09-18 každých 30 minut, zbytek dne  každou celou hodinu

Ozvěny dne
•    7, 8, 12 a 18 hodin
Souhrnné zpravodajské relace ČRo 1 - Radiožurnálu

Zelená vlna
•    po-pá 5.30-19.30 hodin – 05-09 každých 15 minut, 09-18 každých 30 minut, k tomu mimořádné relace, kdykoli je třeba

Přehled tisku
•    5.20, 6.20, 7.20 a 8.20 hodin

Ranní interview
•    7.50 a 8.50 hodin
Každé ráno se ptáme těch správných lidí. K věci rychle a spolehlivě! Každé ráno před celou chceme slyšet odpovědi.

Zblízka – reportáž Radiožurnálu
•    9.10 hodin, repríza ten samý den + další repríza den následující ve 4,45 hod.

Noční Radiožurnál
•    všední dny 0-5 hodin

Ranní Radiožurnál
•    5-9 hodin
moderuje Jan Pokorný
NASTARTUJTE DEN S NÁMI. V Ranním Radiožurnálu vám s celým týmem otevřeme oči. Každou čtvrthodinu vám dáme kompletní přehled: zprávy, dopravu i počasí. A mezi tím ty nejlepší reportáže a rozhovory, přehled tisku i Ranní interview. Doprovodíme vás z postele do práce a budete vědět, co se děje TEĎ A TADY.

Dopolední Radiožurnál
•    9-12 hodin
moderuje Lucie Výborná
Hned po deváté nabízíme tu nejlepší reportáž dne. Odkudkoli, o čemkoli, ale vždy profesionálně - naši reportáž ZBLÍZKA si nenechte ujít před čtvrt na deset. Mezi 10. a 11. vždy přichází Host Radiožurnálu a ptáme se ho i za vás. Nikdy vám neuteče, co se děje TEĎ A TADY - aktuální a rychlé zpravodajství má přednost před čímkoli a tým našich reportérů to dělá právě pro vás. A k tomu vždy mluvíme O VŠEM S VÁMI: už od rána můžete psát své názory na náš web k tématu, které vyhlásíme.

Radiožurnál – Styl
•    12.30-15 hodin
moderuje Milan Bílek
Co se děje v kultuře, motorismu nebo ve světě handicapovaných. Nabízíme vám pravidelné informace o nových knížkách, zajímavých filmech i odpovědi na otázky posluchačů ve spotřebitelském servisu. Zpracováváme pro vás zajímavé náměty ze světa cestování, vědy, moderních technologií nebo péče o zdraví. A k tomu všemu vždy, co se děje TEĎ A TADY - zpravodajské vstupy z aktuálního dění mají přednost přede vším. Radiožurnál je hlavně vaše zpravodajství, vaše rádio.

Odpolední Radiožurnál
•    15-17.30 hodin
moderuje Hanka Shánělové
Díky nám víte, co přinesl den: tým našich reportérů a zpravodajů z celého světa vám dává informace, které budou v novinách až zítra. Budete vědět, o čem jednala vláda a s jakým výsledkem, co nám dnes dali poslanci nebo co kdo řekl na tiskové konferenci. Dozvíte se, co se dnes stalo ve Francii, v Německu, ve Spojených státech, v Rusku nebo třeba na Blízkém východě. Na deseti nejdůležitějších místech zeměkoule všechno sledují  zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu. Není to jen slogan, je to skutečnost: Radiožurnál - vaše zpravodajství, vaše rádio.

Dvacet minut Radiožurnálu
•    17.30 hodin, repríza ve 21.30 hodin
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin - Martin Veselovský si zve hosty nejenom z politiky, ale i z vědy, kultury či sportu.

Radiofórum
•    18.10-19 hodin
Jediná zpravodajská hodina v českém rozhlasovém éteru. Pouze na Radiožurnálu dostanete v jedné hodině úplný přehled o tom, co důležitého přinesl den. A nejen to. Přinášíme vám i pohledy na denní události očima aktérů, analytiků, komentátorů. Události, hlasy, komentáře.

Sportžurnál
•    19-20 hodin
pokud se hraje více zápasů 1. fotbalové ligy nebo hokejové extraligy, vysíláme pořady S mikrofonem za fotbalem nebo S mikrofonem za hokejem

Příběhy 20. století
•    pondělí 20.04 hodin
Stretnutie
•    úterý 20.04 hodin
Kořeny
•    středa 20.04 hodin
HandyCamping
•    čtvrtek 20.04 hodin
O Roma vakeren
•    pátek 20.04 hodin

Stalo se dnes
•    21-21.30 hodin
zpravodajský souhrn právě končícího dne

Když voláte 150
•    pondělí 22.05 hodin
Design, architektura, stavebnictví
•    úterý 22.05 hodin
Třetí svět
•    středa 22.05 hodin
Školství, zdravotnictví a vy
•    čtvrtek 22.05 hodin
Naživo
•    pátek 22.05 hodin

Nad věcí
•    23-0 hodin
moderují Jana Klusáková, Nora Fridrichová a Tomáš Procházka

Víkend

Zprávy
•    ráno každých 15 minut, většinu dne každých 30 minut, jinak každou celou hodinu

Ozvěny dne
•    18 hodin
Souhrnná zpravodajská relace ČRo 1 - Radiožurnálu

Zelená vlna
•    6.30-19.30 - každých 30 minut, k tomu mimořádné relace, kdykoli je třeba

Přehled tisku
•    6.20, 7.20 a 8.20 hodin (pouze v sobotu, kdy tisk vychází)

Noční Radiožurnál
•    0-6 hodin

Ranní Radiožurnál
•    6-10 hodin
moderuje Romana Navarová
NASTARTUJTE S NÁMI i víkendové dny. Kvalitní zpravodajství včetně dopravy a počasí přece potřebujete i během víkendového rána. Také v tyto dny k tomu nabízíme exkluzivní reportáže nejen z celé České republiky, ale i z míst, kam se jiná rádia nedostanou: z Hong Kongu, Blízkého východu, ale i z Francie, USA nebo Ruska. Každý den v týdnu, tedy i v sobotu a neděli, je náš zpravodajský tým ve střehu.  Víkendová rána Radiožurnálu byste neměli minout.

Zápisník zahraničních zpravodajů
•    10-11 hodin, repríza 20-21 hodin
Unikátní hodinka, kterou nabízí jenom Radiožurnál: čím žijí Francouzi, Němci, Belgičané nebo Rusové, co se děje na Blízkém východě nebo na Balkáně? A co zaznamenaly naše mikrofony až v dalekém Hong Kongu, Spojených státech nebo docela blízko v Polsku a Slovensku?

Radiožurnál - Po Česku
•    11-14 hodin
moderuje Václav Žmolík
V Česku žijeme, v Česku točíme, po Česku chodíme. Václav Žmolík pro vás vysílá o zajímavostech, unikátních objektech i tipech na výlet. K tomu každou sobotu a neděli host Radiožurnálu v čase 11-12 hod.

Odpolední Radiožurnál
•    14-18.30 hodin
moderují Patricie Strouhalová a Daniel Takáč
I o víkendu se dějí věci. I o víkendu pro vás pracujeme. Nejdůležitější události víkendu od Chebu až po Vsetín, od Liberce po Znojmo. Všude máme svoje reportéry, všude máme svoje mikrofony. Poslechněte si víkendové odpoledne plné událostí, zajímavostí a pozvánek. A k tomu rubrika Děti vám to řeknou - nevážné hlasy o vážných věcech. Každou hodinu v čase 14-18 hod. pár minut před celou.

Sportžurnál
•    18.30-20 hodin
pokud se hraje více zápasů 1. fotbalové ligy nebo hokejové extraligy, vysíláme pořady S mikrofonem za fotbalem nebo S mikrofonem za hokejem

Křesťanský týdeník
•    sobota 9-10 hodin

Doteky víry
•    21-22 hodin

Týden v kultuře
•    22-23 hodin

Z jiného pohledu
•    22.50 hodin

Nad věcí
•    23-0 hodin
moderuje Vladimír Kroc

PŘÍLOHA
Nječastější dotazy a odpovědi:

- zrušení Motožurnálu
V čase 13-13.30 vysíláme pravidelné rubriky o motorismu tak, abychom uspokojili posluchače, kteří si zvykli právě na tyto informace. Obecně však platí, že Motožurnál byl pořad určený zejména motoristům. Nikoliv řidičům, ale lidem, pro něž je motorismus zálibou. Není veřejnou službou uspokojit početně omezenou skupinu posluchačů, kteří si rádi poslechnou o tom, jestli auto sedí v zatáčkách, zda má spolujezdec dobrý výhled, nebo co se právě chystá na některém z autosalónů.

- kritika stylu L. Výborné a M. Bílka
Se všemi moderátory vedení Radiožurnálu neustále pracuje a jejich pojev zlepšuje.Tým moderátorů je živé těleso a vyvíjí se. Děláme maximum proto, aby se projev všech, kteří na Radiožurnálu vysílají vyvíjel k lepšímu.

- zkrácení zpráv
Kvalitní zpravodajství a publicistika jsou základním pilířem vysílání. Došlo k prodloužení poledních Ozvěn dne o 10 minut, stejně tak jako i večerního Stalo se dnes, o minutu se prodloužily odpolední zprávy v časech 14,30 + 15,30 + 16,30 + 17,30. Program vysílání byl upraven tak, že není nutné s informací o aktuální události čekat na zprávy v celou hodinu, ale čerstvá zprávu zařazujeme kdykoliv.

- chybějící rozhovory s meteorology v předpovědi počasí
Rozhovory s meteorology byly výraznou složkou zejména ranního vysílání. Vzhledem k jejich četnosti, kdy meteorologové byli vnímáni skoro až jako spolupracovníci Radiožurnálu, bylo nutné, aby u nás vysílali zejména ti hlasově nejdisponovanější, což z pochopitelných důvodů - meteorologové jsou odborníci a mají jiné úkoly - nebylo možné zorganizovat. Nicméně dále v případě potřeby využíváme v předpovědích počasí jejich hlasy, na kratší ploše, i nadále.

- změna moderátorů
Tým moderátorů je živé těleso, vyvíjí se a tato věc není zdaleka definitivní.

Editoval Miloň (29. 1. 2008 16.26)

#63 29. 1. 2008 10.33

Býma
Člen

Doporučený dopis zaslaný Radě Českého rozhlasu a řediteli českého rozhlasu

V Praze dne 28. 1. 2008

Generální ředitel Českého rozhlasu
Ing. Václav Kasík
Vinohradská 12
120 99 Praha 2

Věc: Stížnost na změny v programovém schématu veřejnoprávní stanice Radiožurnál

Vážený pane řediteli,

změny ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu ČR 1 Radiožurnálu, avizované již  koncem loňského roku předčily veškerá má očekávání. Bohužel výhradně v negativním slova smyslu.

Snahy směřující k tvorbě méně konzervativního a modernějšího rádia – jak bylo oficiálně sděleno koncesionářům českého rozhlasu se omezily na likvidaci toho, co Radiožurnál odlišovalo od desítek komerčních rozhlasových stanic. Konzervativnost, ucelenost a komplexnost zpravodajství spolu s ostatními prvky programové náplně bylo to co koncesionář od rádia veřejné služby opravdu očekává.

Angažování nové ředitelky v podobě Barbory Tachecí z dlouhodobého angažmá z komerčního rádia a přijetí návrhu její koncepce dramatických změn vedlo k nahrazení skutečných rozhlasových profesionálů novými jmény z komerčních stanic. Je nasnadě, že výsledkem je to, že s těmito novými lidmi přišel do Radiožurnálu způsob vysílání, který je jeho dlouholetým posluchačům cizí a  kvůli kterému dávali veřejnoprávnímu rozhlasu přednost před stanicemi soukromými.

Snaha paní ředitelky „oslovit všechny posluchače bez ohledu na věk či postavení“ s použitím nástrojů osvědčených v soukromé sféře je dle mého hlubokého přesvědčení jen degradace a bulvarizace rádia, ve jménu toho, že bulvár je vlastně to, co si masa žádá.

Po tom, co “ozdravnými kůrami” prošla většina našich celostátních deníků zahraničních vlastníků se honbou za vyšší poslechovostí nechal zlákat i Radiožurnál. Pro mne jako vystudovaného ekonoma je však naprosto nepochopitelné, jak mohou být stávající změny realizovány bez elementárních průzkumů mezi posluchači, bez jakéhokoliv testování změn. Oblíbení moderátoři a spolupracovníci (Ivan Hoffman, Vladimír Kroc, František Lutonský, Jana Klusáková…) jsou eliminování a nahrazeni s vírou, že si lidi na nové hlasy a způsob práce zvyknou.

Ranní blok s Kateřinou Causidisovou a Janem Pokorným (kterého jsem si v minulosti coby pohotového moderátora a diskutéra velmi vážil) je v současnosti ta nejhorší část celého programového schématu. Místo každodenního přehledu nových událostí a zpráv se z rádia valí tak agresivní podbízivost, že jsem nucen po několika minutách rádio přeladit či vypnout. Ve stávající podobě není Radiožurnál mým rádiem i když se mne donekonečna opakující se agresivní „jingly“ snaží přesvědčit o opaku.

Bohužel, nejenom já, ale i řada mých přátel a kolegů kteří Radiožurnál pravidelně poslouchají je posledním vývojem na této stanici velmi zklamána. Mediální vyjádření paní ředitelky, že realizované změny jsou pouze realizovány na objednávku Rady ČR, Generálního ředitele a Programového ředitele mne přiměly k žádostí o přehodnocení doposud realizovaných změn a k návratu k původní programové náplni.

S díky a pozdravem

Ing. Jan Býma
//adresa//

#64 29. 1. 2008 13.57

P.Kasalova
Člen

RADA ČESKÉHO ROZHLASU
                            Vinohradská 12
                            120 99  PRAHA 2

V Liberci 28.01.2008

Věc: stížnost na změnu v programu vysílání Radiožurnálu

Tímto vyjadřuji svůj nesouhlas a nespokojenost se změnami v programu a stylu vysílání stanice Čro1 – Radiožurnál, které jsou ve spolupráci s paní Tachecí vnucovány veřejnosti od 1. ledna 2008.

Jsem poctivým plátcem koncesionářského poplatku a stejně poctivý přístup vyžaduji i od druhé smluvní strany.
To že rozhodující složky Českého rozhlasu zůstávají již celý měsíc hluchými na četné naše protesty, považuji za urážku dobrých mravů.

Změny v programu a stylu vysílání deklasovaly Radiožurnál mezi komerční stanice, kterými si odmítáme kazit dobrý vkus.
Zejména protestujeme proti:
- nahrazení seriozních moderátorů  a novinářů (pánové Kroc, Kudrna, Hoffmann, Železný, Sladký) povrchními a neodbornými plácaly
- tříštění pořadů (např. Děti vám to řeknou vysíláno v pětiminutových sekvencích)
- zrušení poznámky Ivana Hoffmana
- zrušení rozhovorů s meteorology
- zrušení dalších oblíbených pořadů (Knihovnička Jany Klusákové, Motožurnál, Zápisník domácích zpravodajů, Ptá se Ester Kočičková, apod)
- nemelodické a uši drásající znělce a novým trapným reklamním sloganům
- opakování každé zprávy dvakrát za sebou
- nahrazení seriozního a ustáleného mluveného projevu emotivně nesmyslně podbarvenými výkřiky
- nahrazení seriozních a podložených informací bulvárními poznámkami
- rannímu vysílání moderovanému stále stejnou osobou

Žádáme vrátit zpět model vysílání roku 2007.

Nebo Vám opravdu jde o to, abychom všichni přaladili a Radiožurnál už nikdo neposlouchal??

S pozdravy

Pavlína Kasalová
Vojanova 10a
460 10 Liberec 10

#65 29. 1. 2008 16.33

Miloň
Člen

Dnes 29.1.2008 jsem odeslal paní Techeci následující text:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Dobrý den paní Tacheci,

Vaše odpověď mne neuspokojila. Fakta o vysílání jsou někde jinde. Přečtěte si http://knourek.blog.respekt.cz/c/22548/ … cast.html. Jsem myslící obyčejný člověk, který pro svoji potřebu rád vyslechne lidi chytřejší. Nikdy násilím nepřesvědčuji nikoho o svojí "pravdě". Já mám úplně jinou představu například o raním vysílání. Během půl hodiny potřebuji bez vkládání muziky celkový přehled dění ve světe, doma, ve sportu, kultuře a počasí. Také komentář je vhodný. Zkrátka solidní zprávy. Tak bych mohl pokračovat, ale to si můžete přečíst na stránkách Nechceme přeladit! (nemáme kam) Tak se oficiálně tyto stránky jmenují, ne jak jste 19. ledna ve "faktech" uvedla petice a prohlášení. Faktem je také to, že na stránkách Radiožurnálu byla kritika a diskuze odstraněny. Ať žije demokracie.

Změny, které ve vysílání provádíte nevedou k cíli, který si představuje 8661 posluchačů ( k dnešnímu dni).

Přeji příjemný lednový den

Milan Myška, Vyškov, Sídliště Osvobození 24

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Barbora Tachecí <Barbora.Tacheci@rozhlas.cz>
> Předmět: Re: Neposlouchatelný Radiožurnál
> Datum: 28.1.2008 17:40:41
> ----------------------------------------
>
> ----- Original Message -----
> From: "Milan Myška" <MilanMyska@email.cz>
> To: <info@rozhlas.cz>; <vaclav.kasik@rozhlas.cz>;
> <barbora.tacheci@rozhlas.cz>; <rada-cro@rozhlas.cz>;
> <marie.simova@rozhlas.cz>; <rene.zavoral@rozhlas.cz>;
> <richard.medek@rozhlas.cz>
> Sent: Sunday, January 27, 2008 6:00 PM
> Subject: Neposlouchatelný Radiožurnál
>
>
>
> Dobrý den!
>
> Jsem normální myslící občan České republiky. Hradím koncesionářské poplatky
> a požaduji kvalitní vysílání veřejnoprávního rozhlasu. Prosím Vás, udělejte
> s vysíláním Radiožurnálu něco!!!!!!!!!!! Nejlépe je vrátit vysílání do
> podoby roku 2007.Nebudu se rozepisovat, ale souhlasím
> http://iprotest.podiv.cz/index.php. Jsou nás tisíce a není kam přeladit.
>
> Milan Myška
> Vyškov, Sídliště Osvobození 24
>
>
>

Milan Myška

#66 29. 1. 2008 16.35

Miloň
Člen

29.1.08 v 16,34 jsem obdržel od paní Techeci následující odpoveď:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Vážený pane Myško,

moc vám děkuji za mail. Věřte, proísm, že je mi opravdu líto, že vám
Radiožurnál nevyhovuje. Stále mám ale pocit, že 8 661 posluchačů, kterých
dnes už může být i 15 000, je relativně málo v porovnání se zhruba 3 miliony
koncesionářů.
Děkuji za mail a přeji hezký den,

Barbora Tachecí

From: "Milan Myška" <MilanMyska@email.cz>
To: "Barbora Tachecí" <Barbora.Tacheci@rozhlas.cz>
Cc: <info@rozhlas.cz>; <vaclav.kasik@rozhlas.cz>;
<barbora.tacheci@rozhlas.cz>; <rada-cro@rozhlas.cz>;
<marie.simova@rozhlas.cz>; <rene.zavoral@rozhlas.cz>;
<richard.medek@rozhlas.cz>
Sent: Tuesday, January 29, 2008 8:30 AM
Subject: Re: Neposlouchatelný Radiožurnál

Editoval Miloň (29. 1. 2008 17.20)

#67 29. 1. 2008 19.38

Hluchý pes
Člen

Tak vidíš Miloni, čeká nás dlouhá cesta. Paní T. bude spokojena až bude mít 3 miliony podpisů. Ty tři miliony je ale myslím počet koncesí a nikoliv posluchačů Tachecíbulváru. Ten sama T. odhadla přece na 700 000.

#68 30. 1. 2008 13.21

P.Kasalova
Člen

Odesláno: Vaclav.Kasik@rozhlas.cz

Pane řediteli Kasíku,

žádáme Vás o odvolání paní Barbory Tachecí z funkce ředitelky Radiožurnálu.
Její arogantní, demagogické a diktátorské vystupování nemá v dnešní společnosti omluvy. Před rokem 1989 jsme bohužel museli býti na takovéto způsoby zvyklí, v demokratické společnosti ale takové osoby ve veřejnoprávních službách nemají místo.
Pakliže paní Tachecí nedovede inteligentní anketou spravedlivě posoudit dosah svých změn na posluchače Radiožurnálu, není vhodnou osobou pro post ředitelky resp. není vhodnou osobou pro jakoukoliv práci ve veřejnoprávní rozhlasové stanici.

Věříme, že rozumně posoudíte vzniklou situaci a nezůstanete hluchý a negramotný k hlasům veřejnosti.

S pozdravy

Pavlína Kasalová
Vojanova 10a
460 10 Liberec 10

Odesláno: Barbora.Tacheci@rozhlas.cz

Paní Tachecí (bohužel nemohu napsat „vážená“, protože si Vás nikterak nevážím),

žádáme Vás o odstoupení z funkce ve vedení rozhlasové stanice Radiožurnál, které škodíte. Vaše arogantní, demagogické a diktátorské vystupování je v rozporu s dobrými mravy a uráží slušné občany této republiky.
Stanice Radiožurnál byla vždy VEŘEJNOPRÁVNÍ stanice a veřejnost má právo se k její kvalitě vyjadřovat. A Vy jako příjemnce našich koncesionářských poplatků máte povinnost na tyto hlasy reagovat.
Jestliže se Vám tisíce nespokojených posluchačů zdá málo, uspořádejte si anketu, kam Vám mohou napsat i ti spokojení, pokud se takoví najdou. A jestli umíte počítat, můžete na těchto výsledcích vidět, zda je více spokojených či odmítavých postojů. Inteligentní člověk by to tak udělal.

S pozdravy

Pavlína Kasalová
Vojanova 10a
460 10 Liberec 10

#69 30. 1. 2008 13.36

P.Kasalova
Člen

Odesláno: info@rrtv.cz
Odesláno: rada-cro@rozhlas.cz

Vážené dámy,
vážení pánové,

obracím se na Vás jako plátce koncesionářského poplatku se žádostí o posouzení situace vzniklé nástupem paní Barbory Tachecí do funkce ředitelky Radiožurnálu. Jistě Vám neunikly četné hlasy protestující veřejnosti, která nechce nečinně přihlížet, jak paní Tachecí stanici Radiožurnál deklasovala na Radiobulvár.

Proto Vás žádáme, abyste přijali opatření, která by zabránila destrukci dříve vážené a oblíbené rozhlasové stanice, jež má být VEŘEJNOPRÁVNÍ a nikoliv ovládaná diktátory.

Věříme, že naše hlasy vezmete v úvahu a učiníte kroky k nápravě.

S pozdravy

Pavlína Kasalová
Vojanova 10a
460 10 Liberec 10

#70 31. 1. 2008 11.15

Robert
Člen

Dne 28.1.2008 jsem zaslal na adresu vaclav.kasik@rozhlas.cz s kopii na adresu rada-cro@rozhlas.cz následující text (zatím bez odpovědi:

Dobrý den,

dovolte mi, abych vyjádřil svůj názor na současnou podobu rozhlasové stanice ČRo 1 - Radiožurnál. Přestože od spuštění nové koncepce této stanice došlo k určitým změnám k lepšímu, je pro mě její současná podoba velkým zklamáním. Ačkoliv i já jsem měl v původním (před 1.1.2008) RŽ své oblíbené i neoblíbené moderátory, z nichž ti první se už v jeho nové podobě neobjevují, není to ani zdaleka to podstatné. Za podstatnou považuji změnu v celkové koncepci stanice, kdy dochází k “bulvarizaci“ vysílání. RŽ byl svým zvukem a způsobem i obsahem zpravodajství zcela nezaměnitelnou stanicí. V dnešní době z vnějšího pohledu není rozdíl mezi RŽ a komerčními celoplošnými stanicemi. Neustálé průběžné upoutávky na budoucí zprávy, rozkouskování každé informace do několika vstupů, příliš vtíravá řeč moderátorů a nepříjemné agresivní zvukové předěly. Celkově působí vysílání povrchně, ale útočně. Já tomu soukromě říkám “vymývání mozků“ = nikdo po vás nechce abyste přemýšleli, jen poslouchejte a kývejte.
Zrušení pravidelných pořadů v pravidelných časech považuji za velkou chybu. Konkrétně ranní rozhovory s meteorologem (ty nelze nahradit ani 50 informacemi o počasí v podání speciálně určené moderátorky denně), poznámky Ivana Hoffmana (to byly skvosty!), pořady Dva na jednoho, Motožurnál a pod. měly své pevné místo v mém denním rozvrhu. Teď už bohužel nemám co poslouchat. Samozřejmě, že umím najít i změny k lepšímu. Například hudba mi vyhovuje mnohem více, než v předchozí podobě RŽ. Jenže jsem sdostatek soudný na to, abych si dokázal přiznat, že toto je hudba mojí generace (ročník 1954) a určitě ji za svou nepřijmou mladší ani starší posluchači.
Závěrem mi dovolte, abych se zmínil i o osobě paní ředitelky, přestože se normálně bráním hodnocení konkrétních osob. Paní Tachecí mě k tomu donutila svou dvojí mediální prezentací - v pořadu Dobré ráno v ČT, kdy se chovala nesmírně povýšeně a prakticky nepustila moderátora pořadu ke slovu (on to totiž neměl být souboj, ale informace pro diváky) a v pořadu Volejte řediteli na RŽ, kde z posluchačů dělala v první půli každé odpovědi děti v předškolním věku a ve druhé lidi zcela bezprizorní bez práva na vlastní názor, neboť pouze její názor je ten správný. Tento pořad jsem naprosto znechucen po jeho polovině vypnul. Myslím, že by paní Tachecí neprospěla propagaci Radiožurnálu ani kdyby byly změny v jeho vysílání více přijatelné.
Vzhledem k tomu, že jsem jedním z těch, kteří se bez možnosti výběru podílejí na financování Radiožurnálu, žádám Vás o úpravu jeho progamu tak, aby se vrátilo vysílání ucelených seriózních informací a pořadů ve stabilních časech, aby se zmírnila agresivita hudebních předělů a familiérnost moderátorů. Budu se snažit vydržet občas nějakou dobu při jeho poslechu, abych případně mohl zaznamenat změnu k lepšímu a poděkovat Vám za ni.

28.1.2008

S úctou

Robert Vitt
(adresa)

#71 1. 2. 2008 18.43

mk
Člen

Stížnost odeslaná mailem dne 9.1. a nesouvisející odpověď JUDr. Ldislava Jíši

Stížnost
Dobrý den,
podávám stížnost na kvalitu vysílání Radiožurnálu dne 8. 1. 2008. Konkrétně si stěžuji na tyto příspěvky

přibližně 12 45 - 12 50
Velmi krátký publicistický vstup začal nekonkrétní informací o tom, že Češi si půjčují peníze. Bez jakýchkoliv konkrétních informací. Věty o půjčování peněz bez jakéhokoliv přerušení a upozornění na nový příspěvek plynule přešly na možnost měření tuku v těle. Jedinou konkrétní informací bylo jméno nějaké poradkyně pro výživu.
Nepovažuji to jako, občan, který je nucen platit koncesionářský poplatek za veřejno právní službu. Bylo to zcela nesmyslné plácání nenavazujích vět za sebou. Celkové vyznění by se dalo shrnout jako Češi si půjčují peníze, aby si mohli nechat změřit poměr tuku, vody a svaloviny v těle.

přibližně 14 40 - 14 55
Vstup, který měl být informacemi ze zahraničí. První věta se týkala prezidentských voleb v USA s hlubokou myšlenkou, že volby jsou důležiité, kvůli účasti amerických vojsk v Iráku a že tedy nový prezident bude muset vyvést zemi z krize (z jaké krize). Najednou bez ukončení příspěvek pokračoval o milence frnacouzského prezidenta Sarkoziho. Informace víceméně pouze mluvila os vatbě a o tom, že je všude hodně fotek Carly Bruni.

Časy uvádím pouze orientačně, protože jsem jela autem a nemohla jsem si poznamenat přesný čas.

Subjektivně hodnotím nový Radiožurnál jako kopii Impulsu a Frekvence včetně jinglů, nekorektní výslovnosti a frázování moderátorů apod. Chápu, že se věak jedná o hodnocení subjektivní. Objektivně je však možné spočítat vyšší míru přebraptů a přeřeknutí, což považuji za neprofesionální a neodpovídající veřejnoprávní rozhlasové stanici. Zprávy mají charakter klipu a nikoliv informace, což odpovídá více komerčním stanicím. Objektivní skutečností rovněž je, že nový moderátor (v čase po poledni, jméno si bohužel nepamatuji) má nedostatečnou vokální komunikaci, konkrétně se u něho často vyskytuje chybové dýchání (lze ověřit poslechem)

Prosím o přešetření dvou konkrétně uvedených situací a sdělení, jestli RRTV považuje konkrétní vstupy za dostatečnou úroveň veřejnoprávního vysílání

Odpověď - zcela nesouvisející se stížností
Vážená paní,

z pověření Rady ČRo reaguji na Váš mail ze dne 8.1.2008, který nám byl z důvodu kompetencí postoupen od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Rada ČRo podrobně novou koncepci této stanice projednala a je samozřejmé, že bude průběžně její realizaci vyhodnocovat a to vč. ohlasů a připomínek posluchačů.  Vedení stanice  náměty a připomínky posluchačů pozorně sleduje  a tam kde to bude možné, program upraví. Věřte, že vedení ČRo i Radě ČRo jde o to, aby ČRo 1 Radiožurnál posílil svou pozici zpravodajsko-publicistické stanice veřejnoprávního rozhlasu.

Pouze chci ještě podotknout – vysílání ČRo je třeba vnímat jako celek – od náročněji zaměřeného ČRo 3 – Vltava, přes spíše rodinný ČRo 2 – Praha, zpravodajsko-publicistický ČRo 1 – Radiožurnál až po vysílání stanic mluveného slova s analytickými komentáři a hlubší publicistikou jako je ČRo 6 a Radio Česko až po tématicky zaměřené digitální stanice D – dur a Radio Wave. Vše je doplněno regionálním vysíláním.

Denní komentář typu poznámky Ivana Hoffmana se přesunul do vysílání Radiofóra mezi 18:00 – 19:00 hod. a střídat se na něm budou významní novináři celého názorového spektra. Pokud se to osvědčí vrátí se  zpět do ranního času. Jen mimochodem – na monopol Ivana Hoffmana přišlo od posluchačů množství výhrad.

A s čím zásadně nemohu souhlasit je to, že by současným vysílacím programem byl ohrožen statut  této veřejnoprávní stanice. ČRo 1 Radiožurnál byl v podobě vysílání před 31.12. 2007 koncipován začátkem 90tých let minulého století. Rada ČRo vnímá tuto novou koncepci jako koncepci nového tisíciletí.

A ještě jedna důležitá poznámka: Rada ČRo není oprávněna programové koncepce stanic a studií ČRo schvalovat, což mylně uvádějí i někteří novináři, a proto návrh nové koncepce ČRo1 Radiožurnálu na svém zasedání 19.12.2007 vzala pouze na vědomí. Stejně tak není oprávněna změny nařizovat, ale pouze doporučovat.

S pozdravem

JUDr. Ladislav Jíša

člen Rady ČRo

#72 4. 2. 2008 23.36

admin
Administrator
Web

Před dvěma týdny jsem se na Vás obrátil s níže uvedeným mailem. Bohužel do dneška jsem nedostal odpověď, dokonce mi nepřišlo ani potvrzení o tom, že můj mail byl Vaším sekretariátem přijat ke zpracování.
Celé ty více než dva týdny od odeslání mé stížnosti jsem se snažil s chladnou hlavou poslouchat a analyzovat to, co nám PLATÍCÍM posluchačům Radiožurnál předkládá. Bohužel musím konstatovat následující:
1)      Jediné zlepšení ke kterému došlo, byla pouze kosmetická úprava uřvanosti (stále stejně hloupých) jinglů a možná to, že se zmenšuje počet přebrebtů těch údajně profesionálních posil, které si paní Tachecí sebou přivedla, aby nahradila vysoce kvalitní profesionály, jako jsou pánové Kroc, Kudrna, Chuchma, Lutonský a třeba i paní Klusáková, kteří byli buď „odejiti“ nebo odsunuti do podřadných časů.
2)      Neustále pokračuje úpadek úrovně zpráv na Radiožurnálu a jejich bulvarizace – příkladem budiž neustálé opakování takových „zajímavostí“ jako dnešní informace o útěku zřejmě nikterak nebezpečného vězně nebo to, jak nás 21. ledna ráno pan Pokorný se svým týmem opakovaně „krmili“ infantilní informací o podvodných voláních na mobil.
3)      Představa paní Tachecí o tom, že posluchač není schopen vstřebat informaci delší jak dvě minuty, vede k povrchnosti reportáží a zpráv, k tomu, že mnohdy jsou reportéři nuceni mít místo úst kulomet. Věřím tomu, že u těch posluchačů, kteří preferují úroveň bulvárních a komerčních stanic, tomu tak je a podobné vysílání jim vyhovuje. Zřejmě mylně jsem se domníval, že úroveň vysílání Radiožurnálu (a Čro obecně) by měla být někde jinde – a pokud tomu tak bude, nelze zřejmě očekávat, že bude nejposlouchanější – podobně třeba jako Hospodářské noviny nebudou mít nikdy víc čtenářů než Blesk.
4)      Na jedné straně paní Tachecí zrušila pravidelné pořady, „protože Radiožurnál musí být aktuální“. Na straně druhé však nás však jednak obšťastňuje pravidelnými rozhovory L. Výborné, které jsou svojí plytkostí vhodné tak pro velmi nenáročný společenský časopis a jednak nasadila „do boje o posluchače“ takovou hrůzu jako jsou Kořeny – to říkám jako aktivní věřící. Rádoby intelektuálnost tohoto pořadu je vskutku děsivá. Do konce minulého roku Radiožurnál nabízel vyrovnaný mix pravidelných pořadů a aktuálních informací – teď si v tom nevábném guláši, který je nám předkládán, těžko můžeme vybrat. Osobně se domívám, že teze paní ředitelky o tom, že posluchač tuto stanici poslouchal tak maximálně hodinu a pak přeladil, byla jedním z mnoha bludů, kterými se řídila.
5)      Paní ředitelce vadily komentáře pana Hoffmana. To, co nám nyní překládá v Radiofóru je klasickou ukázkou toho, jak výjimečnou osobností pan Hoffman je. Jeho nástupci jsou jistě chytří pánové, jejich příspěvky však oproti komentářům pana Hoffmana vypadají jako tuctové jídlo z nevábné závodní jídelny v porovnání se specialitami ze špičkové restaurace. Holt teprve nyní je naprosto jasně vidět, že rozhlasový komentář je něco trošku jiného, než psaný komentář a musí se umět.  Další náhradu v tomto směru nám mají zřejmě poskytnout komentáře pana Rejžka ve Stylu, které svou úrovní „vhodně doplňují vysílání pana Bílka“. Ač nepatřím do fanklubu pana Jičínského, tak např. jeho dnešní kritika (že se stavěl proti Ústavu pro studium zločinů komunismu) z úst člověka, který za komunistů vesele publikoval, svědčí rovněž o úpadku Radiožurnálu.
6)      Každý den při předpovědích počasí je zřejmé, že paní Hávová se může na hlavu postavit, ale nový formát meteorologického zpravodajství je mírně řečeno nepovedený.
7)      Kdo proboha přišel na tu ideu, aby Zápisník zahraničních zpravodajů moderoval pan Pyško (byla to rovněž osvěžující idea paní Tachecí)? Když byl tento pořad uváděn třeba pány Šmídem nebo Šťáhlavským, mělo to naprosto jiný šmrnc. Pan Pyško je fajn, když dabuje Bruce Willise, ZZZ je však jeho velký omyl!
8)      V rozhovoru po svém návratu pan Pícha hrdě mluvil o tom, jak obdivuhodné je to, že každý v Radiožurnálu dělá něco jiného. Já si naopak myslím, že takový zmatek, který se mimochodem zcela nepochybně do úrovně vysílání promítnul, jen svědčí o manažerské neschopnosti paní ředitelky – od Radiožurnálu jsme totiž vždy očekávali, že bude „vlajkovou lodí“ mezi českými rozhlasovýmí stanicemi a ne spolkem poloamatérů a s prominutím zpitomělých exprofesionálů, kteří „budou potřebovat čas, aby se zapracovali a jejich vysílání usadilo“.

Takže na závěr mohu konstatovat následující:
Změny (k horšímu), které se na Radiožurnálu udály svědčí o naprosté aroganci a pohrdání posluchači a pocitu vševědoucnosti u nového vedení stanice – tento můj názor podporuje i přezíravý postoj vedení Radiožurnálu k vlně protestů, která zřejmě nemá obdobu v dějinách českých sdělovacích prostředků  (a zajímalo by mě, kolik takových akcí se událo ve světě). Místo, aby si Radiožurnál vážil toho, že má posluchače, kteří jej mají (nyní tedy spíš měli rádi), a záleželo jim na jeho vysílání, tak se jich klidně zbaví, v domnění, že přetáhne obecenstvo komerčních stanic.
Řešení je podle mě jediné – okamžité odvolání paní Tachecí, zastavení změn, které se dějí a jmenování nového vedení stanice, které programové změny připraví ve spolupráci s těmi, kdo vysílání platí – tedy s námi posluchači – jak to viz odst. 2) v mém mailu níže.
Cesta, která je popsána v zápisu Vašeho jednáni z 1.2. s organizátory petice „Nechceme přeladit“, tedy zdlouhavé analyzování vysílání, povede jen k tomu, že destrukce Radiožurnálu bude trvalá a to zřejmě je cílem mnohých, aby se posluchači protesty unavili a neobtěžovali a nová šéfová a šéfíkové měli své pozice a platy jisté. Nezlobte se, domnívám se, že i toto svědčí o (opakuji) naprosto nechutné aroganci vůči nám, kteří jsme Vašimi zákazníky. Víte, zrušte rozhlasové poplatky a pak si můžete dělat, co chcete. Financovat však z našich peněz Vaše přihlouplé reformy vysílání je přinejmenším drzost.
Za nynější stav jste samozřejmě zodpovědný i vy, pane generální řediteli,  protože vy jste to byl, kdo paní Tachecí jmenoval. To skutečně máte „tak rád“ Český rozhlas, že mu k jeho pětaosmdesátinám chcete dát tak nevábný dárek? A velký kus zodpovědnosti samozřejmě nese i Rada pro rozhlas, která na vše blahovolně dohlíží.

Upřímně řečeno, přestávám věřit tomu, že Vám na posluchačích záleží a že naše protesty mají nějaký smysl – co se mě týče, už jsem začal (pokud to jde) poslouchat raději Prahu. Mám jen jedinou obavu, aby ji paní Tachecí také neobšťastnila svými „svěžími“ manažerskými idejemi.

Stanislav Češka
Brno

From: Stanislav Češka
Sent: Saturday, January 19, 2008 12:53 PM
To: vaclav.kasik
Subject: Stížnost na ředitelku Radiožurnálu a požadavek na její odvolání

Teď jsem doposlouchal hodinku s paní Tachecí a to jediné, co to se mnou udělalo, bylo, že se mi zvýšil tlak.
Protože z přiložených mailů zjistíte, podle reakce Rady Čro, že „může jen doporučovat“ (ostatně vím, že tak to v zákoně je), obracím se na Vás jako na jediného kompetentního a za paní Tachecí plně zodpovědného (ostatně sama to dnes zdůraznila a i Vy jste se ke své zodpovědnosti na TK Čro přihlásil) člověka.

Rád bych se zeptal, to skutečně nevidíte aroganci a sebestřednost této paní? Jako na druhý odpovídala na můj dotaz o tom, proč se nezeptala koncesionářů Čro, co by si přáli. Paní ředitelka nám sdělila, že ptát se tisíců lidí je problém a proto se obrátila na Vás a na Radu jako na zástupce nás posluchačů. Takže:
1)       Jak to chápu já, tak zodpovědnost, za ten eintopf, který nám předkládá, háže v podstatě na Vás.
2)       Dost dobře nechápu, jaký je problém v době internetu uspořádat anketu na téma třeba „Jaký Radiožurnál si přejete?. Čro má přece pěkně zpracované internetové stránky, kam není problém takovou anketu umístit a ve vysílání pro ni udělat propagaci. Navíc mohl být formulář ankety umístěn třeba v týdeníku Rozhlas, či formou inzerátu v denících, aby lidé mohli odpovídat i poštou. Pro zpracování byste jistě jako brigádníky mohli získat studenty. Tohle vše paní Tachecí neudělala, protože si ráda „vyslechne naše názory“, jak nám dnes sdělila, nicméně, jak je zřejmé, pak na ně arogantně kašle, protože má o sobě zřejmě pocit, že sama nejlépe ví, co si jako posluchači přejeme.

Ještě pár poznámek k dnešním odpovědím paní Tachecí:
-          tvrdila, že znakem moderního rádia je to, že ve stejný čas nastoupí stejný moderátor. Nevím, kdo tuhle modernost určuje, mně však rozhodně víc vyhovovalo, když se moderátoři střídali, každý byl trochu jiný a vysílání tak bylo jen pestřejší;
-          stejný moderátor paní Tachecí nevadí, i když i ten předkládá své vidění světa, stejný pan Hoffman jí však vadil – že snad v této zemi není člověk, který by měl schopnosti pana Hoffmana pro tvorbu takového minikomentáře (který byl pravidelnou součástí mého vstávání, která mi teď moc chybí) a že pan Hoffman byl naprosto nestranný, to je paní ředitelce také jedno;
-          vždy jsem se těšil na živé rozhovory s meteorology – z rádií snad pouze Čro doposud nabízel informace zprostředkované odborníky, bylo to poučné i zábavné. Výmluva paní Tachecí, že ČHMÚ nebyl schopen zabezpečit stejného meteorologa, je stejně nesmyslná, jako ta se stejným moderátorem. Proč by proboha měl každé ráno mluvit stejný meteorolog. Ty dnešní rozsekané komentované vstupy o počasí jsou hrůza;
-          paní Tachecí tvrdí, že chce tvořit plynulý proud informací, vytvořila však plynulý nepřehledný guláš. Pokud byly pravidelné pořady v pravidelnou dobu, mohl si každý vybrat to, co jej zajímalo a věděl, kdy to uslyší. A i v dobách dřívějších byl institut bleskové zprávy, kterou se pravidelné vysílání v případě nutnosti přerušilo. Takže tady paní Tachecí nic nového se svými aktuálními vstupy nevymyslela;
-          znělky, které „obohatily“ vysílání, jsou skutečně něco příšerného. Je skutečně přínosné, když se dovím, že „vím kudy kam“ a že poslouchám „můj Radiožurnál“, případné když mě nustálé pípání při zprávách nutí hledat, kdy mě pípe mobil, případně jestli teploměr v autě hlásí námrazu. Že poslouchám Radiožurnál bylo totiž ještě do loňska poznat i bez těchto nesmyslných jinglů – dnes se blíží Impulsu nebo Frekvenci 1.
-          zrušení pořadů jako Motožurnál, Zápisník domácích zpravodajů, Magazín pro spotřebitele a mnoha jiných stejně jako vyhazov, či minimalizace moderátorů jako panové Kudrna, Kroc, Lutonský je možné pouze hodnotit jako výraz arogance paní Tachecí k názorům posluchačů. Místo těchto chytrých lidí, kteří navíc pomáhali i kultivovat naši češtinu (což by mělo být jedno z poslání veřejnoprávního rádia) přišel třeba pan Bílek (jehož Styl je na úrovni alespoň Impulsu) nebo do zpráv paní Causidisová (ta zas má problém zprávy odříkat bez přeřeknutí, jak jsem si zatím všimnul).

Takže závěrem – Radiožurnál byl  po desetiletí mým milovaným společníkem, teď z něho jeho nová šéfka dělá nechutný guláš ve stylu privátních rádií, který možná přiláká pár nových posluchačů, ale nás, co jej máme rádi, tak maximálně přinutí přeladit na Prahu (což však nebude to pravé ořechové). A jako větší problém vidím, že paní Tachecí ve svém budovatelském přesvědčení zbourala to, co se léta vyvíjelo a co se jen těžce bude vracet zpět.
Doufám, že jste si dobře rozmyslel svoji podporu této paní a svoji zodpovědnost za to, co dnes dělá. Obávám se, že oba Čro k jeho pětaosmdesátinám a nám jeho posluchačům dáváte silně zavánějící dárek velmi pochybné kvality.

S pozdravem
Stanislav Češka

#73 7. 2. 2008 18.43

admin
Administrator
Web

dopis Radě ČRo, panu Jíšovi
---------------------------
Dobrý den,

Chci se vyjádřit k Vaší odpovědi na mé připomínky k novému Radiožurnálu. Podle Vás  bulvarizace Radiožurnálu, neprofesionalita, hraná veselost a špatná čeština zprávařů, nevzhledný a rušivý, hlučný zvukový design je radou Čro vnímáno jako koncepce nového tisíciletí ?  Rádio nového tisíciletí v České republice znamená, že ke mně moderátor bude mluvit jako (idiot) k idiotovi ? Takže poznávacími znaky rádia nového tisíciletí jsou  bulvarizace a ústup od seriozního zpravodajství?
Hudební složka skládající se z hudby 80. let pochybného normalizačního popu ale do nového tisíciletí patří, že … ?
To znamená, že Rádio Česko, Rádio 6, nebo zahraniční rádia BBC, … jsou rádia minulého tisíciletí a to je špatně ? Znamená to, že všechno co se neobmění každé 2 roky (mimo hudby) je zoufale konzervativní, nemoderní, zaostalé ? A co třeba zahraniční BBC , France,.. Deutche Welle,   
  Jestliže mezi atributy nového tisíciletí patří povrchnost, mizerná mluva, informace ze světa tzv.celebrit, …   tak to je tedy bída.
Nepřeju si, aby se rádio nového tisíciletí  ke mně chovalo tímto způsobem, protože si ho platím a vyžaduji korektní češtinu z úst moderátorů a celkově jiné chování od veřejnoprávního média. Pro mne to znamená, pokud se formát nevrátí do původní podoby, odhlášení se z evidence rozhlasových poplatků – protože přeladit není kam.

Dá se říct, že je ROZHLAS a RÁDIO. Rozhlas je Čro 2 Praha, Čro 6, Vltava, regionální stanice Čro, a rádio je to ostatní – Impuls, F1,   prostě ten zbytek komerčních stanic A nyní svým stylem do té sorty bohužel patří i Radiožurnál.
Lidé poslouchali Radiožurnál právě proto, že byl takový, jaký byl, se svoji kvalitní publicistikou, profesionálními moderátory s kvalitní češtinou. Koho  styl Čro1 neoslovil, tak poslouchal výše zmíněné komerční stanice. Posluchači chtějí slyšet známé hlasy a pořady. Oplzlíci si v poledne poslechnou J.Asterovou na F1, a ti kteří rádi cestují, zase pana Kroce na Radiožurnálu. Každému co jeho jest.
Posluchači jiných rádií na Radiožurnál teď nepřejdou. Proč by to dělali, když mají ta svá ráááádia.
Já chápu, že komerční rádia musí být blbá, protože žijí z peněz inzerentů a na koho jiného než na blbce funguje reklama ve stylu: Lídl je levnýýý !, nebo, pomóóóc padají cenýý! Baumáááx,Baumáááx, …!
Pro posluchač rozhlasu tohle není.

Mimochodem, vynikající pořad pro ,,mladé,, je Čajovna na Vltavě.
Jde o to, že když nechci číst Blesk, koupím Hospodářské noviny. Když nechci poslouchat Frekvenci 1, naladil jsem si dříve Radiožurnál. Teď nemám tu možnost. Zachovejte veřejnoprávnost, zákon to ukládá. Společnost nepotřebuje další komerční rádio a bulvár.

S pozdravem
Roman Netolický

#74 9. 2. 2008 8.18

Radek Novotný
Člen

Vážený pane,

Ranní zprávy v x:45 dolaďujeme. Avizování příspěvků v těchto časech
snižujeme víc než 2x a budeme ho vysílat jen v případech zvláštní
důležitosti a pro exkluzivní materiály.
¨
Děkujeme za připomínky. S přáním spokojenosti při poslechu ČRo 1 -
Radiožurnálu.

Alexandr Pícha, šéfredaktor ČRo 1

From: "Radek Novotný" <coney@centrum.cz>
To: <reditel.cro1@rozhlas.cz>; <vaclav.kasik@rozhlas.cz>; <info@rrtv.cz>
Sent: Thursday, February 07, 2008 9:44 AM
Subject: stiznost na kvalitu vysilani CRO1 RZ

Dobrý den,

pozorně sleduji veškeré dění kolem změn na RŽ od ledna 2008, připouštím,
že
se mnohé věci "usadily" (zprávaři začali zase mluvit tak, jak mluvili před

1.1.2008, i když jsou všechny zprávy doplněny různou sebereklamou,
avizováním dalších příspěvků, slogany), ale vysílání je stále nevyvážené.

Konkrétní příklad - vysílání včera, 6.2.2008 5:45 - 6:05:
---------------------------------------------------------------------------
cca 5:45 informace/příspěvek o volbách v USA
cca 5:50 upozornění, že se "...ve zprávách v šest dozvíme více..." opět k
volbám v USA
cca 6:02 informace/příspěvek o volbách v USA

To se za těch 20 minut poslechu rádia ráno, před odchodem do práce, musím
3
x dozvědět totéž, navíc stále v jedné hloubce (spíše mělkosti!) popisu
události?
Chápal bych, kdyby to bylo 1x jednou větou (pro ty, co stihnou jen zprávy
v
5:45 a v 6:00 už třeba nejsou u přijímače) a 1x do hloubky ve zprávách v
6:00, avízo na tutéž zprávu v mezičase je už signálem, že snad není
vysílání

připravené sdělit cokoliv jiného!?

Žádám důkladnou analýzu změn provedených na ŘŽ a zveřejnění podkladových
materiálů, na základě kterých bylo k těmto změnám přistoupeno! Co bylo
jejich cílem? Opakovaně bylo prezentováno, že nikoliv zvýšení
poslechovosti
na úkor kvality, ale mám dojem, že právě k tomu došlo! Zkuste analyzovat
hloubku zpráv z loňského roku a těch dnešních. Časový rozsah je stejný,
ale
obsah/hloubka pohledu jsou diametrálně rozdílné.

Přeji pěkný den.
Mgr. Ing. Radek Novotný

#75 12. 2. 2008 11.11

Z.Z.
Člen

Doporučený dopis a mail Radě ČRo, na vědomí V. Kasíkovi

Rada Českého rozhlasu
Vinohradská 12
120 99 Praha 2

K rukám p. Ing. Jiřího Floriana

Věc: Stížnost na porušování Kodexu ČRo ve vysílání Radiožurnálu – Otevřené stranění jednomu z prezidentských kandidátů

Vážený pane inženýre,

V pondělí 4.2.2008 byla do pořadu Host Radiožurnálu pozvána paní Eliška Hašková-Coolidge.
Host žádným způsobem netajil svoji podporu Václavu Klausovi a moderátorka Lucie Výborná se žádným způsobem nepokoušela hrát roli "kvalifikovaného oponenta".

Paní Hašková-Coolidge odpovídala z pozice znalce prostředí vysoké politiky a mimo jiné:
- Otevřeně vyzdvihovala přednosti Václava Klause jako prezidenta
- Otevřeně vyzdvihovala přednosti paní Livie Klausové jako první dámy a současně zpochybnila schopnosti paní Katherine Terrell Švejnarové tuto roli zvládat.
- Otevřeně poukázala na fakt, že Jan Švejnar vyrůstal v silně komunistické rodině, ježto ho prý muselo ovlivnit.
- Vyjádřila pochybnost, že Švejnarova rychlá adaptace na americké prostředí byla "fér" poukazem na to, že její rodině trvalo déle, než se v USA zabydlela a prosadila.

Moderátoka Lucie Výborná na to žádným způsobem nereagovala!

Následně nebyl pozván žádný jiný host, kromě samotných kandidátů, který by se k volbě či kandidátům fundovaně vyjádřil.

Podle průzkumu zveřejněného na http://www.mediainfo.cz/politika-ekonomika/1373.html dne 4.2. věnoval Radiožurnál 69% příspěvků Václavu Klausovi a 31% Janu Švejnarovi v období od 14.1. do 25.1. 2008. Radiožurnál tak dle tohoto zdroje vykázal nejméně vyvážené zpravodajství ze všech sledovaných médií.
(Zdroj – Newton Media na výše uvedené webové adrese).

Byly tak porušeny následující články Kodexu ČRo:

1.) Preambule Kodexu, odstavec e):
e) Poskytuje nestranné a nezávislé zpravodajství, informace, komentáře a analýzy.

2.) hlava 1, článek 1, odstavec 3:
1.3. Český rozhlas je povinen pečlivě posuzovat, zda pořady či jejich části nesměřují, ať
již otevřeně nebo skrytě, k prosazováni určitých obchodních nebo politických zájmů.

Pořad je také v rozporu s duchem následujících odstavců:

3.) hlava 2, článek 7, odstavec 1:
7.1 Český rozhlas vytváří prostor pro pořady představující diskusní konfrontaci idejí,
myšlenek a konceptů vztahujících se k důležitým otázkám veřejného zájmu.
Dramaturgie diskusních pořadů musí brát na zřetel zkušenost, že téměř na každý
problém mohou lidé nahlížet z různých úhlů a že vývoji společnosti je vlastní
názorové střetání. Český rozhlas dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly
rovnoměrný prostor k vyjádřeni. Pokud to není možné zajistit, musí roli
kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především
uváděním protikladných argumentů nezastoupených v diskusi. Hosty a témata si
zásadně vybírá Český rozhlas, a to na základě nezávislé redakční úvahy. V případě,
že host předem odmítá odpovídat na důležité dotazy, není do pořadu pozván.

4.) hlava 2, článek 7, odstavec 2:
7.2 Naplňování čl. 7.1 předpokládá také vysíláni diskusí politiků v rámci demokratické
soutěže politických stran a hnutí. Český rozhlas dbá zásad vyváženosti zejména tak,
aby nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická
strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory. Prostor jim přidělí s přihlédnutím k jejich
reálnému postavení v politickém a společenském životě.

Očekávám Vaše vyjádření a jsem s pozdravem,

Z.Z.
Adresa

V Praze dne 12.2.2008

Na vědomí:
iprotest.podiv.cz
Generální ředitel ČRo, pan Ing. Václav Kasík

#76 28. 8. 2008 12.54

10w40
Člen

Dobrý den vážení,

chtěl bych se zeptat jakým způsobem a kde mohu zažádat o neplacení koncesionářských poplatků za radiové vysílání ?

Po zrušení Radia WAVE pro mě jako relativně mladého občana (34 let) nemá dále smysl poslouchat Český rozhlas a platit za něj poplatky, neboť ostatní stanice Českého rozhlasu, za které platím poplatky, jsou pro mě naprosto neposlouchatelné.

Ostatní stanice Českého rozhlasu jsou zaměřeny na zcela odlišného klienta, hlavně hudebním vkusem jsou pro mladší generaci naprosto scestné. A protože je vůbec neposlouchám, nevidím tedy žádný logický důvod platit za něco, co nevyužívám.

A prosím nepiště mi, že mám možnost dále poslouchat digitální vysílání Radia WAVE. Technologie pro digitální vysílání není stále možné mít, nebo velmi těžko, ve svém vozidle, či případně na zahradě či v garáži. Rádio se poslouchá častokrát také jinde, než doma v obýváku.

S přáním hezkého dne a s naději na brzkou odpověď.

#77 1. 9. 2008 22.38

Kostival
Člen

Dobrá výdrž. Radím neposlouchat rádio vůbec, já to tak udělal a mám klid.

Zápatí